130 yıl boyunca hizmet etti! Restorasyonu biten Balıklı Rum Hastanesi eski günlerini bekliyor

Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Kültür - Sanat Haberleri  / Anadolu Ajansı

2022 yılında çıkan yangın sebebiyle kullanılmaz hale gelen 130 yıllık Balıklı Rum Hastanesi, tekrar eski haline kavuşturuldu, ancak henüz faaliyete başlayamadı. Hastane hakkında konuşan Vakıf Başkanı Konstantin Yuvanidis restorasyon sürecini anlattı.

Kuruluşunun Fatih Sultan Mehmed dönemine kadar dayandırıldığı, Zeytinburnu Kazlıçeşme Mahallesi'nde 1894'te inşa edilen Balıklı Rum Hastanesi'nde 4 Ağustos 2022'de yangın çıkmıştı.

Alevler arasında kalan hastane binası kullanılamaz hale gelmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifleri sonrası, dönemin İstanbul Valisi olan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un destekleriyle yapıda tadilat çalışmalarına başlanmıştı.

2 yılı aşkın süredir devam eden restorasyon kapsamında, binanın dış cephesi ve çatısındaki çalışmalar tarihi binanın aslına uygun şekilde tamamlanarak eski görünümüne kavuşturuldu.

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Başkanı Konstantin Yuvanidis, hastanede yapılan çalışmaları anlattı.

130 yıl boyunca hizmet etti! Restorasyonu biten Balıklı Rum Hastanesi eski günlerini bekliyor - 1. Resim

"DEVLET SÖZÜNÜ TUTTU"

Yangın nedeniyle büyük hasar gören 130 yıllık hastanenin İhtiyarhane binasındaki restorasyon çalışmaları kapsamında dış cephe ve çatı yeniden yapılarak eski görünümüne kavuşturuldu.

"Devlet, söz verdiği bütün şeyleri yerine getirdi. Binanın dışı tamamen bitmiş durumda. İçeride daha çok masraflı tadilatlar var" diyen Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Başkanı Konstantin Yuvanidis, son durum hakkında bilgiler verdi.

TÜRKİYE'NİN EN ESKİ HASTANELERİNDEN"

Yuvanidis, yapının Türkiye'nin en eski hastanelerinden olduğunu, Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethinden bir sene sonra fermanıyla kurulduğunu, daha evvel Galata'da, Tekfur Sarayı tarafında olan hastanenin 1753 yılında Zeytinburnu'na taşındığını söyledi.

"Reisimiz (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan) her zaman yanımızdaydı. Devlet söz verdiği bütün şeyleri yerine getirdi. Binanın dışı tamamen bitmiş durumda. İçeride daha çok masraflı tadilatlar var." dedi.

"ŞİMDİ BİZE KALAN MASRAFLAR VAR"

İhtiyarhane binasının hastanenin içindeki en eski yapı olduğunu belirten Yuvanidis, yangının ardından çatı başta olmak üzere binanın kullanılamaz duruma geldiğini, bunun için restore edilmesi gerektiğini kaydetti.

Tarihi bir bina olduğu için restorasyonun alınan izinler çerçevesinde yapıldığını aktararak şu bilgileri verdi:

"(Restorasyonu) 6 Şubattaki deprem biraz etkiledi. Burada 50 kişi çalışırken, bir günde 10 kişiye düştü. Fakat tamamıyla bitti. Devlet yapması gereken her şeyi yaptı. Şimdi bize kalan masraflar var. Onlar da ekonomik şartlar yüzünden gecikiyor. Maliyetler 3 katına çıktı. O açıdan bekliyoruz. Yavaş yavaş tamamlamaya bakıyoruz."

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...