Derviş, halkın gönlüne yerleşmiş
25 Mayıs 2001 01:00
Gaziantep-Adana
Şimdi kimse kalkıp da "Kemal Derviş neden bu kadar seviliyor ?" diye sormasın. Daha anlaşılamamışsa ne diyeyim.
Vatandaş dürüstü, doğru söyleyeni, acı ama gerçek konuşanı, samimi davrananı bağrına basıyor.
Derviş'e duyulan ilgiyi 'abartılı' bulanlar keşke Gaziantep ve Adana'da olabilselerdi. Yanıldıklarını, halkın Derviş'e çok içten yaklaştığına şahit olurlardı. Demek ki görmeden değerlendirmek yanlış.
Bu güzel Anadolu illerimizde geçirdiğimiz iki günün sonucu gayet net; halk 'temiz yeni isme hasret.
Anadolu silkiniyor arkadaş. Kafalarda değişim var. Düşünceler değişiyor.
Görüşü ne olursa olsun, hangi partiye oy verirse versin herkes siyasetten değil siyasetçiden bıkmış. Vatandaşı siyasi karamsarlığa iten kandırılmışlık, aldatılmışlık duygusu.
İşte bu olumsuz düşünce Türkiye'ye geleli daha iki ay olan Kemal Derviş'i ön plana çıkartıyor. Derviş'in popülaritesini her geçen gün yükseltiyor. Çünkü o farklı. Yalan söylemiyor.
İşçi Derviş'e ne dedi?
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in Gaziantep programı gerçekten çok yoğundu. Eşi Catherine'yi bile ancak yemeklerde görebildi.
Ülkemizin sanayi devi şehri Gaziantep son ekonomik krizden korkunç etkilenmiş. Fabrikalar, atölyeler kapalı. İşten çıkarmalar doludizgin. Sanayici kan ağlıyor. Ekonomik programı açıklayıp, IMF ve Dünya Bankası'ndan tam destek alan Derviş için Gaziantep ayrı bir önem taşıyordu. Çünkü Kemal Derviş'in Anadolu'da ilk gittiği yer gazi şehrimiz oldu. Reel sektör temsilcilerilerinin dertlerini dinleyen Derviş, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki işyerlerini tek tek dolaştı. Patronlara değil işçilere önem verdi. İşçilerin de Devlet Bakanı Kemal Derviş'e "Türkiye sizinle gurur duyuyor" şeklindeki tezarühatlarla seslendiklerini belirtelim. Çarşı yürüyüşü de yapan Derviş esnafla da kısa sürede kaynaştı. İşçiden sonra esnaf Kemal Derviş'e içini döktü. Programı desteklediklerini belirttiler.
Derdi Ankara'da masa başında değilde yerinde dinleyen Derviş'in bu yoğunluğu karşısında yapmak istediğimiz sohbeti Adana'ya bıraktık.
Ve sohbet
Kemal Derviş kesinlikle siyasi konulara girmiyor. Koalisyon ortağı partilerin Genel Başkanları'nın iğneleyici yaklaşımlarına sessiz kalıyor. Derviş bu tavrını Adana'da da sürdürdü. Kendisini ve eşini ordu kalabalığında izleyen basın mensuplarına özel açıklamada bulunmadı. Ama biz işin peşini bırakmadık.
Ve nihayet.. Eşi Catherine Derviş, danışmanı Oya Ünlü Kızıl ve Devlet Bakanı Kemal Derviş ile rahat bir ortamdayız. Kemal beyin önünde Türkiye, Hürriyet, Sabah ve Milliyet gazeteleri var. Gezisi ile ilgili çıkan haberleri eşine tercüme ediyor. Resimlere bakıp değerlendiriyorlar.
Derviş bana dönüyor ve "Ziya Bey, gazetenizin başlığı son derece doğru. Ben de olsam bu ifadeyi başlığa çıkarırdım" diyor. Evet gazetemizdeki (Derviş: "Yangını söndürdük") manşetinin doğruluğunu bizzat Derviş'in ağzından duyuyoruz.
Daha önce bize "Asıl iş şimdi başlıyor" diyen Kemal Derviş, kafayı reel sektörün yeniden canlandırılması ve vatandaşın geleceğine ilişkin neler yapılabileceğine takmış durumda.
Derviş fedakarlık yapılmadan başarı sağlanamayacağını belirtiyor. Son Hazine ihalelerinde 1 katrilyon liralık eksik borçlanma konusunda ise 'kötümser' değil. Özellikle dövizde altını çize çize açıkladığı 1 milyon yüz bin liralık Dolar hedefinin tutması moral dopingi yapmış Derviş'e. Ayrıca borç takasının problem olmadan bitirileceğini vurguluyor.
Sorusuna cevabım
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş bu sefer bize soruyor "Gezimizi nasıl buldunuz ?"
Ne diyelim yalan söyleyecek halimiz yok. "Sayın Bakan Türk halkı doğru söyleyeni sever. Sizi diğer siyasetçilerden çok farklı görüyorlar. Eğer çabalarınız halkın günlük hayatına rahatlama ile yansırsa önümüzdeki aylarda önünüzde engel kalmaz."
Derviş gülüyor, gözlüklerinin üstünden bakarak "Anlıyorum" şeklinde konuşuyor.
Adana'dan havalanan uçağımız Ankara üzerine ulaştı. Yine geldik Bizans oyunlarının oynandığı Ankara'ya..' Ama inancımız karanlıklar aydınlanacak.
Kemal Derviş ile siyasette taşlar oynamıyor yuvarlanıyor.
Türkiye değişecek. Çünkü değişmek zorunda.