Destekte tutunabilen endeksin
hedefi dolar bazında 3.8 CENT
18 Ekim 2009 01:00
Son günlerde hem telefonla hem de e-mail yoluyla çok sayıda 'borsa ve altın nereye kadar yükselir, dolar daha nereye kadar düşer?' gibi sorular geliyor. Bu haftaki yazımda birçok kişinin merak ettiği bu soruların cevabını veriyorum...
Aylardır doların 1.42 TL destek ve 1.53 TL direnç seviyeleri arasında dalgalanmasını beklediğimizi yazıp duruyoruz. Geçen süre içinde önemli desteklerin yanı sıra, daha güçsüz olan 1.45 TL ara destek ve 1.48 - 1.5 ara direnç seviyeleri oluştu. 1.42 önemli desteğin kırılması halinde 1.31 TL önemli bir destek olarak önümüze çıkıyor. Dolara alternatif para arayış haberleri uluslararası para piyasalarında altının yükselişini körüklerken doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine de sebep oluyor. Uluslararası düşüş rüzgârının yanı sıra yurt içine yatırım için gelen sıcak paranın baskısıyla dolardaki seyrin kısa ve orta vadede düşüş yönünde olacağını bize düşündürüyor.
BORSA ZİRVEYİ GÖRÜR MÜ?
Tabii ki mümkün. Ancak endeksle ilgili düşünmemiz gereken birkaç konu var. Özellikle de iki buçuk haftalık bir izin öncesinde piyasalarla ilgili beklenti ve yorumlarımı biraz geniş tutmak istiyorum. 51.500 direncini defalarca deneyen ve bu seviyeye yaklaştığında satışla karşılanan endeks güç toplayabilmek için biraz geri çekilebilir. Makûl seviyelere kadar geri çekilmesinin ardından piyasaya gelecek yeni alımlarla endeks önemli direncin üzerine; hatta TL bazında tarihî zirvesine kadar yükselebilir. Ancak bundan önce piyasadaki alıcının da yabancı olması sebebiyle endeksin dolar bazında destek ve direnç seviyelerine bakmak gerekiyor.
İMKB 51.500 direncine yaklaşınca satışlar arttı
Haftalardır 9800 direncinde satışla karşılanan DJI, geçen hafta JP Morgan'ın kârını geçen yıla göre yedi kat artırması, diğer banka bilançolarının beklenenden iyi gelmesi piyasaya hızlı alım getirdi. Alımların etkisiyle DJ endeksi önce 9800, hemen ardından da 10.000 psikolojik direncini kırdı. ABD borsalarındaki alımlar global borsalarla birlikte İMKB'ye de yansıdı. 51.000'inin üzerinde satışla karşılaştıktan sonra 50.000'e kadar geri çekilen İMKB, beklediğimiz gibi 51.500 direncine doğru yeniden yöneldi. Ancak dirence yaklaştığı sırada ikinci satış dalgasıyla karşılandı. Kısa vadeli 48.700 (22 günlük, günlük yükselen ortalaması) desteği ile 51.500 direnç seviyeleri arasında dalgalanmasını beklediğimiz borsada yabancı alımlarının artması halinde 51.500 ve 55.000 (dolar bazında 3.8 cent) direnç seviyelerine dikkat etmek gerekiyor.
Altın nereye kadar daha yükselebilir?
Teknik olarak baktığımızda 1032.88 dolarlık zirveyi aşmış olarak altının en önemli direnci 1248 dolarda bulunuyor. Yatırımcısından merkez bankalarına kadar tüm dünyanın gözü üzerinde olan ve yakından takip edilen altın fiyatlarının alelade bir hisse senedi fiyatı gibi düşüp yükselemeyeceğini bilmek lazım. Düşüşler veya yükselişlerde bırak yatırımcıları, güçlüsünden güçsüzüne, gelişmişinden gelişmemişine hatta üçüncü veya bilmem kaçıncı devletine kadar getirisi kadar götürüsü de vardır. Onun için altında spekülasyon zor olur. Ancak geçen haftalarda dolara alternatif para arayışları haberi piyasaya alım getirdi. Ancak alanlar kadar bu piyasaya altın satanların kim olduğunu ve ne amaçla sattığını biraz düşünmek gerekiyor. Yükselişten önce altın fiyatının 1033 dolarda tutunup tutunmadığını düşünmek gerekiyor. Bu desteğin çalışmaması halinde 950 - 900 dolar desteklerine dikkat etmek gerekir.