Haftanın kitapları | Hayata dair hikâyeler

Haftanın kitaplarında bu hafta “Altmış Öykü”, “Atom Bombasının Gizli Tarihi” ve "“Kırk Şehir” okurları bekliyor.
MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Haftanın kitaplarında bu hafta 3 kitap öne çıkıyor.
HAYATA DAİR HİKAYELER
Yirminci yüzyıl edebiyatının en usta isimlerinden olan İtalyan romancı Dino Buzzati’nin 1958 yılında derlediği “Altmış Öykü” Timaş Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı. Yazarın esrarengiz dünyasına bir bakış sunan eserdeki her bir hikâyede başka bir insanlık hâli merkeze alınıyor.
Buzzati’nin kendi bakış açısıyla bazen aykırılaştığı eserlerde modern dünyada yaşamaya çalışmanın dehşeti, teknolojinin sıkıntıları, varoluşun gizemi, ölüm, yalnızlık ve hastalık gibi mevzular ele alınıyor. Buzzati okuyucuyu karanlık ormanlardan ıssız dağlarla, şehirlerden fantastik âlemlere sürüklüyor.
FELAKET SİLAHININ SIRLARI
İngiliz tarihçi Peter Watson’ın Kronik Kitap’ın Türkçeye kazandırdığı “Atom Bombasının Gizli Tarihi” adlı eseri, günümüzde bile insanları tedirgin eden felaket silahının niçin yapıldığına dair bilgileri sarsıyor. Watson eserinde aslında savaşı bitirmek için gerekli olmayan atom bombası yapma fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlatıyor.
Yazar, atom bombasının Hitler’i yenmek için yapılmadığını, İngilizlerin Almanların bomba geliştiremediğini bildiğini ve ABD’yle paylaşmadığını, keşfettiği yeni belgelerle ortaya koyuyor. Kitapta atom bombasının Rusya’nın gözünü korkutmak için atıldığı da savunuluyor.
EY YAZARLAR, NASIL BİR ŞEHİR İSTERSİNİZ?
Ahmet Emre Bilgili’den Ali Ural’a, Cihan Aktaş’tan Nurullah Genç’e, Sadık Yalsızuçanlar’dan Sibel Eraslan’a… Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, kırk usta yazara hayallerindeki şehri sordu. Ortaya ise hayallerin metinlerle resmedildiği “Kırk Şehir” adlı deneme türünde bir eser çıktı.
Muhit Kitap etiketli eser, ihmal ettiğimiz hayal gücümüzü yeniden canlandırmanın yanında bize Müslüman şehrinin güzel ve unuttuğumuz hasletlerini de hatırlatıyor. Mesela Nurullah Genç, hayalindeki şehrin uzaktan bakıldığında rüyada açılan bir gül gibi olduğunu, üzerinde göçmen kuşların uçtuğunu, dört kapısı olan şehre yüreğinde aşk olmayanların giremediğini yazıyor.