Mel Gibson Malta Kuşatması dizisine hazırlanıyor! Osmanlı yine Hollywood'un hedefinde...

Malta'yı ziyaret eden Mel Gibson burada mini bir tarih dizisi üzerinde çalıştığını, Malta Kuşatmasında savaşan 700 şövalyenin hikayesini anlatmak istediğini söyledi. Kanuni Sultan Süleyman'ın 40 bin kişilik ordusunu durduran şövalyelerin kahramanlıklarını anlatacağı hikayenin detaylarını Malta Başbakanı Robert Abela ile paylaştı.
HABER MERKEZİ — Hollywood'un ünlü aktörlerinden, film yapımcısı Mel Gibson Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşanan 1565 Malta Kuşatması üzerinde çalıştığını söyledi.
Malta adasını ziyaret eden Gibson, burada Başbakan Robert Abela ile görüştü ve üzerinde çalışmak istediği hikayenin detaylarını paylaştı.
"ÇILGIN BİR HİKAYE"
Projeyi ilk defa Movieweb'e "Monster Summer" filmi için verdiği röportajda açıklayan Mel Gibson şunları söyledi:
“Bir de Malta Kuşatması ile ilgili bir dizi üzerinde çalışıyorum ki bu inanılmaz bir hikaye. Bunu çekebileceğim tek bir yer var, o da Malta. Çünkü olay orada! 700 şövalyenin Malta'yı Türklerin saldırısına karşı savunduğu ve Süleyman'ın 40.000 adam ve gemi gönderdiği bu kalelerde gerçekleşti ve vay be, şövalyeler kazandı! Yani bu oldukça çılgın, harika bir hikaye.”
MALTA'DA GÖRÜŞMELER YAPTI
Senaryo üzerinde çalıştığını söyleyen Gibson 11 Eylül'de Malta'ya giderek burada görüşmeler yapmıştı.
Görüşmeyi Malta Başbakanı Robert Abela, "Bugün dünyaca ünlü oyuncu ve yapımcı Mel Gibson'la tanıştım. Film endüstrisinin Malta'da ne kadar büyüdüğünü belirterek, ülkemizde çekim yapmak istediği belirli projelerle ilgili ayrıntıları paylaştı." diyerek Facebook hesabından yayınladı.
SENARYO İÇİN ÇALIŞMALARI BAŞLATMIŞ
Röportajda projede yer alıp almayacağı üzerine de konuşan Mel Gibson "İçinde olmak isterdim ama zamanım olacak mı bilmiyorum, anlıyor musunuz? Ama kesinlikle yapımcılarından biri olmak istiyorum ve senaryo üzerinde çok yetenekli bir yazarla çalıştım, bu yüzden birileri için iyi olacak. Bunun harika bir hikaye olduğunu biliyorum." dedi.
MALTA KUŞATMASINDA NE OLDU?
Osmanlı için başarısızlıkla sonuçlanan Malta Kuşatması Kanuni Sultan Süleyman Han'ın son yıllarında, onu üzen savaşlardan biri olmuştu.
Tarihçiler bu başarısızlığı ada kuşatmalarının zorluğu, kuşatma komutanı Turgut Reis'in şehit edilmesi ve şövalyelere Sicilya’dan destek gelmesiyle açıklıyor.
Osmanlı Tarihi Ansiklopedisi'nde Malta Kuşatması'nın detayları şöyle anlatılıyor:
"Piyâle Paşa 1561, 1562, 1563 sefer mevsimlerinde Akdeniz’e açılıp, sancak gösterdi. 1564’de Rif’e gitti. Napoli civarında bir kaç kaleyi fethedip, Fransızlara teslim etti. Rodos, şövalyeleri, Rodos’dan ayrıldıktan sonra Malta adasına yerleşmişlerdi.
Osmanlı donanması sık sık Malta’yı vurdu ise de, şövalyeleri çıkarıp atmak mümkün olmadı. Şövalyelerin, giyim eşyası götüren bir Türk gemisini zaptetmeleri üzerine 1 Nisan 1565’de Piyâle Paşa, donanma-yı hümâyûn ile Malta üzerine sefere çıktı.
19 Mayıs’da Malta önlerine gelen donanma, adanın batısında bulunan Mugiano koyundan karaya asker çıkarttı. Hâlbuki Kânûnî Sultan Süleymân, donanmada bulunan kara kuvvetleri komutanı Mustafa Paşa’ya; “Turgut Reis, Malta adasının ahvâline, her kalenin dövülecek bölümüne ve metrisler kazılacak yerine iyi bir şekilde vâkıftır. Zinhar reyine muhalefet etmeyin” diyerek tenbihde bulunmuştu.
Mustafa Paşa adaya asker çıkardığı zaman, Turgut Reis daha bölgeye gelmemişti.
Karaya çıkan Osmanlı askeri 24 Mayıs günü iki tabiî limana sahip müstahkem, Saint Elme kalesini kuşattı, 2 Haziran’da ada açıklarına gelen Turgut Paşa, durumu tedkîk eder etmez yapılan hatâları görerek, Piyâle Paşa ve Mustafa Paşa’ya bunları îzâh etti.
Büyük emek ve mühimmat sarfedilmiş olduğu için Turgut Reis, mecburen kalenin muhasarasına devamdan başka çâre bulamadı.
17 Haziran gecesi sabaha karşı Türk deniz târihinin büyük simalarından olan Turgut Paşa aldığı bir yara neticesinde şehâdet şerbetini içti. Trablusgarb’a nakledildi.
Malta'da sergilenen ve kuşatmayı tasvir eden tablo
23 Haziran günü Saint Elme kalesi fethedildi. 1 Temmuz’da Saint Michel kalesinin muhasarasına başlandı. Temmuz sıcağında devam eden muhasara çok kanlı geçti.
11 Temmuz’da Cezâyir beylerbeyi Hasan Paşa, donanması ile yardıma geldi. 15 Temmuz’da yapılan büyük hücum, her iki tarafa ağır kayıplar verdirdi.
2 Ağustos’tan itibaren Salih Paşazade Yahyâ Bey, büyük lağım muhârebelerini başlattı. 7 Ağustos’ta Mustafa Paşa, 22.000 askeri birden taarruza sürdü. Ağustos ayı sonlarına kadar umûmî hücumlar bir kaç kere yapıldı.
Bu sırada Sicilya açıklarında bekleyen haçlı donanması, gece karanlığından faydalanarak adaya asker çıkardı.
Bu, adadaki Türk ordusu için tehlikeli idi. Aynı zamanda üç aylık bir muhasaraya göre ayarlanmış olan erzak bitmeye yüz tutmuştu.
Cezâyir Beylerbeyi Hasan Paşa; kendisinin yöneteceği bir taarruz daha yapıp muvaffak olamazsa muhasaranın kaldırılmasının daha iyi olacağını, çünkü Cezâyir ve İstanbul’dan yardım gelmeden Malta’da kışlamanın çok zor olduğunu serdâra bildirdi.
Üç ay yirmi üç gün süren muhasara 8 Eylül’de kaldırıldı. Osmanlı donanması 11 Eylül günü adadan ayrıldı." (Türkiye Gazetesi, Osmanlı Tarihi Ansiklopedisi)