İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana… Yıllar önce kentlerin ekonomideki yerleri dikkate alındığında sıralama böyleydi.
Adana bu sıralamadaki yerini kaybetti, gerilere düştü.
Kent uzun süredir bu sıkıntıyı aşmak için çeşitli arayışlar içinde.
Toyota Türkiye CEO'su ve bir Adana sevdalısı Ali Haydar Bozkurt ile arkadaşlarının geliştirdiği Portakal Çiçeği Karnavalı bu arayışa cevap verdi.
Önceleri ‘karnaval bir kentin ekonomisine ne katkı verebilir’ denmişti.
Şimdilerde işin öyle olmadığı anlaşıldı. Geçen yıl sadece Karnaval sırasında 5 milyar liralık bir ekonominin oluştuğu tespit edildi.
Katkı daha sonraki dönemde devam etti. Geçen yıl bir başka büyük gelişme daha oldu.
Her gittiği kentte ses getiren Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Kültür Yolu Festivali kapsamına alandı Karnaval... Ve sonrasında Adana festivaller kenti olarak anılmaya başlandı.
İşte bu yıl Karnaval ve Kültür Yolu birlikteliği bu yüzden büyük bir heyecanla başladı.
Ve etkinlik rekor kırdı. Belki de dünyanın önemli etkinliklerinden biri hâline geldi.
Tüm sokakları mis gibi portakal çiçeği kokan Adana üretimde kaybettiğini etkinlikten kazanmak için yola çıktı.
Bu yıl etkinliğe 150 binden fazla yerli ve yabancı turist geldi. Oteller ve lokantalar doldu. Adana gastronomideki avantajını da sahaya sürdü.
Ali Haydar Bozkurt ve arkadaşları etkinliği tüm nisana yaymaya çalışıyor.
Kültür Yolu Festivalleri'nin başarılı direktörü Selim Terzi bu yıl 20 kente yaydığı etkinlikleri dünyaya anlatmak için hazırlıklar yapıyor. Önceliklerinden biri de Adana olacak.
Bu yıl Adana'da kültür konusunda çok önemli yeniliklere imza atılmış. Terzi gelişmeyi şöyle anlatıyor:
“Kültür Yolu sadece Türkiye'nin değil dünyanın da en kapsamlı ve en büyük festivali olma özelliğini taşıyor. Türkiye'nin uluslararası marka değerine de büyük katkı sunuyor. Her geçen yıl artan etkinlik ve sanatçı sayılarının yanı sıra katılımcı yoğunluğu ile de her yaştan insanı kültür ve sanatla buluşturmaya devam ediyor."
Bu çok doğru bir tespit... Adana'nın kaleler kenti olduğunu Adana'yı iyi bildiğini söyleyen iletişimci dostumuz Selçuk Atal ile birlikte ziyaret ettiğimiz minyatür sergisinde öğrendik. Kültür Yolu'nun bilgilendirme misyonu olduğuna da dikkat çekip, Selim Terzi'nin bundan sonraki durağın Manisa olduğunun altını çizdiği bilgisini verelim.
* Karnaval Komitesi Başkanı Ali Haydar ve arkadaşları Karnavala her yıl yeni katkılar yapıyor.
* Bu katkılar Karnavalı her yıl biraz daha etkin hâle getiriyor.
* Bu yıl hava yolu ve otobüs şirketleri ek seferler düzenledi.
* Karnavalın ilk günlerinde 1,5 milyon civarında bir katılımın olduğu belirtiliyor.
* Karnavalın simgesi sayılan kortejde en fazla ilgi meslektaşımız Ayşe Arman'a yönelikti.
* Ali Haydar Bozkurt, Karnavalın dostluk ve kardeşlik ortamını sağlamak adına çok önemli bir misyon üstlendiğini vurguladı.
*Ali Haydar Bozkurt bu yıl her ölçekte esnafın rekor düzeyde gelir elde etmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
Fikir Öncüsü Ali Haydar Bozkurt'un arkadaşları, Karnavala yeni değerler katmak için beyin fırtınası yapıyorlar.
Etkinlik Koordinatörü İlhami Günsel önderliğinde Karnaval yeşil adımlar konusunda bir ilke imza attı.
Karnaval Sürdürülebilirlik Koordinatörü Prof. Dr. Canan Madran ve Sürdürülebilirlik Çalışmaları Gönüllüsü Özlem Yalçın önemli bir yenilik başlattı.
