Teknolojiyi kullanan esnaf önce KOBİ olur, sonra da dünyaya açılır

A -
A +

Gaziantep’ten bakınca Türkiye ekonomisi biraz farklı görünüyor… Kentin en önemli yazılım ve yapay zekâ firmalarından biri olan NLK Bilgi Teknolojileri AŞ’nin kadın patronu Nalan Kurt’un daveti ile Gaziantep’teyiz.

 

Nalan Kurt Gaziantep’te başladığı çalışmalarını 20’ye yakın ülkede sürdürüyor. Yazılım ihracatı yapıyor, akıl teri satıyor. Genç bir girişimci… Firması henüz 18 yaşında... Genç girişimcilere örnek teşkil edecek başarısını şu sözlerle anlatıyor: “'e-Ticaret ve online ürün pazarlamada; kargolama, pazarlama, ödeme alma kısımlarını kolaylaştırdığımız gibi çevrim içi ödemede de fiziksel bir posa bağlı olmadan dünyanın her yerinden ödeme alabilme ve restoranlarda sipariş verme teknolojileri geliştirilerek müşterilerin güncel fiyatlarla ürün seçme ve sipariş verme kısımlarını güçlendirdiğimiz sistemler geliştiriyoruz.”

 

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi başarısını kutluyor ve devam ediyor:

 

- Gaziantep’te sadece Nalan Kurt değil. Çok başarı öyküsü var. İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan ikinci 500’ün lideri Gaziantepli… İkinci 500’de çok sayıda firmamız var.

 

Sonra söz sırası Sanayi Odasının üyelerinden Gaziantep markası Kare Baklava’nın genç patronu Mehmet Can Çevik’e geliyor çok önemli bir noktanın altını çiziyor:

 

- Biz teknoloji kullandık bir üst lige çıktık.

 

Evet teknoloji kullanıp bir üst noktaya çıkan çok sayıda isim vardı buluşmada. Mesela esnafken KOBİ olan ve Baharat Adam markası ile hızla yükselen Murat Demirkurt… Dünyanın yükünü taşıyan lojistik sektörünün başarılı ismi Merter Tümer…

 

Konya’dan bütün dünyaya bebek bezi satacak duruma gelen Emel Gökten… Teknolojiyi kullanarak turizme katkı sağlayan Tuğcan Otel'in Yönetim kurulu üyesi Elvan Tuğsuz, Nevşehir’in en güzel otellerinden birini yapan Hülya Güldal Bilen…

 

Sivil toplum örgütleri arasında, esnaftan KOBİ’ye KOBİ’den dünyaya giden yolun teknolojiden geçtiğini söyleyenler de vardı. GÜNSİFED Başkanı Gamze Aşnük, Nizip Ticaret Borsası Genel Sekreteri Mehmet Eray Ölçal, Girişimci Kadınları Destekleme Derneği (GİKAD) Başkanı Ufuk Ekinci teknolojiyi kullanarak yükselenlerin olduğu görüşünü doğruladılar.

 

Nalan Kurt’un 18’inci yılı, teknolojiyi kullanarak esnaftan KOBİ, sonrada dünyaya giden yolun yazıldığı bir etkinliğe dönüştü. Yine Gaziantep yine ekonomiye farklı görünmüştü.

 

Son olarak ASKON’un başarısının altını çizip Orhan Aydın başkanın kulaklarını çınlatmak isterim.

 

Son dönemde bütün etkinliklere ağırlığını koyan ASKON dünyaya giden yolun yazıldığı geceye de tam kadro katılmıştı. Genç ASKON Başkanı İbrahim Halil Çimen’den Gaziantep ASKON Başkanı Mustafa Güneş’e tam kadro katılmıştı.

 

Etkinlikten ayrılırken Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen ile kentin en önemli ürünü fıstıkla ilgili sorunları konuşmak üzere sözleştiğimiz bilgisini de verelim.

 

 

Teknolojiyi kullanan esnaf önce KOBİ olur, sonra da dünyaya açılırNalan Kurt

 

 

Bir mühendis kökenli isim daha banka genel müdürü oldu

 

 

İlk İş Bankası başlattı… Hakan Aran teknolojiden sorumlu genel müdür yardımcısı iken İş Bankasına genel müdür oldu. Bu alışılmışın dışındaki bir atamaydı. Bilgisayar mühendisliği eğitimi almış olan Hakan Aran, İş Bankasında bir ilke imza attı.

 

Şimdi de Garanti BBVA’da benzer bir gelişme oldu. Garanti BBVA’nın yeni CEO’su Boğaziçi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği lisans bölümünden mezun olan Mahmut Akten oldu.

