Geçen hafta bu sütunlarda Federasyon bünyesinde sadece hakemlerin ücretlerinin ödenmediğini dile getiren bir yazı yazmıştım. Hakemler adına Sayın Federasyon Başkanı Mahmut Özgener'in dikkatini çekmek istemiştim.
Bugün ise hem hakemlerin hem de kamuoyunun bilmesi gereken bir durumu açıklamayı bir gazeteci olarak görev sayıyorum.
Geçen cuma sabahı 09:47'de Federasyonun Mali İşler Koordinatörü Özkan Kılık telefonla aradı. İlk defa konuşuyorduk.
Üzüntüsünü dile getirdi.
Federasyon Başkanı Mahmut Özgener, hakemlerin sıkıntısını bu köşede okur okumaz Özkan Beyi aramış, sıkıntının neden kaynaklandığını sormuş ve konunun acilen çözüme kavuşturulmasını istemiş.
Özkan Bey ısrarla bu yazıdan dolayı canlarının çok acıdığını ifade etti. Özgener'in üzüntüsüne ve hassasiyetine dikkat çekti. Hakemlere iyi davranılması konusunda personeli her zaman ikaz ettiklerini söyledi. Hakemlere paraların daha maça çıkmadan önce peşin ödenmesi dahil birçok konuyu düşündüklerini dile getirdi. Hatta Özgener'in, zam söz konusu olduğunda hakemlere her zaman en fazlasını istediğini anlattı.
Gazeteye geldim. Ajanslara bir haber düştü.
Mahmut Özgener'in merhum babası Esin Özgener'in 2.'nci ölüm yıldönümü dolayısıyla İzmir'de mezarı başında tören düzenlenmiş.
Mahmut Özgener bu törende, ''Vefa benim için çok önemli. Babam çok vefalıydı. Vefayı babamdan öğrendim. Babam bize çok şey öğretti. Kavga etmek yerine uzlaşmacı olmayı, yardım etmeyi, iyilik yapmayı, iş hayatını, hayatta ailenin önemini, hep birlikte olmayı öğretti bize" diyor.
Yine aynı gün Altay Sosyal Dayanışma Derneği'nde sohbet toplantısına Esin Özgener'in dostlarıyla hatıraları paylaşılmıştı.
Mahmut Özgener'in bu kadar yurtdışı seyahatleri sonrasında babasının ölüm yıldönümü ve anma merasimi sırasında, sabahın ilk saatlerinde hakemlerin paralarıyla bu kadar yakından ilgilenmesi bence çok önemli. İşi ve ailesi kadar hakemleri de düşünüyor. Keşke Federasyonun diğer birimleri de Sayın Başkan kadar hassas olabilse.
Hakemler arkalarında nasıl bir Federasyon Başkanı olduğunu iyi bilmeli ve görmeli, sahada ona göre maç yönetmeliler.
Mahmut Özgener Federasyonu aldığı kararlarla da hakem kurumuna ciddi bir destek veriyor.
Cevap kutusu!
Ömer Faruk bey, günaydın. Hatırlarsanız gazetenizde yazdığınız hakem ücretleri ödenmiyor haberi üzerine konuşmuştuk.
O gün (cuma) sadece son 2 haftanın ücretleri masraf kontrolü nedeniyle beklemekteydi. (Bu nedenle yazınız biraz canımı acıtmıştı.)
Bugün itibariyle 6-7 Mart ücretleri dahi ödenmiş durumdadır (Bu her zaman da böyle olmaktadır).
Ayrıca bekleyen Aralık-Ocak antrenman ücretleri de dün itibariyle ödenmiştir. Antrenman ücretlerinin bekleme sebebinin hakemlerin kendilerinin antrenman testlerini göndermemeleri olduğunu da belirtmek isterim. Buna da bir çözüm bulmalıyız.
Hassasiyetinize teşekkür ediyorum.
Saygılarımla.
