Zilhicce ayının fazileti

A -
A +
Receb, Şa'bân ve Ramazân ayları gibi Zilhicce ayının da fazîleti çok büyüktür. Rivâyet edildiğine göre, hazret-i Âdem'in tövbesi Muharrem veyâ Zilhicce ayında kabûl buyurulmuştur. İbni Abbâs hazretlerinin rivâyet ettiği bir hadîs-i şerîfe göre, Zilhicce ayının onuna kadar olan günler de, Ramazân-ı şerîfin günleri gibi ayrı ayrı fazîlet ve kıymettedirler. Ayrıca onuncu gün için de şöyle  buyurulmuştur:
(Zilhiccenin onuncu günü Kurban Bayramı günüdür. Her kim, o gün bayram namâzından gelip kurbanını boğazlayıncaya kadar bir şey yemeyip, kurbanının böbreklerini yerse ve iki rekat namâz kılarsa, o kimsenin kurbanının kanı yere düşmeden, kendi günâhı ve ana-babasının günâhları, ehlinin, evlât ve akrabâlarının günâhları sevâba çevrilir.)
Zilhicce ayının son günü ve Muharrem ayının birinci günü oruç tutan, o senenin tamâmını oruç tutmuş gibi fazîlete mazhar olur. Hadîs-i şerîfte;
(Allahü teâlânın ibâdet edilmesini en çok sevdiği günler, Zilhicce ayının ilk on günleridir. O günlerde tutulan bir günlük oruç, bir senelik oruca eşittir. Gecelerini ibâdetle geçirip ihyâ edenlerin ecir ve sevâbı, Kadir gecesini ihyâ etmek gibidir) buyuruldu.
Kim, Zilhicce ayının ilk on günü içinde fakirlere yardım etse, Peygamberlere hürmet etmiş olur. Bu on gün içinde, kim bir hasta ziyâret etse, Allahü teâlânın dostlarının hâtırını sormuş ve ziyâret etmiş gibi olur. Bu on gün içinde yapılan her ibâdet, diğer günlerde yapılan ibâdetlerden çok dahâ üstün ve pek fazla sevâba vesîle olur. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ ibâdetler içinde, Zilhiccenin ilk on gününde yapılanları daha çok sever. Bu günlerde tutulan bir gün oruca, bir senelik nâfile oruç  sevâbı verilir. Gecelerinde kılınan namaz, Kadir gecesinde kılınan namaz gibidir. Bu günlerde çok tesbih, tehlil ve tekbir ediniz!)
Zilhicce ayının ilk on günü içinde din ilmi meclisinde bulunan kimse, Peygamberler toplantısında bulunmuş gibi olur. Abdullah ibni Abbâs hazretlerinin haber verdiği hadîs-i şerîfte;
(Hiçbir ibâdetin kıymeti, Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibâdetlerin kıymeti gibi olamaz) buyuruldu.
Her hafta saç, sakal ve bıyık tıraş etmek, tırnak kesmek, koltuk, kasık temizlemek sünnettir. İbni Âbidînde;
"Zilhicce ayının ilk on günü, bu sünnetleri geciktirmemelidir. Hadîs-i şerîfte; (Kurban kesecek kimse, Zilhicce ayı girince, saçını kesmesin ve tırnak kesmesin!) buyurulması, emir değildir. Bunları, kurban kesinceye kadar geciktirmek müstehabdır. Dahâ fazla geciktirmek ve hele kırk gün uzatmak günâh olur" denilmektedir.
Kurban keseceklerin, Zilhicce ayının birinci gününden, kurban kesinceye kadar, saçını, sakalını, bıyığını ve tırnağını kesmemesi müstehabdır. Fakat vâcib değildir. Bunları kesmesi günâh olmaz ve kurban sevâbı azalmaz.
Netice olarak Allahü teâlâ, kullarına çok acıdığı için, bâzı aylara, gece ve günlere kıymet vermiş, bu gece ve günlerdeki yapılan duâ ve tövbeleri kabûl edeceğini bildirmiştir. Kullarının çok ibâdet yapması, duâ ve tövbe etmeleri için bu zaman dilimlerini sebep kılmıştır...