Son düzlüğe girerken...

A -
A +

Artık yerel seçimler için son haftadayız. Haftaya bugün her şey belli olacak. Merak edilen yerler var. İstanbul bunun başında geliyor. İzmir, Bursa, Antalya, Adana gibi yerler de var. 

 

Bu yerel seçim olduğu için adaylar da önemli. Türkiye’de insanların belli bölümü ideolojisine göre de oy veriyor. Ekonomi, terör vb. durumlar da belirleyici oluyor. Geçen sene ekonomik sıkıntılar yüksekti, ama muhalefetin dağınıklığı ve HDP ile ortaklık seçim kaybedilmesinde ana meseleydi. 

 

Şimdi de ekonomik sıkıntılar var. Bu defa emekliler de genel gidişat ve aldıkları zam oranından haklı olarak memnun değiller. Bunun bir faturası olacak ama miktarı ne kadar, onu bilmiyoruz. Yüksek de olabilir, az da. 

 

Muhalefet seçimlere ittifaksız giriyor. Dağınık bir haldeler. Buna rağmen CHP bazı şehirlerde iddialı. Cumhur İttifakı daha bütün. Yeniden Refah hariç yollarına devam ediyorlar. Bazı illerde iddialı aday çıkardı Yeniden Refah.

 

Peki seçimlerde belirleyici faktör ne olacak? IPSOS Türkiye’nin yaptığı araştırmaya göre halkın yüzde 85’i ülkedeki en büyük sorunun ekonomi olduğunu söyledi. Halkın yüzde 65’i de enflasyonunu, açıklanan resmi enflasyondan daha yüksek hissediyor.(euronews) 

 

Uluslararası araştırma firması Ipsos’un anketi, Şubat 2024’te her hafta 400 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği toplam bin 600 kişilik örneklemden oluşuyor. “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna katılımcıların yüzde 85’i “ekonomi” yanıtını verdi. Ankette göçmen sorununun yüzde 2-3 civarında olması dikkat çekti.

 

Ben de ekonomiye dikkat çekmek istiyorum. Bu seçimde ekonominin etkilerini göreceğiz. Önceki seçimlerde farklı olarak mülteciler pek sorun gibi görünmüyor. Halbuki mülteciler çekip gitmediler. Demek ki millet onları ciddi sorun olarak görmüyor. 

 

Bütün adaylar, partiler söyleyeceklerini söylediler. Artık söz millet de olacak. Başka merak edilen konular da var. Aleviler CHP’yi protesto edip sandığa gitmeyecek diyenler var. Bazı il ve ilçelerde CHP’den aday gösterilmeyenler rakip partilere çalışıyor iddiası var. DEM seçmeni kendi partisine mi yoksa CHP’li adaylara mı oy verecek? 

 

Haftaya hepsinin cevabını alacağız. Kavgasız dövüşsüz bir seçim olsun.

 

 

 

DEM seçmeni ne yapacak? Seçim sonrası ne olur?

 

DEM seçmeni kime oy verirse versin, seçimden sonra olacaklar şunlar. Diyelim ki İstanbul’da yüzde 8 aldılar ve Murat Kurum kazandı. Ya da DEM yüzde 4 veya 8 aldı ama Ekrem İmamoğlu kazandı. Sonuçta seçim sonrası devlet PKK’yı bitirmek için geniş çaplı operasyona başlayacak. DEM’liler gene Türk devletini suçlayacak. 

 

Demirtaş’ı kimse içeriden çıkartamaz. 6-7 Ekim olayının faili olan Demirtaş cezası neyse çeker. Öcalan üzerindeki tecriti kimse kaldıramaz. Öcalan’ın yeri ölene kadar cezaevidir. 

 

DEM seçmenin tercihi kendinin. İstanbul ve Türkiye’de sonuç ne olursa olsun PKK ile bağlantılı her belediyeye kayyım atanır. Aksini savunan Türk devletini hiç tanımıyor demektir. 

 

Bu seçim de önemli ama esas önemli olan geçen seneki seçimlerdi. 2028’e kadar ülkeyi Erdoğan yönetecek. 2019’da muhalefet İstanbul ve Ankara’yı aldı ama 2023 seçimlerinde hüsran yaşadılar. DEM belirleyici olsa geçen sene olurdu. DEM’li siyasiler ve Kandil kendilerine siyasette belirleyici süsü veriyorlar ama değiller. Gerçek bu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
veli26 Mart 2024 11:07

Cem bey, Ak Partisinin kazanması için, emeklilerin durumunun düzeltilmesi gerektiğini her ortamda dile getirdiniz ama iktidar tarafından önem verilmedi,kendileri kaybettiler haftaya bunu görecekler ama iş işten geçmiş olacak.

Mesut 26 Mart 2024 03:04

Çok güzel, teşekkür ederim