TALEBE TÜRKİYE'DEN CEVAP VERECEĞİZ
HP'nin Türkiye'de gerçekleştireceği yatırımla Orta Doğu ve Afrika'nın bilgisayar talebini karşılayacağını söyleyen HP Teknoloji Ürünleri Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, "Türkiye, böylece HP çift haneli büyüme rakamlarının yakalanmasında önemli bir rol oynayacak" dedi.
Sunuş
Bu sene Türkiye'de 20. yılını kutlayan HP Hewlett-Packard Bilgisayarları, dünyanın en büyük teknoloji firmaları arasında yer alıyor... ABD'li bilgisayar üreticisi HP, yüzde 19'u aşkın pazar payıyla global pazarda birinci sırada. 1939 yılında kurulan HP firmasının 2008 yılı gelirleri 118.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2008'in Fortune 500 listesinde 14'üncü sırada yer alan HP, global krizin olduğu, birçok şirketin zarar yazdığı 31 Ocak'ta sona eren yeni mali yılın ilk çeyreğinde kârını yüzde 1 artırdı. Şirket bu dönemde 28.8 milyar dolar kâr elde ettiğini açıkladı. Geçtiğimiz yılı da kârla kapatan firma, buna karşılık, 2009 yılında durgunluğun etkisiyle, yüzde 2-5'lik bir daralma olabileceğini yatırımcılarına duyurdu. Bu haftaki konuğumuz HP Teknoloji Ürünleri Genel Müdürü Serdar Urçar, sorularımızı cevaplandırdı...
HP Teknoloji Ürünleri Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, dünya bilgisayar pazarının lideri olan HP'nin, Türkiye'de masaüstü bilgisayar (PC) konusunda üretim kararı aldığını belirterek, "18 aylık sürede Çorlu'da kurulması planlanan üretim tesisi, 60 milyon dolarlık yatırımla, 2 bin kişiye istihdam imkânı sağlayacak" dedi. Bu tesisin kurulmasıyla birlikte, Türkiye'de ilk defa global bir teknoloji firmasının doğrudan yatırıma imza atacağını ifade eden Urçar, HP'nin bu yatırımını; şirketin üretim ortağı Teknoloji Grubu Foxconn'un üstlendiğini söyledi. Türkiye ve Orta Doğu'daki talep artışını karşılamaya yönelik olarak Türkiye'de PC üretimine geçilmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu söyleyen Urçar, "Foxconn'un işleteceği tesisin, 60 milyon dolar değerinde olması hesaplanıyor. HP, yeni Foxconn tesisinin en büyük PC müşterilerinden biri olmayı hedeflemekte, aynı zamanda Türkiye, Orta Doğu ve bazı Avrupa pazarları için ayda ortalama 200 bin adet masaüstü bilgisayar sevk etmeyi planlamakta" diye konuştu.
Serdar Bey, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'ya "Made In Turkiye" PC'leri gönderilecek diyebilir miyiz?
HP'nin, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'ya PC üretiminin Türkiye'den yapılacak olması HP'nin dünyanın hızla büyümekte olan bölgelerindeki artan tüketici talebine karşılık verme stratejisinde de önemli bir parçası olacak. Krizden önce başlayan görüşmelerimiz, yaşanan finansal dalgalanmaya karşılık, kesinti yaşamadan devam ettiği, ardından da bu yatırım kararımız alındı. Türkiye'de, HP olarak çift haneli büyüme rakamlarının yakalanmasının bu yatırımda önemli etken olduğunu düşünüyoruz. Bu kararı almamızda 'Türkiye'nin bölgede lojistik üssü olması' ve 'iç pazarın büyüklüğü' gibi faktörlerin de önemli etkisinin olduğunu düşünüyoruz.
İyi liderle çalışmak başarıya ulaştırır
İş hayatında insanların temel motivasyonlarından birinin çalıştıkları lider olduğunu belirten Serdar Urçar, "İnsanların sevip saydıkları ve bir şeyler öğrenebildikleri bir liderle çalışmaları hem şirketin genel performansı hem de çalışanların kişisel performansı açısından çok önemli. Ben de nasıl biriyle çalışmak istiyorsam öyle olmaya çabalıyorum. Bu konuda da her zaman gelişme alanı olduğuna inanırım. Çalışma arkadaşlarımla ilişkilerimde de benim için en önemli kriter dürüstlüktür. Ayrıca gizli ajanda olmaksızın açık ve şeffaf bir iletişime de önem veriyorum. Bunun yanı sıra yalnızca anlatma ve ortaya koyma değil, dinleme yeteneğinin de önemli olduğunu düşünüyorum. Bir diğer önem verdiğim kriter ise takım için oynamak. Yalnız kendi için değil, takım için oynayan, takımın hedefine ulaşması için mücadele eden tavır göstermek de önemli" dedi.
