Akıllı telefon ve tabletlerle iyice hayatımıza yerleşen dokunmatik teknolojinin tahtı sallanıyor. Microsoft'un geliştirdiği Kinect teknolojisi dokunmaya gerek duymadan el ve beden hareketlerini algılayarak çalışıyor. Kinect teknolojisi ile eller kumandaya dönüşürken, dokunmadan makyaj yapmak mümkün hale geliyor. Dokunmatik teknolojiyi tahtından etmeye hazırlanan Kinect aslında bir oyun teknolojisi. Microsoft'un Xbox 360 oyun konsolu için geliştirdiği bu teknoloji ile televizyon veya bilgisayar karşısında elinde sadece bir raketle ekrandaki oyunu oynamak, bayanlar için saatlerce hangi makyajı yapacağını düşünmelerine son vererek ekranda sadece istediği makyaj malzemesini seçerek kendi makyajlı halini görmesi, futbol maçlarında topun çizgiyi geçip geçmediğini kesinleştirmek, tıbbi olarak insanın iç yapısının görülmesi gibi birçok uygulama kinect teknolojisi sayesinde artık rahatlıkla yapılabilecek. Hatta bu yolla bir damar ameliyatı bile yapıldı. Londra St. Thomas hastanesinde hasar görmüş bir aortu onarmaya çalışan cerrahlar bu yeni teknolojiden yararlandı. Ameliyathanede dimdik durup ellerini havaya kaldıran cerrah Tom Carrell, Kinect sensörlerini el hareketleri ile harekete geçiriyor ve hastasının hasar görmüş aortunun üç boyutlu görüntüsünün tam da istediği açıdan ekrana yansımasını sağlıyor. Doktor sadece el hareketleri ile görüntüyü büyütebiliyor ve bakış açısını değiştirebiliyor. Doğru görüntüye ulaştığında ekranı kilitleyebiliyor ve görüntü üzerine işaretler koyabiliyor. Cerrah görüntü üzerinde doğrudan kontrolü olmasının ameliyatın teknik yönlerine odaklanmasını kolaylaştırdığını söylüyor.
Kinect teknolojisi şu anda TV ve araçlarda da kullanılabiliyor. Yeni nesil Samsung smart TV'lerde el hareketleriyle televizyonu kumanda etmek mümkün. Araçlar ise Kinect sensörleri sayesinde yayaları ve etrafındaki nesneleri kolayca fark edebiliyor. Şimdilik beden hareketlerini algılayan Kinect'e sesin de eklenmesiyle dokunmatik teknolojinin tarihe karışabileceğini söyleyebiliriz.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Bu teknoloji el kol ve bacak hareketlerini algılayarak kızılaltı ışın yayan kameralarla gerçekleşiyor. Bu ışınlar insan gözünün göremeyeceği dereceden ışıklardır. Işınlardan elde ettiği verileri CMOS algılayıcılarla komuta çevirip bu sayede komut olarak algılanılmasını sağlıyor. Kinect'in akıllı yazılımı da teknolojiyi algılamayı daha kolaylaştırıp sorunsuz bir hale getiriyor.
"Cep"ten 100 lira çıkmaya başladı
Yurt dışından gelen vatandaşlar, yanlarında getirdiği cep telefonları için 100 lira harç ödemeye başladı. Uygulamanın devreye girdiğini Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu BTK internet sitesinden duyurdu.