Sinemada bu hafta | Tek kamera açısıyla birçok hikâye: Kalıcı değiliz 'Burada'

68’lik Tom Hanks’in yapay zekâ sayesinde gençlik hâlleriyle birlikte karşımıza çıktığı “Burada” başından sonuna aynı odada geçen ve tek kamera açısıyla çekilmiş bir film. İnsanın fâniliğine de vurguları olan “deneysel” eser, buna rağmen yeterince tat vermiyor!
MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Yapay zekâ rüzgârında sinema da giderek değişiyor. Artık bir aktörü hem şimdiki hem de gençleştirilmiş hâliyle birlikte aynı filmde seyrettiğimiz gibi, vefat etmiş oyuncuların da perdede “canlandırılması” gündemde… Hatırlarsınız “The Irishman”de Robert De Niro ve Al Pacino’yu, “Captain Marvel”da Samuel Jackson’ı, “İkizler
Projesi”nde Will Smith’i ve “Indiana Jones 5”te Harrison Ford’u yapay zekâyla gençleşmiş hâlleriyle seyrettik.
Hayatın her alanında olduğu gibi sinemada da hakikatin sulandığı böylesi günlerde enteresan bir film daha gösterime giriyor. “Burada” (Here) adlı eser, yönetmen Robert Zemeckis ile oyuncu Tom Hanks’i “Forrest Gump”tan 30 sene sonra tekrar bir araya getiriyor. 68 yaşındaki aktör Hanks’in ve Robin Wright’ın yapay zekâ marifetiyle genç hâlleriyle de karşımıza çıktığı eserde, bir evin (ve öncesinde arazinin) üstünde yaşayan farklı hayat hikâyelerine aynı noktadan bakılıyor ve seyirciye alışılmışın dışında bir sinema tecrübesi sunuluyor.
KAMERA AYNI YERDE
İnsanlığın devamlı ilerlediği tezine dayanan modern Batı’nın problemli tarih anlayışıyla şekillendirilmiş eserde; daha sonra üzerine ev yapılacak New Jersey’deki bir yer merkeze konuluyor. Gök taşıyla yok olan dinozorlardan ilk insanlara, sömürgecilik devrinden günümüze uzanan zaman dilimi içerisinde devamlı gelinip gidiliyor. Doğumlar, yaramazlık yapan çocuklar, ekonomik sıkıntılarla boğuşan insanlar, endişeler, hastalıklar ve ölümler yaşanıyor “burada”! Ancak bütün olan biten, kamera hareket ettirilmeden sadece bir açıdan seyirciye sunuluyor. Bazen de perde birkaç parçaya bölünerek farklı bir sinematografi meydana getiriliyor. Evdeki bir odada yaşayan birden farklı ailelerin hayatı, seyirciye sunuluyor ama daha ziyade Hanks ve Wright tarafından canlandırılan bir çift merkeze alınıyor.
FÂNİLİK DERDİ
Yönetmen Zemeckis “Burada” (Here) adlı eserinde deneysel ama cesurca sayılabilecek bir işe girişerek tek oturma odasından birçok hikâye çıkarıyor. Zemeckis, bu dünyada kalıcı olmadığımızı yüzümüze vurup yer yer yürek burkan bir eser meydana getiriyor.
Ancak flashback’lerle farklı devirlerde dolaşılan eserdeki hikâyeler çarpıcı bir şekilde birbirine bağlanamıyor. Sanki, diğerleri Hanks’in merkezine olduğu hikâyenin dolgusu gibi duruyorlar. Teatral diyaloglar da eseri zaman zaman çıkmaza sokuyor.
YAPAY ZEKÂ YAPAY HİSLER
Öte yandan yapay zekâyla gençlikleri bugüne taşınan Hanks ve Wright’ı seyretmek -tıpkı “Irishman”de olduğu gibi- yapay hisler uyandırıyor! Kim bilir belki de bu durum, bizim çağın seyircisinin problemidir!
“Hayat geçiyor, hayallerini tehir etme!” vurgusu olan eserin, alt metinleri ise aileye ve kadına dair sinemada kanıksadığımız modernist fikirlerle de dolu.
Neticede “Burada” (Here) akıllarda kalacak, sinema salonuna has ama yeterince seyircisini kendine çekmeyen bir deneme mahiyetinde kalıyor…
HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ
- “Son Nefes”
- “Moana 2”
- “Mukadderat”
- “Paranormal Cuma”