Her zaman iniş ve çıkışlar olacaktır
İş hayatına yeni atılan gençlere de tavsiyelerde bulunan Serdar Urçar şöyle konuştu: "İş hayatı bir maratondur. Kısa vadeli inişler ve çıkışlar olacaktır ve gençlerin bu kısa vadeli çıkışlarda havaya girmeden, kısa vadeli inişlerde ise demoralize olup yarışa küsmeden maratona devam edebilmeleri gerekli. Bu inişler ve çıkışları ile yol boyunca karşılaşılan her şeyi bir öğrenme fırsatı olarak değerlendirerek maratonu sonuna kadar koşmak ve mümkünse her kilometrede daha güçlü bir maratoncu haline gelmek bir hedef olmalı. Bir de genç çalışanlar için iş hayatının ilk başlarında bir miktar daha esnek olmak mümkün olabilir. Üniversiteden mezun olur olmaz kişinin ne istediğini ve ne yapabileceğini bilmesi çok zor. Bu açıdan üniversite boyunca yarım zamanlı da olsa çalışarak iş hayatını tanıması önemli."
HP Teknoloji Ürünleri Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, arkadaşımız Özlem Yılmaz'a HP'nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. KDV indiriminin yüzde 8'e sabitlenmesi satışları artırır
Türkiye'de bilişim sektörünün, fazlasıyla donanım ve kutulu yazılım odaklı bir sektör olduğunu söyleyen HP Teknoloji Ürünleri Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, "Müşterilere asıl değeri kazandıracak, bilgi teknolojilerini vazgeçilmez hale getirecek katma değerli hizmet ve yazılımların payı ise bu sektörde yalnızca yüzde 10-15 civarlarında kalıyor. Bu açıdan Türkiye bilişim sektörünün olgunlaşmış bir sektör olduğunu söylemek zor. Ancak bilgi teknolojilerinin artık daha iyi iş sonuçlarına erişmek çok önemli bir bileşen olduğu fark edildiği için, sektörün de yakın zamanda daha olgun bir yapılanma ile büyüyeceğini düşünüyorum" diye konuştu.
BÜYÜK AVANTAJ OLUR
Teknoloji ürünleri için devletten beklenen yeni indirim hakkında düşünceleriniz neler?
HP olarak teknoloji sektörüne büyük fayda sağlayacağını düşündüğümüz indirim KDV'nin yüzde 8'de sabitlenmesidir. Bu sayede daha geniş kitlelere teknolojiyi ulaştırabiliriz. Özellikle maddi imkansızlıklardan dolayı teknolojiye uzak kalan kitleler açısından KDV'nin sabitlenmesi büyük avantaj olur. Bunun gerçekleşmesi halinde bilişim sektöründeki satışlar artar.
PAZAR PAYIMIZI BÜYÜTECEĞİZ
Bir dünya markası olarak yakın tarih plan ve projeleriniz neler olacak?
Hem Türkiye hem de dünya, ekonomik açıdan çalkantılı sulardan geçiyor. Dolayısıyla bu durum, pazardaki oyuncuların 2008- 2009 yılı performanslarını da olumsuz yönde etkiliyor. Türkiye'deki 20. yılımızı kutladığımız 2009'da her üç iş grubumuza yönelik planlarımızı, pazardan daha iyi bir performans sergilemeye ve bilişim pastasındaki payımızı artırmaya yönelik olarak kurduk. Zaten bazı kategorilerdeki pazar paylarımıza bakıldığında, pazarı büyütmekten başka şansımızın olmadığı açıkça görülüyor. Dolayısıyla HP Türkiye olarak tüm gücümüzü, hem kendimizi hem de pazarı büyütmek için operasyonel performansımıza yansıtacağız. Böylesine güçlü ve yetişkin insan kaynağına sahip bir şirket olan HP Türkiye'nin yapısını kriz döneminde de koruyacağız. Hatta daha da geliştirecek politikalar ve uygulamalar oluşturmayı birinci görevim sayıyorum.
IŞIN MAKİNESİ BULUNSAYDI
"Keşke birileri şunu bulsaydı da hayatımızı kolaylaştırsaydı" dediğiniz bir şey var mı?
Bence ışınlanma makinesi bulunsaydı hayat çok harika olurdu.
Serdar Bey, sizce gençler iş hayatına ne zaman atılmalı?
Gençler, üniversitede okurken iş hayatına atılmalı. Part time olsa bile mutlaka çalışıp iş hayatını tanımalılar. Mezun olduktan sonra da ilk yıllarda farklı şirketler, farklı alanlarda harekete ve rotasyona açık olunabilir ama ondan sonra hangi alanda, hangi sektörde ve hangi fonksiyonda gelişeceğine karar vererek sonuna kadar üzerine gitmek gerekir.