Mersin'de 9 bin yıllık höyükte zeytin çekirdekleri bulundu! Yumuktepe kazıları sona erdi

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Kültür - Sanat Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Mersin'deki 9 bin yıllık Yumuktepe Höyüğü'nde arkeopark projesi kapsamında Prof. Dr. Giulio Palumbi'nin başkanlığında başlatılan kazı çalışmaları sona erdi.

Mersin'in Toroslar ilçesinde milattan önce 7 binli yıllara uzanan geçmişiyle Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden olan Yumuktepe Höyüğü'nde kazılar tamamlandı.

Ağustos ayında başlayan kazılar, İtalyan akademisyen Prof. Dr. Giulio Palumbi başkanlığında gerçekleştirildi.

Bu yıl ki kazılarda, daha önce bulunan Hitit sur duvarının temeli genişletilerek yapı tekniği hakkında bilgiler edinildi.

Demirçağ tabakalarında ise tandır biçiminde ocaklar ile Neolitik dönemden beri bölgenin endemik bitkisi olan zeytin çekirdekleri ile hayvan kemikleri bulundu.

Mersin'de 9 bin yıllık höyükte zeytin çekirdekleri bulundu! Yumuktepe kazıları sona erdi - 1. Resim

"ZEYTİN NEOLİTİK DÖNEMDEN BERİ YUMUKTEPE'NİN ENDEMİK BİTKİSİ"

Kazı Başkan Yardımcısı Tülay Özaydın kazılarda bol miktarda zeytin çekirdeği bulduklarına dikkat çekti. Bunların da arkeometrik çalışmalarının yapılacağını söyleyerek şu bilgileri paylaştı:

"Şimdi karşılaştırmalı olarak; yani ne kadar bir değişim oldu, evcilleşti mi, aşılandı mı? bilmiyoruz. Bu bilgilere de ulaşmış olacağız. Tabii buğdaylar çıkacak mı? Ne çıkacak fırının içinden? İleriki çalışmalar bize gösterecek. Bunlar 7. ve 8. tabakalarından geldi.

Yerinde bulduğumuz için de mutluyuz tabii ki. Yani her yerde bulabiliriz ama yerinde bulduk bu sene. Demir Çağ, Orta Demir Çağı dolgusu içinde bulmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu yıl çalışmalarımızı böyle sonlandırdık"

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...