Fındık, badem, ceviz ve kayısı Türkiye’nin yeni üstünlüğü olabilir

Sesli Dinle
A -
A +

Türkiye fındıkta dünya lideri… En kalite kayısı Türkiye’de yetişiyor. Fıstık konusunda da tartışılmaz bir üstünlüğümüz var. Badem ve cevizde önemli gelişmeler oluyor. Mesela son olarak İstanbul Ticaret Borsası’nın düzenlediği ve açılışını Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap’ın yaptığı ‘Borsa Meydanı’nda Sektörler Konuşuyor’ toplantısında bu konu enine boyuna konuşuldu.

 

Kâhta Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım, Adıyaman’daki muhteşem gelişmeleri anlattı.

 

Ceviz Üreticileri Derneği Başkanı Ömer Ergüder ve Doğu Manisa Ceviz ve Badem Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Tayfun Erpek’in verdiği bilgilere göre bu konuda çok önemli adımlar atılıyor.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem ve Yardımcısı İhsan Emiralioğlu konuyla ilgili sorunları tespit edip yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.

 

Ve fındık konusu, MÜSİAD Ordu Başkanı Servet Altaş’ın koordinesinde Tarım Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen’in önderliğinde masaya yatırıldı.

 

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler bu buluşmada fındık konusunda atılan yeni adımları ve inovatif çalışmaları aktardı.

 

Fındık, badem, fıstık, ceviz ve kayısı yeni dönemde öne çıkıyor. Çin artık çocukların beslenme çantalarına bu ürünleri koyma kararı aldı. Uygulama bütün dünyanın gündeminde. Artık daha sağlıklı nesiller için fındık, badem, ceviz ve kayısı öne çıkıyor.

 

Ve yine iş dünyasının önemli isimlerinden Ömer Aydın ve Mücahit Yıldız’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’nin çevresi kuru yemişi seviyor. Yeni dönemde bu ürünlerle Türkiye çok öne çıkabilir.

 

Çok büyük avantajlarımız var. Fındıkta Türkiye doğal lider. Kâhta’ya bademin getirdiği refahı, çok sayıda girişimcinin ceviz işine girdiğini biliyoruz.

 

Bu ürünleri küçümsemek ihracat içindeki payının öne çıkacağını düşünmemek olmaz. Çünkü dünya, iklim şartları nedeniyle gıdaya büyük önem veriyor. Nüfus artıyor. İyi beslenme öne çıkıyor. Gelin fındıktaki üstünlüğümüzü iyi kullanalım. Badem ve cevizde sorunları çözelim. Kayısıda Malatya’yı yalnız bırakmayalım. Ve Türkiye’yi dünyanın kuru yemişçisi yapalım. Bunun şartları var. Mesele iyi planlamak ve girişimcilerin önünü açmakta…

Başarının arkasında lojistik var

Çok etkili bir lojistik fuarı ve Atlas Lojistik Ödülleri geride kaldı. Ödüller sektörün Oscar’ı sayılıyor ve çok önemseniyor. Her iki etkinliği de yıllardır başarıyla gerçekleştiren İlker Altun yine birçok ilke imza atarak etkinliği gerçekleştirdi.

 

Etkinlik sırasında başta UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy olmak üzere herkes Türkiye’nin lojistik üssü olması gerektiğini vurguladı. Ama bu konuda en çarpıcı tespiti UND Başkan Yardımcısı Fatih Şener yaptı ve şunları söyledi:

 

“Hepimiz Türkiye’nin lojistik üssü olması gerektiğini vurguluyoruz. Ama bunun olması için ön şartlardan biri dünya çapında bir fuarınızın ve etkinliklerinizin olması. Bunun için de kamunun yerel yönetimlerin bu konuda daha fazla destek vermesi gerekiyor. Bu fuara daha çok alan açmalıyız. Daha fazla sahip çıkmalıyız.”

 

Sektörün en tecrübeli isimleri arasında yer alan Fatih Şener’in bu tespitlerine katılmamak elde değil. Belki de bu yüzden son yıllarda bu etkinliklerde sektöre destek verenlere özel ödül veriliyor. Bu aynı zamanda ihracata ödül vermek anlamına da geliyor.

 

Bu yıl üç önemli kurul bu ödülü almaya layık görüldü. Günde 1000’den fazla araç hareketi olan Yıldız Entegre ödül alanlardan biriydi.

 

Yıldız Entegre Lojistik Müdürü Güvenç Arabacı ödülü aldığında lojistik sektörünün başarısının diğer sektörler üzerindeki etkisini anlattı.

 

Ödül alan ikinci firma Şenocak Gıda oldu. Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Yiğit Şenocak, sektörden ilk ödülü aldıklarını vurguladı ve ihracatta lojistiğin ön açan bir işlev gördüğünü söyledi.

 

En büyük ihracatçı şirket ödülü ise savunma sektörünün yıldızlarından CANİK’e gitti. Ödülü alan Gülseren Yadikar 60’tan fazla ülkeye ürün gönderdiklerini belirterek bu başarıda sektörün katkısının altını çizdi.

 

Ödül alanların başarılarında lojistik sektörünün payını anlattı. Evet lojistik böyle bir sektör… Başarılıysa ihracatın önünü açıyor. Hatta "lojistik avantajı" diye bilinen bir kural var. Bu avantajı iyi kullanmak, daha güçlü bir sektörle mümkün olabilir.

Camdan porselene sektör yeni yatırımlara yelken açtı

Mesut Öksüz’ün başkanlığını yaptığı Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER), Antalya’da yine çok önemli bir etkinlik yaptı. Sektörün önde gelen 55 firması stant açtı. Dünyanın dört bir yanından gelen 80 satın almacı ile buluştu. Suudi Arabistan ve Rusya da 10 alımcı ile öne çıktılar. Ancak her yerden alım için gelenler vardı.

 

Malta’dan Bahreyn’e, El Salvador’dan Kolombiya’ya kadar 50’den fazla ülkeden gelenler olmuştu. Etkinliğin onur konuğu İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç oldu. Avdagiç tek tek stantları gezerek bilgi aldı, yapılması gerekenleri not etti. Stant gezisi sırasında bir nokta dikkatimizi çekti. Sektör yeni yatırımlara yelken açmıştı. Anladığımız züccaciye sektörü önümüzdeki dönemde de büyümeye devam edecek.

 

Büyümenin devam edeceğini Başkan Mesut Öksüz de doğruluyor ve şunları söylüyor:

 

“Dünyada çok iyi bir yerdeyiz. Camda dünya ikincisi, dünya beşincisi şirketlerimiz var. Porselende, çelikte, plastikte çok önemli firmalarımız var. Bunlar her yıl kendilerini geliştirerek önemli yatırımlarla büyümeye devam ediyor.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.