Bazen BBC Türkçe ve Euronews Türkçe kendi ülkeleri hakkında önemli haberler veriyorlar. Aşırı yanlılar ama ekonomiyle ilgili gerçekler örtülemiyor.
Dün Euronews Türkçe’de önemli bir haber vardı. Avrupa’da iflas eden şirketler hakkında. Haber şöyle diyordu: “Nisan-haziran döneminde tasfiye edilen iş yeri sayısı, ilk çeyreğe göre yüzde 8 artarak, son altı çeyrektir devam eden yükselişini sürdürdü.”
İflas eğilimi ekonominin bütün sektörlerinde görülürken, konaklama ve gıda hizmet sektörü yüzde 24'lük artışla en çok etkilenen sektör oldu.
Ulaşım ve depolama sektörlerindeki şirket iflasları ise bu çeyrekte yüzde 15 artarken, eğitim, sağlık ve sosyal faaliyetlerde iflas oranındaki artış yüzde 10 olarak gerçekleşti.
İflas ettiğini ilan eden şirket sayısının da pandemi öncesi döneme göre yüksek olduğu görüldü. Bu durumun istisnası sanayi ve inşaat sektörü oldu. Bu iki sektör 2019'un dördüncü çeyreğinde sırasıyla yüzde 12 ve yüzde 3'lük düşüş göstermişti. (Euronews Türkçe)
Özellikle konaklama ve gıdada iflaslar artmış. Aynı şekilde eğitim, sağlık ve sosyal faaliyetlerde de. Ama buna rağmen sanayi ve inşaatta ilerleme kaydedilmiş.
Uzmanlar iflasın sebebi olarak yüksek faizleri gösteriyorlar. Yüksek faiz durgunluğa sebep oldu. O da bazı şirketlerin batmasına yol açtı.
Hatırlarsanız yüksek faiz nedeniyle bazı bankalar batmıştı. İsviçre’nin en büyük bankalarından Credit Suisse bile dayanamamış ve el değiştirmişti.
Ticari alacak sigortası şirketi Allianz Trade, 2023 yılı Küresel İflas Raporu'nda dünya çapında iflasların yüzde 21 artacağını öngörmüştü.
Avrupa'da iflas sayısı tahmininde bulunan rapor, 2023'te Fransa'da yıllık yüzde 41 artışla, 59 bin, İngiltere'de yüzde 16 artışla 28 bin 500, Almanya'da yüzde 22 ile 17 bin 800, İtalya'da ise yüzde 24 artışla 900 iflasın beklendiğini belirtmişti. Raporda Türkiye'de iflasların 2023'te yüzde 50 artabileceği tahmini yer almıştı. (Euronews Türkçe)
Dünya geniş bir durgunluktan geçiyor. Ekonomiler etkileniyor ve bazı şirketler batıyor. Türkiye’de de yüksek enflasyon var. Özellikle emekliler ve sabit maaşlılar ciddi sıkıntı yaşıyor.
Hollanda ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde tüketim harcamalarındaki zayıflama ve ihracattaki gerileme nedeniyle yüzde 0,3 küçülerek resesyona girdi. Hollanda Avrupa’nın büyük ekonomilerinden. Ciddi üretim ve ihracat yapan yerlerden biri. Geçen sene enflasyon yüzde 14,5 olmuştu orada.
Elbette “Oradan bize ne” diyebilirsiniz. Ancak küresel durgunluk ve sıkıntı her yerde var. Örnekleri de burada veriyoruz. Türkiye’nin durumu hiç kuşkusuz daha kötü. Mutlaka toparlanmalı ve önümüzü görmeliyiz. Yoksa bu kış sert geçecek.