Türkiye'nin derin yarası! Geride acılardan çıkan dersler kaldı... 

A -
A +

Takvimler 6 Şubat 2023'ü gösterdiğinde Türkiye tarihi boyunca unutamayacağı bir haberle güne başladı. Adres Kahramanmaraş oldu saat ise 04.17 idi. Merkez üssü Pazarcık olan 7,8 büyüklüğündeki depremle şoke olduk. Sağ kalan herkes aynı şeyi söyledi; Kıyamet koptu sandık... İnsanlar ölüme uykularında yakalandı, tarifsiz bir acı ve çaresizlik baş gösterdi.

 

Ben de gece mesaisinden çıkmıştım. Üst üste 3 kere telefonum çaldı, gözlerim kan çanağı arayanı bile göremiyordum yorgunluktan. Topladım kendimi bu kadar ısrarla çaldığına göre önemli olsa gerekti. Arayan eşimin teyzesiydi, 'Sevda kalktın mı, sizinkilerden haber var mı?' dedi. Afalladım, fırladım yataktan, kalbim sıkıştı kekeleyerek 'ne haberi, ne oldu teyze?' diye sordum, karşılığında 'haberin yok mu?' şeklinde bir soru ile karşılaşınca öylece kaldım. Paniklemeyeyim diye 'uyanınca konuşuruz' dedi ve kapattı. Elime telefonu aldım ve deprem bildirimlerini gördüm. Önce can tabii ilk işim Diyarbakır'daki akrabalarımı aramak oldu, çok şükür bir şeyleri yoktu, sonra doğru bilgisayarın başına geçtim. Ölene kadar unutmayacağım anlara şahit oldum. Ellerim titreyerek yazıyorum haberleri, önce deprem Diyarbakır'da oldu sandım, çünkü kanallarda sadece oradan gelen yayınlar yer aldı. Ajanslardan sayılı haberler düştü, sosyal medyaya bakınınca panik atak geçirdim...

 

Ortalık âdeta mahşer yeri ve insanlar karlı havada enkaz altında yardım çığlıkları atıyor... Anne evlada siper olmuş evlat anaya... İnsanlar kendi çabaları ile birbirlerine yardım etmeye çalışıyor ama yetersiz, polis ve jandarma anonsları hâlâ hafızamda... Ağlayarak yazıyorum haberleri, normalde dirayetliyim ama nafile elimde değil. Saatler 13.24’ü gösterdiğinde bir şiddetli deprem daha oldu, büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi. İlk depremden sağ çıkanlar eşyalarını almak için gittikleri evlerinde enkaz altında kaldı. 

53 BİN 537 CAN GİTTİ

Başta Kahramanmaraş olmak üzere Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Osmaniye, Adana, Kilis ve Elazığ'da binlerce bina enkaz yığınına döndü. Altında kalan 53 bin 537 vatandaşımız canından oldu, 107 bin 213 kişi ise yaralandı. Maraş merkezli bu depremler 'Asrın Felaketi' olarak kayıtlara geçti. Kayıplarımızın sayısının bu kadar yüksek olmasının sebebi peş peşe meydana gelen 2 büyük depreme hazırlıksız yakalanmış olmamızdı. Bu felaketin üstünden 2 sene geçti bizlere ders çıkarmak kaldı.

 

*Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeği asla göz ardı edilmemeli, bütün planlamalar bu yönde yapılmalı.

 

*Yapı denetimlerinin sıkılaştırılması ve standartlara tam uyulması gerek.

 

*Depreme hazırlıklı olmak için toplumun bilinçlendirilmesi şart. Bunu başarabilmiş değiliz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Yalınız Efe18 Şubat 2025 09:51

Yapılar talep olmadan kontrol edilmeli. Yeni bina yapımında zemin iyi etüt edilmeli. Binalar da sağlam yapılmalıdır. Bina yapılırken birkaç mühendis işçileri takip etmeli, malzemeden çalınmasına izin vermemelidir. Bunlar da denetlenmeli görevini yapmayan veya noksan yapana en ağır ceza verilmelidir.

Emine17 Şubat 2025 16:02

Altunbaş Allah birdaha yaşatmasın sevda hanım duygularımızı çok güzel dile getirdiğimiz için teşekkür ederiz