Ermeni çocuklarla beraber 6 bin yetimi orduya dahil etti! Kazım Karabekir'in kızı babasını anlattı

Sarıkamış Harekatı'nın 110. yılı dolayısıyla Kocaeli Gölcük'te konuşan Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir "Babam bize çok şefkatli bir baba oldu. Bizden önceki 6 bin evladına da çok iyi bir baba olmuş" diyerek Ermeni yetimlerin orduya nasıl dahil edildiğini anlattı.
Kocaeli Gölcük'te Sarıkamış Harekatı'nın 110. yılı dolayısıyla "Tarihin En Soğuk Günü" konulu bir konferans düzenlendi.
Kazım Karabekir'in 83 yaşındaki kızı Timsal Karabekir, babasının savaşta yetim kalan çocuklarla nasıl ilgilendiğine dikkat çekti.
1943'te CHP'den milletvekili olan, 1946'da meclis başkanı seçilen Kazım Karabekir yakın dostu İsmet İnönü ile birlikte
Sarıkamış Harekatı hakkında yaptığı konuşmasında savaş bölgesindeki yetim çocuklara şöyle dikkat çekti:
"Ben babamı dolu dolu 7 yıl gördüm. 7. yaş günümde ani bir ölümle kaybettik. Babam bize çok şefkatli bir baba oldu. Bizden önceki 6 bin evladına da çok iyi bir baba olmuş. Bu baba olduğu dönemde gerçek bir evladı yok. Babam özellikle çocuklara kıyamazdı. İmanlı bir baba. Savaşmışız ama düşman evlatlarına bile kıyamazdı. Ermenilerin bıraktığı yetim evlatlarakucak açardı. Özellikle 'Kız çocuklarının okuması için elinizden geleni yapacaksınız' derdi. Bu da bizde bir aile geleneği haline dönüştü"
ERMENİ YETİMLER KAZIM KARABEKİR SAYESİNDE NASIL ORDUYA GİRDİ?
Savaş yıllarında Doğu Cephesi komutanı olan Kazım Karabekir, bölgede 50 bin kadar muhtaç çocuk olduğunu merkeze rapor etmişti.
Karabekir, Erzurum civarında pek çoğu Ermeni ailelerden geride kalan 2 bini kız, 4 bini erkek olmak üzere 6 bin yetim çocuğu kendi himayesine aldı.
Erkek çocuklarla ‘Gürbüzler Ordusu’ (ya da Erzurum Çocuklar Ordusu) kuran Karabekir, bu çocukları askeri eğitim başta olmak üzere pek çok konuda yetiştirdi.
Bir kısmına Erzurum’daki Yakutiye Kışlası’nda kurulan zanaat öğretilerek orduya kaput, potin diktirildi.
Karabekir'in kitap ve konuşmalarında en çok övündüğü şey ise bu çocuklara "Türklük şuuru" vermesiydi.
Milli Mücadele döneminde koruma altına alınan aralarında Ermeni yetimlerin de olduğu kimsesiz çocuklardan kabiliyetli olanlar, Türk ailelerin yetimleri gibi gösterilerek Bursa’da yeni açılan Işıklar Askeri Lisesi’ne (Bursa Askeri İdadisi) ve Sarıkamış Askeri İdadisi’ne kaydedildi. Diğerleri ise meslek erbabı olarak sosyal hayata karıştı.