Ankara'dan Halime Erol mektubunda özetle diyor ki: "Yaz döneminde ishallere sık rastlanıyor. Bu konuda detaylı bilgi yazarsanız memnun olurum." Dünya sağlık teşkilatına göre ishal, 24 saatte üçten fazla sulu dışkılama olması halidir. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde ise her zamankinden daha sık ve sulu dışkılama ishal olarak tanımlanmaktadır. Dünyada 5 yaşın altında yılda bir milyar civarında ishal vakası görülmektedir. Bunun 2.2 milyonu ölümle sonuçlanmaktadır. Ölümler daha çok 2 yaşın altında ve akut su kaybından olmaktadır. İshallerde su kaybı nedeni ile ölüm dışında büyüme ve gelişme olumsuz yönde etkilenmektedir. İshalleri farklı şekillerde sınıflandırmak mümkündür. Akut ishaller, dizanteri ve persistan ishal en sık kullanılan sınıflandırma tipidir. Akut başlıyan ve 14 günden kısa süren ishaller akut ishal olarak tarif edilmektedir. Bu tip ishallerde dışkıda kan olmaz. Ölüm sebebi ani su kaybı yani dehidratasyondur. Dizanteride kanlı dışkılama vardır. Bu tip ishallerde bağırsaklarda zedelenme olur. Eğer ishal 14 günden fazla devam ederse persistan ishal adı verilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal daha az olmaktadır. Biberon ve emziklerin iyi temizlenememesi, pişmiş yiyeceklerin oda sıcaklığında beklemesi, temiz olmayan su kullanımı, tuvaletten sonra ellerin yıkanmaması, evde yeterli kanalizasyonun bulunmamasıda ishal riskini fazlalaştırmaktadır. İshal yapan etkenler içinde virüsler, bakteriler, toksinler, kimyasal maddeler, gıda zehirlenmeleri rol oynar. Bunlardan virüsler özelliklede rota virüsler her mevsimde ishal yapabilir. İlkbahar ve sonbaharda salgınlar şeklinde izlenir. Bakteriler ile meydana gelen mikrobik ishallere daha ziyade yaz aylarında rastlanır. Gene fast food beslenmenin yaygınlaşması ile de gıda zehirlenmesine bağlı ishallerin görülme sıklığı artmaktadır. Gıda zehirlenmelerinde enfekte gıdanın alınmasından 1-7 saat sonra bulantı, kusma, karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar. Şiddetli zehirlenmelerde ateşlenme, titreme olabilir...