samdan
camii
hayirli-ramazanlar

Enflasyon hayatı mahvediyor 

Sesli Dinle
A -
A +
Tüm dünyanın ve bizim derdimiz enflasyon. Bizdeki enflasyon oldukça yüksek. Avrupa da son 70 yıldır birkaç kez yüksek enflasyon gördü. Bunlardan biri de Covid'den sonraki dönem.
 
Avrupa’da maaşlar oldukça düştü. Alım gücü azaldı. Dünya Bankası verilerine göre 1960’tan bugüne AB’de enflasyonun yüzde 10’u aştığı zamanlar oldukça az. 
 
1974 yılında yüzde 13,2 ile en yüksek değeri gördü. 1980’de ise AB’de yıllık enflasyon yüzde 12,9 oldu. O tarihten bu yana en yüksek oran Ekim 2022’de görülen yüzde 11,5 oldu. (Euronews Türkçe) 
 
Avrupa Birliği yüksek enflasyonla mücadele için faizleri artırıyor. Bu da durgunluk demek. O yüzden bizim AB’ye yaptığımız ihracat da geriledi. Çünkü faizler artınca para piyasadan çekildi. Bu durum reel ücretlerin de azalmasına yol açtı. 
 
Saatlik reelde en düşük ücret yüzde 9,6 ile Estonya’da yaşanırken Çekya (yüzde 8,3), İtalya (yüzde 7,5), Hollanda (yüzde 7,4) ve İtalya (yüzde 7) bu ülkeyi takip etti.
 
Bu dönemde reel ücretin en çok arttığı ülke ise yüzde 7,1 ile Litvanya olurken ardından yüzde 5,5 ile Slovenya ve yüzde 4,7 ile Macaristan geldi. Bu dönemde Almanya’da reel ücret yüzde 3,2 geriledi. (Euronews Türkçe)
Biz de enflasyonun olumsuz etkilerini görüyoruz. Maaşlar düşse de hükûmet enflasyona ezdirmemek için her şeyi yapıyor. Maaşları artırıyor. Ama önemli olan enflasyonu dizginlemek. Dün MB faizleri beş puan daha artırdı. Bu da olumlu karşılandı. Umarım yeni yılda enflasyon yoluna girecek. 

Yeşil Giresun'un çehresi değişiyor...

Rize ve Trabzon’un güçlü lobileri var. O yüzden bu şehirlere ilgi büyük. Çok sayıda yatırım aldı bu iki şehir. Sadece Trabzon’a bu sene gelen Arap turist sayısı 566 bin.
 
Samsun ve Ordu Büyükşehir. Onlar da bunun avantajını gördü. Giresun hep arada kaldı. Ankara’da çok fazla lobisi de olmadı. Hâlbuki Giresun’un harika yaylaları, cennet gibi doğası var. Tabii yeteri kadar yatırım almadığı için de bizim gibi Giresunlular için şehrimiz hep üvey evlat muamelesi görüyordu. 
2009-2019 arası on sene şehri CHP belediyesi yönetti. Çoğu CHP’de olduğu gibi şehre hizmet gelmedi. Tek çivi bile çakılmadı.
 
2019’da Giresun Belediye Başkanı seçilen Aytekin Şenlikoğlu var gücüyle çalışıyor. Altyapı çalışmalarında ciddi ilerleme sağlanmış. Şehrin atık su sorununu çözecek proje ilerliyor. 
 
Bunun dışında şehrin içinde yürüme, koşu ve bisiklete binme alanları oluşturulmuş. Plaj voleybolunun oynandığı -ayakla da oynanıyor- yeri gördük. 
 
Fındık kurutma devam ediyordu. Bizim oranın deyişiyle "foruklar" yani "çürükler" ayıklanıyordu. 
 
Galericiler için yapılan yerin sonuna gelinmiş. Araba galericilerinin taşınacağı çok güzel bir yer olmuş. Dükkânlar da var. Aynı zamanda her türlü spor aktivitesinin yapılacağı alanlar da mevcut. 
 
Yapımına 2021 Aralık ayında başlanan Türkiye’nin en büyük Balıkçı Barınağı ve Su Ürünleri Merkezi Projesi planlanan şekilde ilerliyor. Uzuncakum mevkiine projelendirilen devasa yatırımın inşasında
dolgu çalışmaları aralıksız olarak sürüyor.
 
Giresun’un çehresi CHP’li belediyelerden sonra Aytekin Şenlikoğlu’yla beraber ciddi değişmiş. Bu güzel çalışmaların bitmesi ve devam etmesi için tabii Aytekin Başkan'ın bir dönem daha olması şart. Yoksa şehir eski hâline döner. 
 
Bir de 5 yıldızlı otel lazım. Onunla ilgili çalışmalar da sürüyor. Tabii biz medya mensuplarının ve siyasilerin de Giresun’la biraz daha ilgilenmesi lazım.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mehmet 22 Eylül 2023 23:16

Teşekkürler kardeşim seviyoruz seni