Zeytinyağında tüketiciyi aldatmak hainlik sayılmalı

A -
A +

İstanbul Ticaret Borsasının zeytinyağı ile ilgili tağşiş çıkışı geçtiğimiz haftaya damgasını vurdu.

 

Dünyanın en önemli zeytin ve zeytinyağı üreticisi olan Türkiye’nin tağşiş ve taklit gibi sahtekârlıklarla mücadelesinde başarıya ulaşması bu sektörde markaların ve sektörün önünü açacak bir gelişme olarak görülüyor.

 

Tağşiş meselesi ile ilgili tartışmaya ve bu konudaki mücadeleye sektörün bütün bileşenleri tam destek verdi.

 

Güvenilir Ürün Platformunun koordinesinde Borsa Meydanı’nda buluşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Başkanı Mehmet Emre Uygun, Tariş Genel Müdürü Güngör Şarman, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Osman Berberoğlu taklit ve tağşişe karşı ortak bayrak açtılar.

 

İlk çıkışı ev sahibi İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap yaptı ve şöyle dedi:

 

“Bu taklit ve tağşiş sektörün itibarını zedeliyor. Bunu yapanlar bu sektörde küresel aktör olmamızın önünü kapatıyor. O kadar ilginç sahtekârlıklar yapılıyor ki anlatmakta zorlanıyoruz. Herkesi bu konuda yapılacak millî mücadeleye katkı vermeye davet ediyoruz. Devletin de bu konuda desteğini daha fazla bekliyoruz. Bu kadar güçlü olduğumuz bir sektörde sahtekârlık yapmak hainlik sayılmalı.”

 

Evet aslında yapılan Türkiye’de tüketiciyi aldatmanın ötesinde, dünyada da çok iddialı olabileceğimiz bir sektörde yolumuz kesiliyor. Yani bir nevi vatan hainliği… Tam bu noktada zeytinyağının millî takımı bir araya gelip, bir mücadele başlattıysa tüketicilerin de bu millî takıma destek vermesi gerekiyor.

 

 

Zeytinyağında tüketiciyi aldatmak hainlik sayılmalı
Ahmet Bülent Kasap

 

 

Sorunun önüne geçmeyi hedefliyoruz

 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber ise zeytinyağının en çok taklit edilen ürünlerden olduğunu belirterek şu mesajı veriyor:

 

“Zeytinyağının çok talep görmesi ekonomik değerini yükseltiyor. Bu yüzden en çok taklit ve tağşiş yapılan ürünler arasında yer alıyor. İzlenebilirlik uygulamasıyla ürünün üreticisine kadar ulaşmayı hedeflemekteyiz. Yaptığımız denetimler ve izlemeyle bu sorunun önüne geçmeyi hedefliyoruz.”

 

 

Zeytinyağında tüketiciyi aldatmak hainlik sayılmalı
Ahmet Özer - Nicolas Trentesaux 

 

 

SIAL İstanbul için ne yapılmalıyız?​

 

 

Türkiye İstanbul Ticaret Odasının koordinesi ile 300’e yakın firma ile katılacağı dünyanın en büyük gıda buluşması SIAL Paris’e hazırlanıyor.

 

19-23 Ekim tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek etkinlikte gıda sektöründeki yeni trendlerin sergilenmesi bekleniyor.

 

Etkinliği en yakından takip eden isim İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Özer ile sohbet ediyoruz… Şu bilgileri veriyor:

 

“Kuşkusuz küresel üretim ve ticaretin stratejik ürünü olarak gıda, Türkiye ekonomisi için de kritik öneme sahip. Bu anlamda SIAL fuarlarına da farklı bir pencereden bakıyoruz. İlk olarak 1986 yılında katıldığımız SIAL Paris Fuarı’nda ise bu yıl; 9 ayrı ihtisas salonunda, yaklaşık 8 bin metrekare alanda, 300’e yakın firmamızla birlikte yer alıyoruz. İnanıyorum ki ülkemizin üretim, tedarik, pazarlama ve satış alanında artan bilgi ve tecrübesi ekim ayında bu fuarda da en güçlü şekilde temsil edilecek. SIAL’in küresel bir platform olarak sahip olduğu büyük güç, sektörlerimizin dünyaya açılmasında bir kaldıraç olmaya devam ediyor.”

 

Evet gıda şirketlerimizin bu gibi kaldıraçlara çok ihtiyacı var. Dünyanın dört bir yanında bu tür etkinliklere katılmak çok önemli. Bu tür etkinlikleri Türkiye’de de yapmak gerekiyor. İşte tam bu noktada Ahmet Özer SIAL Network Genel Müdürü Nicolas Trentesaux’e dönüyor ve soruyor:

 

- SIAL İstanbul ne zaman!..

 

Konuk Genel Müdür soruya çok uzun bir cevap veriyor. Ama bir cümle var ki onu birkaç defa tekrarlıyor.

 

- Önce sizin istemeniz gerekiyor.

 

Doğru önce bizim istememiz çok önemli. Belediyelerin istemesi gerekiyor. Merkezî yönetimin çok ama çok istemesi gerekiyor. Şimdi herkesin “biz istiyoruz” dediğini duyar gibi oluyorum. İstemekten kastımız çok iyi bir fuar alanı. Çok iyi bir trafik planı… Daha güzel bir İstanbul…

 

Bu mümkün mü… Evet mümkün... O zaman bizi kim engelliyor. Dünya nüfusu çok kısa sürede 2 milyar daha artacak. Bunu karşılayacak ülkelerin başında Türkiye geliyor. Bu fırsatı kaçırmayalım.

 

 

Zeytinyağında tüketiciyi aldatmak hainlik sayılmalı
Aydın Ağaoğlu

 

 

Aydın Ağaoğlu ile daha yapacak çok işimiz var​

 

 

Yıllardır tüketici hareketinin önderliğini yaptı. Herkesin yardımına koştu. Tüketicilerin haklarını savundu.

 

Herkesin sevgilisi oldu. Hatta herkesin Aydın abisi olarak kayıtlara geçti.

 

Geçtiğimiz hafta kendisinden çok üzücü bir haber aldık.

 

Tüketici hareketinin önderi iş insanı sivil toplum aşığı Aydın Ağaoğlu kalp krizi geçirip, yoğun bakıma alınmıştı.

 

73 yaşındaki Ağaoğlu’nun kalbi 6 dakika durmuştu.

 

Prof. Dr. Feriha Öz Hastanesinde yoğun bakıma alınmıştı.

 

Aynı zamanda Tüketici Konfederasyonu Başkanı ve Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı olan Ağaoğlu herkesin duası ile yoğun bakımdan çok kısa sürede çıktı.

 

Şu anda Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Hastanesinde tedavisi devam eden Ağaoğlu'nun sağlığı iyiye gidiyor... Tüketiciler için yapacağı daha çok çalışma var. Aydın Ağaoğlu öyle kolay pes etmek yok. Geçmiş olsun diyoruz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.