"Çölde yolculuk eden iki arkadaş, yolculuk esnasında bir sebepten dolayı tartışırlar. Biri ötekine bir tokat atar. Tokadı yiyenin canı çok yanar ama tek kelime etmez!.."
Her şeyi yaratan, terbiye eden, yetiştiren, her iyiliği yaptıran, gönderen hep Allahü teâlâdır. Cenâb-ı Hak dilemedikçe, istemedikçe, kuvvet ve fırsat vermedikçe, hiç kimse, hiçbir kimseye, zerre kadar, iyilik ve kötülük yapamaz. Bunun için iyilik edenlere teşekkür etmeli, kendisine kötülük edenleri de affetmeli, kin tutmamalıdır. Allahü teâlânın sıfatlarından biri Settârdır yani günâhları örtücüdür. Müslümânın da din kardeşinin ayıbını, kusûrunu örtmesi lâzımdır. Allahü teâlâ, kullarının günâhlarını affedicidir. Müslümânlar da, birbirlerinin kusûrlarını, kabâhatlerini affetmelidir. Allahü teâlâ kerîmdir, rahîmdir. Yani lütfu, ihsânı boldur ve merhameti çoktur. Müslümânın da cömert ve merhametli olması lâzımdır. Mesnevide şöyle bir hikâye anlatılır:
"Çölde yolculuk eden iki arkadaş, yolculuk esnasında bir sebepten dolayı tartışırlar. Biri ötekine bir tokat atar. Tokadı yiyenin canı çok yanar ama tek kelime etmez ve kum üzerine; 'Bugün en iyi arkadaşım bana bir tokat attı' diye yazar. Yolculuklarına devam ederler ve nihayet bir nehir kenarına gelirler. Susuzluktan bunalmış hâldeki yolcular hemen serinlemek ve susuzluklarını gidermek için nehre koşarlar. Arkadaşından tokat yiyen şahıs, su içmek isterken nehre düşer. Boğulmak üzereyken, daha önce kendisine tokat atan arkadaşı tarafından kurtarılır. Boğulmaktan kurtulduktan sonra, nehir kenarındaki bir kaya parçası üzerine; 'Bugün en iyi arkadaşım benim hayatımı kurtardı' diye yazar.
Kendisine daha önce tokat atan arkadaşı;
-Sana tokat atıp canını yaktığımda bunu kum üzerine yazmıştın, fakat seni boğulmaktan kurtarınca bunu kaya üzerine kazıyarak yazıyorsun, bunun sebebi nedir diye sorar. O da;
-Biri bizi incittiğinde bunu kum üzerine yazmalıyız ki bağışlama rüzgârı estiğinde onu silebilsin. Ama biri bize iyi bir şey yaparsa onu kaya üzerine kazımalıyız ki onu hiçbir rüzgâr yok etmesin cevabını verir..."
Allahü teâlâ insanların yaptığı işlerden bir kısmını beğenmediğini, bunları yapanlardan râzı olmadığını, fakat pişmân olup tövbe edenleri affedeceğini bildirmiştir. Bunun için Müslümân her zaman, iyilere iyilik etmeli, kötülük yapanları da, affetmelidir
Netice olarak, Müslümânların ayıplarını örtmek, gizli günâhlarını yaymamak ve kusûrlarını affetmek çok sevâptır. Müslüman, herkese iyilik etmeli, eli ile, dili ile kimseyi incitmemeli, kimseye zarar vermemeli, hıyânet etmemeli, herkese faydalı olmalı, herkesin hakkını ödemelidir. Kin tutmamalı, af dileyenleri affetmeli, özür dileyenlerin özrünü kabul etmelidir.