Bitpazarlarından sergiye… Sahaflardaki kareler resimlere dönüştü

Sahaflarda ve bitpazarlarında dolaştığınızda birçok eski fotoğrafla karşılaşırsınız.
MURAT ÖZTEKİN - Bu insanlar kimlerdi, nasıl bir hayat yaşadılar ve nasıl vefat ettiler? Ressam Semiramis Öner, yaklaşık 30 sene boyunca sahaflarda ve bit pazarlarında gezinerek bu fotoğrafların peşine düştü; bazı enstantanelerdeki insanlara kendini yakın hissetti ve bu kişileri hikâyeleriyle birlikte içselleştirerek resmetti.
TÜRKİYE’DEKİ DEĞİŞİM TUVALLERDE
Bu eserler ise Metrohan’da açılan “Hatıra Kurucular” başlıklı sergide bir araya geliyor. Ressam Öner’in 1890-1940 yılları arasından eski Türkiye fotoğraflarını resmettiği yağlı boya tablolar, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye’ye geçişte meydana gelen süratli sosyal değişimleri de gözler önüne seriyor ve seyircisini sorgulamaya itiyor.
NESNELER DE SERGİLENİYOR
Serginin diğer bölümünde ise resme dönüşen fotoğraflarda görünen nesneler yer alıyor. Resmettiği karelerdeki eşyaları, yine sahaflarda ve bitpazarlarında arayıp bulan sanatçı, bunları uzun bir yemek masasına yerleştiriyor. Bu “Hatıra Masası”nda farklı kişilerin arkalarında bıraktıkları eşyalar; semaver, saatler, daktilo, kolyeler, radyolar, gözlükler, kravatlar, kol düğmeleri, mektuplar sergileniyor. Terziler, saatçiler, camcılar, kuyumcular, anahtarcılar, cam üfleyiciler tarafından el emeğiyle imal edilen eşyalar, resimler gibi mazide kalmış bir hayatı hatırlatıyor. Sanatçı serginin son bölümünde ise Türkiye’ye dair zihninde canlanan ütopyayı resmediyor.
Küratörlüğünü Gülseli İnal, Balkız İnal ve Beliz İnal’ın üstlendiği “Hatıra Kurucular” sergisi, 29 Haziran tarihine kadar Metrohan’da açık kalacak.