Atatürk Parkı'nda daha yeşil bir dünya için Karnaval bünyesinde iki önemli çalışmaya imza atıldı. Birincisi atık yönetimi, ikincisi yenilenebilir enerji...
Atık yönetiminde somut adımlar da atıldı. Mesela mısırdan elde edilen ve 180 günde doğaya karışan poşetlerin kullanılmasını sağladılar. Pet şişe kullanımını azalttılar. Yine yenilenebilir enerjide güneş panellerini öne çıkardılar. Elektrikli otomobillerin bu alanda sergilenmesini sağladılar. Ve daha önemlisi bütün bu çalışmaları rapor hâline getirip, Karnavalın ve de Adana'nın yeşille buluşmasını sağlama kararı aldılar.
Prof. Dr. Canan Madran ve sürdürülebilirlik konusunda birçok kurumda önemli projelere imza atmış bir isim olan Özlem Yalçın'ın bu çalışması bir model olabilir.
Bundan sonra yapılan bütün festivallerde, etkinliklerde yeşille bağlantı olmazsa olmaz hâline gelebilir. İşte o zaman bu ikilinin Adana'da başlattığı çalışma insanlık açısından bir yıldız proje hâline gelebilir.
Böylece Karnaval'ın sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda hazırlanan raporu önde gelen sosyal sorumluluk projelerinde bir ilk olarak kayıtlara geçer.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Türkiye Kültür Yolu Festivalleri" kapsamında yaptığı iş birliği Portakal Çiçeği Karnavalı'nı farklı bir boyuta taşıdı. Etkinlikler boyunca Adana 200'den fazla etkinliğe ev sahipliği yapacak. Özellikle Mehmet Uluğtürkan'ın önderlik ettiği Atatürk ve Adana, Türk Romanı ve Adana, Türk Müziği ve Adana'na üçlemesi mutlaka görülmeye değer etkinlik arasında sayılabilir. Uluğtürkan gelecek yıl da Türk Sineması ve Adana'yı yapacaklarının mesajını verdi.
Kamp, karavan, vosvos, motor, bisiklet, off road, doğa sporları tutkunları Karnaval süresince Merkez Park ve Yüreğir Millet Parkı içindeki özel kamp yerleşkelerinde bir araya gelecek.
Selim Terzi, Kültür Yolu Festivalleri'nin bu yıl 20 şehirde düzenleneceğini söyledi. Amacı da kültürel mirasımızı ve sanatsal zenginliğimizi daha da geniş kitlelere tanıtmak ve kültürümüzü dünya ile buluşturmak olarak özetledi ve şu noktaların altını çizdi:
* Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin etkinlik şemsiyesi altında konserlerden tiyatro gösterilerine, sinema etkinliklerinden sergilere, geleneksel el sanatları atölyelerinden söyleşilere, çocuk etkinliklerinden opera ve bale etkinliklerine kadar pek çok farklı etkinlik yer alıyor.
* Düzenlenen her etkinlik, sanatın ve kültürün insanları birleştirici gücünü yeniden hissettiriyor ve her katılımcıyı bu eşsiz deneyimin bir parçası olmaya davet ediyor.
* Uluslararası alanda da büyük bir heyecan uyandıran Türkiye Kültür Yolu Festivali, 2023 yılında Avrupa Festivaller Birliği'ne (EFA) üye oldu.
“Şehirde Festival Var” sloganıyla düzenlenecek festival, farklı şehirlerde belirli tarihlerde gerçekleşecek. İşte 2025 takvimine göre şehirler ve etkinlik tarihleri:
Adana: 5-13 Nisan
Mardin: 10-18 Mayıs
Manisa: 17-25 Mayıs
Şanlıurfa: 24 Mayıs-1 Haziran
Samsun: 21-29 Haziran
Bursa: 28 Haziran-6 Temmuz
Trabzon: 5-13 Temmuz
Van: 12-20 Temmuz
Nevşehir: 2-10 Ağustos
Erzurum: 16-24 Ağustos
Çanakkale: 30 Ağustos-7 Eylül
Kayseri: 6-14 Eylül
Gaziantep: 13-21 Eylül
Ankara ve Konya: 20-28 Eylül
İstanbul: 27 Eylül-5 Ekim
Malatya: 4-12 Ekim
Diyarbakır: 11-19 Ekim
İzmir: 25 Ekim-2 Kasım
Antalya: 1-9 Kasım
Celal Toprak'ın önceki yazıları...