Sinemada bu hafta | Ölüp ölüp diriliyor! Bilim kurguya sıra dışı bir eleştiri: ‘Mickey 17’

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Sinemada bu hafta | Ölüp ölüp diriliyor! Bilim kurguya sıra dışı bir eleştiri: ‘Mickey 17’
Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

“Parazit”in yönetmeni Bong Joon-ho, “Mickey 17” adlı son filminde Robert Pattinson’ın canlandırdığı devamlı ölüp klonlanan bir adamın başına gelenleri sıra dışı bir üslupla işliyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - ABD Başkanı D. Trump’ın Mars’a bayrak dikme sözleri tartışılırken konuyla alakalı bir film vizyonda… Çok ses getiren “Parazit” filmiyle Oscar’a kavuşup tarihe geçen Güney Koreli yönetmen Bong Joon-ho, altı senelik aranın ardından sıra dışı distopik bir bilim kurguyla karşımıza geliyor. “Mickey 17” adlı eser, bir şirketin bedenini klonlamasına izin veren adamın uzayda ölüp ölüp dirilmelerini merkezine alıyor. Başrolde usta oyuncu Robert Pattinson yer alırken ona Toni Collette, Mark Ruffalo, Naomi Ackie ve Steven Yeun gibi isimler refakat ediyor. Enteresandır meşhur oyuncu Brad Pitt de rol almadığı bu eserin yapımcıları arasında görünüyor. 

UZAYA GİDEN MÜLTECİLER!

Eser 2054 yılından açılıyor… Artık dünya çok değişmiş; herkes şimdi Batı’ya koşan Orta Doğulu mülteciler gibi uzaya kaçmak istiyor. Güya yeni teknolojilerle ölen kişilerin bedenini klonlamak mümkün oluyor. Mevzu ahlaki açıdan tartışılırken Trump’ı hatırlatan iş adamı Kenneth Marshall, dünya dışında klonlama yapmanın yolunu buluyor ve uzayda koloni kurmak için harekete geçiyor. 

DAHA ON YEDİ…

Bu esnada Pattinson’ın canlandırdığı Mickey Barnes, peşine düşen azılı tefecilerden kurtulmak için Marshall’ın şirketinin uzay seyahatine en aşağı görevle katılıyor. “Harcanabilir” olan Mickey, bedeninin klonlanmasına izin verip en tehlikeli görevlerde kullanılmaya başlıyor. Her öldüğünde bir makinede tekrar “basılıyor” ve hatıraları yeniden beynine yükleniyor. 17 defa basılan Mickey, Niflheim adlı gezegene doğru seyahat devam ederken feza gemisinde ruh eşini buluyor. Ancak gezegene inildikten sonra başka bir “eş” ortaya çıkıyor ve işler karışıyor! 

Sinemada bu hafta | Ölüp ölüp diriliyor! Bilim kurguya sıra dışı bir eleştiri: ‘Mickey 17’ - 1. Resim

TRUMP’A GÖNDERMELER VAR

Yönetmen Bong Joon-ho, Edward Ashton’ın kitabından sinemaya adapte ettiği “Mickey 17”de önceki filmlerinden izler taşıyan ve yine sınıfsal yanları olan bir hikâye anlatıyor. Bunun yanı sıra hem bilim kurgu türüne hem de Trump ve Elon Musk gibi isimlerin uzay planlarına eleştirel göndermelerde bulunuyor. Eserin merkezine yerleştirdiği Mickey de tıpkı “Parazit”te olduğu gibi modern dünyanın ekonomik olarak hırpaladığı enteresan bir karakter! Onun klonlanma hikâyesi merak uyandıran bir seyir zevkine dönüşüyor. Aktör Pattinson, farklı ruh hâllerine girmek zorunda kaldığı bu karakteri ustalıkla canlandırıyor. 

Yönetmenin diğer filmlerindeki gibi türler arasında dolaşan eser; absürtlük, gerilim, kara mizah ve biraz dram barındırıyor. Ancak Koreli yönetmen, bu defa neyi tam olarak ön plana çıkarıp nasıl bir ton yakalayacağına yeterince karar verememiş gibi görünüyor! Mesela potansiyeli olan klonlama meselesi bir yerde bırakılıyor, gereksiz mizaha daha çok odaklanıyor. 

“RUHSUZ” SENARYO

Üzerinde konuşulacak çok şey olan eserde, ruh ıskalanarak ölüm mefhumu, materyalist bir bakış açısıyla basitleştiriliyor. Fakat bunun yanında “Ölünce ne oluyor?” gibi sorularla sathi sorgulamalara girişiliyor. Hâl böyle olunca fezaya dair yapılmış onlarca eserden sonra Bong Joon-ho “Mickey 17” ile sizi tatmin etmekte zorlanıyor. 

Yılın en çok merak edilen eserlerinden olan “Mickey 17” yönetmenin hayranlarını kendine çekecek ama barındırdığı potansiyelin altında kalan bir eser oluyor. 

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

Sinemada bu hafta | Ölüp ölüp diriliyor! Bilim kurguya sıra dışı bir eleştiri: ‘Mickey 17’ - 2. Resim

● “Bu Gece Uyku Yok”
● “Dalya ve Kırmızı Kitap”
● “Vina: Kötü Ruh”
● “Ozi: Doğanın Koruyucusu”
● “Çiğdem”
● “Boudica”

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...