Türkiye ekonomisi son çeyrekte yüzde 3,8 büyüdü. Her şeye rağmen büyük başarı bu. Dün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek şu açıklamayı yaptı:
"Tüm zorluklara rağmen (zayıf küresel büyüme, daralan küresel ticaret, sıkı finansal şartlar ve deprem) güçlü büyüme devam ediyor. Son 12 ayda yarım milyonun üzerinde istihdam sağladık... Bununla birlikte net ihracat büyümeyi 6,3 puan aşağı çekti. Bu durum, ekonomide yeniden dengelenme ihtiyacı için para politikasında normalleşmenin ve mali disiplinin zaruri olduğunu ortaya koyuyor. Zorlu şartlara rağmen 2023 yılında reel büyümenin yüzde 4’ün üzerinde olması bekleniyor. Yani küresel büyüme oranının yaklaşık 1,4 katı düzeyinde. Kısa vadede önceliğimiz makro-finansal istikrar ve daha dengeli büyüme.”
Zorlu şartlar ortada. Çin’deki sıkıntılardan dolayı lojistik çok arttı. Maliyetler katlandı. İşçilik her yerde olduğu gibi orada de arttı. Enflasyon tüm dünyanın belası. Bizde de yüksek. Ama bütün bu olumsuzluklara rağmen Türk ekonomisi büyüyor.
Türkiye dünyanın coğrafi olarak merkezi. Yeni havalimanı artık herkesin güzergâhı oldu. Köprüler, yollar ticareti kolaylaştırıyor. Evet sıkıntılar var. Olacaktır da. Yepyeni şirketler kuruluyor.
Özel sektörde maaşlar az. Emeklilerin durumu iyi değil. Acilen düzeltilmesi lazım ama yeni yıla kalacak gibi. Dün de memurların 2024-25 maaşları da belli oldu.
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu milyonlarca memur ve memur emeklisinin 2024 ve 2025 yılları için maaş zammını belirledi. Memurlara 2024 yılı için ilk altı ay yüzde 15, ikinci altı ay yüzde 10; 2025 için de yüzde 6+5 zam yapılması kararlaştırıldı. Tabii enflasyon yüksek olursa aradaki fark da ödenecek.
Hayat pahalılığı yüksek. Kabul ediyorum. Ama dün gördünüz, Almanya’da yüksek ev kiraları üç yıl boyunca yüzde 6’ya sabitlendi. Orada bizimki kadar yüksek değil fiyatlar. Buna rağmen etkileniyorlar.
İşin en zor bölümünü atlattık. 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimleri önemliydi. 5 sene önümüz açık. Rusya, Türkiye ile “Karadeniz tahıl koridoru anlaşması"nın yeni alternatiflerini görüşmek istiyor. Katar'ın da mali katkısı ile uygun fiyatlı Rus tahılı Türkiye'de işlenip fakir ülkelere gönderilebilir. Bu bir öneri.
Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un sözcüsü çarşamba günü yaptığı açıklamada, Lavrov ve Türk mevkidaşı Hakan Fidan'ın bu hafta yapacakları toplantıda Moskova'nın Karadeniz tahıl anlaşmasına alternatif önerisini görüşeceklerini aktardı.
Her şeyde biz varız. Temel zorluklar aşılınca Türkiye Yüzyılı yükselişe geçecektir.