Özkan Kılık
Mali İşler Direktörü (16 Mart Salı)
Derbiyi kimler yönetemez?
28 Mart'ta G.Saray-F.Bahçe derbisi var. MHK'nın aklından bu maç için hangi hakem geçiyor?
Bu derbi için Kuddusi Müftüoğlu ve Yunus Yıldırım'ın şansı kalmadı. Bu hafta biri F.Bahçe, diğeri G.Saray maçında olduğu için.
Bülent Yıldırım'a henüz af çıkmamış. Bu hafta Bank Asya'da bile yok. Eskişehir-G.Saray maçı daha soğumadı demek ki...
Fırat Aydınus uzun bir süre F.Bahçe maçı göremeyecektir.
Kamil Abitoğlu'na 4'üncü F.Bahçe deplasmanı verilmez herhalde. (Eskişehir-F.Bahçe, Manisa-F.Bahçe, G.Birliği-F.Bahçe).
Bünyamin Gezer Kadıköy'deki derbiyi yönetmişti.
Hüseyin Göçek'e bu hafta Bank Asya 1.Lig'de maç verilmiş olması önemli. Sahip çıkıldığını gösteriyor. G.Saray-Belediye maçından sonra Ali Sami Yen'e bir G.Saray-F.Bahçe derbisiyle dönmesi zayıf bir ihtimal.
Ben derbi hakemi tahminlerimde bu MHK döneminde çok yanıldım. Olamayacakları söyledim. Olacak olanı da Sayın Oğuz Sarvan salı günü söyler, bizler de çarşamba günü öğreniriz.
TAYİNLERİN ANALİZİHerkese eşit dinlenme!
Bu hafta tayinlere baktığımızda MHK'nın dinlenmesi gereken hakemleri dinlendirdiğini görüyoruz.
Bu dinlenmeler, "her hakeme eşit uygulanırsa" inandırıcı olur. Nice dinlenmemesi gerekenler haftalarca dinlendi, dinlenmeye devam da ediyor.
Özgür Yankaya (K.Paşa-Beşiktaş)
Ligin ikinci yarısında ilk maçı. 9 haftadır maç alamıyordu. 10 Şubat'taki 17 sarı kartlı Trabzon-Belediye maçından sonra ilk kez Süper Lig'de.
İlker Meral (D.Bakır-Antalya)
Son 6 haftada 5'inci maçına çıkıyor. İyi bir çıkış gösterdi. Rahatlıkla altından kalkması gereken bir maç.
K.Müftüoğlu (F.Bahçe-G.Antep)
Üst üste 4'üncü maçı. MHK'nın yeniden kazandığı bir hakem oldu.
Halis Özkahya (Manisa-Belediye)
Çok mutlu olduğunu sanmıyorum.19.haftadan bu yana 4 büyüklerin maçına çıkamıyor.
Yunus Yıldırım
(Trabzon-G.Saray)
24 ve 25'inci haftalarda maç yönetmedi. Bir erteleme maçına çıktı. Kokartı ve tecrübesiyle başarılı olmalı.
Barış Şimşek (Sivas-G.Birliği)
İkinci yarıda Süper Lig maçı yönetmeye başladı. Bu yarıda 4'üncü maçına çıkacak.
Aytekin Durmaz (A.Gücü-Kayseri)
18.haftadaki G.Saray-G.Antep maçından sonra MHK hiçbir şey olmamış gibi Bank Asya'da maç vermeye başlamıştı. Yabancı eğitimciler maçı analiz edince MHK geri adım attı. 7 hafta sonra Süper Lig'de.
Serkan Çınar (Bursa-Denizli)
İkinci yarıda iyi çıkış yapanlardan. Geçen haftaki Kayseri-Eskişehir maçı iyi geçmiş ki, liderin maçında.
Bu akşam TGRT Haber TV'de konuğumuz Diyarbakırspor eski Teknik Direktörü Ziya Doğan.