 

Akten de tıpkı Hakan Aran gibi bankacılık ve finans alanında uzun yıllara dayanan tecrübeye sahip. Ama mühendis kökenli bir isim. Recep Baştuğ başarılı genel müdürlüğünün ve yeşil bankacılıktaki başarısının ardından Mahmut Akten’in liderliğindeki Garanti BBVA’nın bu zor dönemde nasıl bir bankacılık anlayışını ortaya koyacağını ilgiyle takip edeceğiz.

 

 

Teknolojiyi kullanan esnaf önce KOBİ olur, sonra da dünyaya açılır
Mahmut Akten

 

 

Zorluklardan YILMAZ’lar başarıyı severler

 

 

Çoğunuz bilmez… Türkiye’nin hazır giyimde en önemli markalarından biri olan Koton’un kuruluşu tam bir başarı hikâyesi… Gülden Yılmaz, Yılmaz Yılmaz çiftinin 25 metrekarelik bir mağazadan dünyaya açılma serüvenini en başından beri bilen biri olarak ilgi ve keyifle izliyorum onları…

 

En son Koton CEO’su Dr. Bülent Sabuncu ile halka açılma sonrası sohbet ettik.

 

Hedeflerini paylaştı… Hangi ülkede neler yapacaklarını anlattı. Macaristan’dan önemli gelişmeler olacağı müjdesini verdi. Sonra da geçtiğimiz günlerde müthiş bir adımı paylaştı… Bilgiler şöyle:

 

“Koton MENA (Orta Doğu ve Afrika) Bölgesi’ndeki büyüme planı kapsamında bölgenin önemli tekstil perakendecilerinden Dubai merkezli Apparel Group (Apparel Fashion FZE) ile iş birliği yaptı.

 

İş birliği, Birleşik Arap Emîrlikleri, Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Umman ve Katar’ı içeren altı GCC ülkesini kapsıyor.

 

Apparel Group ile yapılacak ortaklık kapsamında bölgedeki mevcut mağazaların verimliliği ve satışlarının artırılması hedefleniyor. Orta vadede ise Turquality teşvik desteğinden de yararlanılarak yeni mağaza açılışları yoluyla Koton’un bölgedeki varlığının ve marka bilinirliğinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.”

 

Bu önemli adımdan sonra Bülent Sabuncu’ya hedefleri soruyoruz… Cevap heyecan verici:

 

“2024, global hedeflerimize adım adım ilerlediğimiz bir yıl. Orta vadede ağırlıklı yurt dışında olmak üzere 130 ila 150 yeni mağaza açma hedefimizi açıklamıştık. Kısa süre önce Macaristan pazarına girişimizi duyurduk. Şimdi Koton’un en büyük pazarlarından biri olan Körfez bölgesi için çok daha büyük bir iş birliğine imza atıyoruz. Bölgenin en güçlü perakendecilerinden Apparel Group ile güçlerimizi birleştiriyoruz. İmzaladığımız ortaklık anlaşması, markamızın uluslararası pazarda daha güçlü bir konuma gelmesini sağlayacak ve büyüme hedeflerimize ulaşmamızda önemli bir rol oynayacak. Koton’un marka gücü, planlama ve stok yönetimi alanındaki tecrübesiyle Apparel Group’un bölgede sahip olduğu know-how, iş geliştirme, operasyon ve lojistik ağının birleşmesi, Koton’un global büyüme stratejisinin önemli adımlarından birini oluşturuyor. Güçlü iş ortağımızla birlikte sürdürülebilir büyüme hedeflerimize daha hızlı ulaşacağız.”

 

 

Teknolojiyi kullanan esnaf önce KOBİ olur, sonra da dünyaya açılırBülent Sabuncu

 

 

İhracatta iyi ki kimya var

 

 

İhracatta rekor kırmaya devam ediyoruz ama TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin endişesini paylaşıyoruz:

 

- Daha fazla oyundan düşmeden ihracatçımıza nefes aldıracak adımların atılacağına inanıyorum.

 

Peki ihracatın oyundan düşmesini kim önlüyor… İşte bu noktada kimya sektörüne ne kadar teşekkür etsek az…

 

TİM verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı temmuz ayında, geçen yıl aynı döneme göre yüzde 13,8 artarak 22,5 milyar dolar oldu… Kimya temmuz ayında en çok ihracat yapan ikinci sektör oldu ve 2,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sektörün ihracatı geçen yıl temmuz ayına göre yüzde 19,4 artış gösterdi. Sektörün Başkanı gelişmeyi şu sözlerle değerlendirdi:

 

- İhracat yüzde 13 artarken kimya yüzde 20’ye varan bir artış yakaladı. Kalan dönemde de her ay ihracat artış performansımızın devam etmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

 

Allah güç kuvvet versin… İyi ki kimya var diyoruz…

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.