Taşı toprağı sanat! Kültür Yolu Festivali İstanbul’u sardı
Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri 2021’de başladığı yere yani İstanbul’a döndü!
MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ- İlk defa Beyoğlu’nda yapılan ve geride kalan üç senede Türkiye’nin 16 şehrine ulaşan “Kültür Yolu”nun 6 Ekim’e kadar devam edecek İstanbul ayağı ise daha “ciddi” ve ses getirecek sergi, konser ve konferanslarla dikkat çekiyor. Biz de 100’den fazla mekân ve 500’den fazla faaliyetle kadim şehrin dört bir yanına yayılacak festivalin dikkat çeken etkinliklerini derledik…
PICASSO’NUN AİLE TASDİKLİ ESERLERİ
- Festivalin kalbi Taksim’deki AKM’de atıyor. Dünyanın en meşhur ressamlarından Pablo Picasso’nun tamamı mirasçıları tarafından onaylanmış 170 eseri de festival çerçevesinde AKM’de ziyaretçilerle buluşuyor. Sanatçının gravürleri, çizimleri, posterleri, litografileri ve fotoğrafları sergide yer alıyor.
- Konserve kutularını sanat dönüştürüp ‘Pop Art’la sanata damga vuran Andy Warhol’un eserleri de İstanbul’da. “Warhol’un Dünyası-Pop Art’in İkonu” adlı sergisi AKM’de ziyaretçilerini ağırlıyor.
ANADOL’UN RÜYASI
- Dünyaca meşhur Türk medya sanatçısı Refik Anadol’un Türkiye’nin kadim geçmişini yapay zekâyla işlediği “Yeryüzü Rüyaları: Anadolu” eseri de AKM’de sanatseverleri bekliyor.
- Hakan Yılmaz ve Seyd Ahmed’in Türk-İslam desenlerinden ilham aldıkları dijital eseri de Galata Kulesi’nin dış cephesinde görsel bir şölen vadediyor.
- Frida Kahlo’nun iç dünyasını yansıttığı günlüklerinden ilhamla hazırlanan ve dünyayı dolaşan “Frida Kahlo’nun Günlükleri” sergisi ise Grand Pera Tarihî Bina’da ziyaretçilerini ağırlıyor.
- Leonardo Da Vinci’nin dâhiyane modellerini bir araya getiren “Rönesans Dehası” sergisi Lale Müzesi’nde sanatseverlerle buluşuyor.
- Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’ndeki “Osmanlı Saray Sultanları Kostüm Koleksiyonu” sergisi ise harem hayatını kıyafetlerle bugüne taşıyor.
- Rami Kütüphanesi de birçok sergi ve kültürel faaliyete ev sahipliği yapıyor. Onlar arasında “Diplomat Şair Yahya Kemal Beyatlı” sergisi dikkat çekiyor. Beyatlı’nın elçiliğe ait fotoğraf, görsel, mektup, el yazısı örnekleri sergide yer alıyor.
- Fotoğraf sanatçısı Sebastiao Salgado’nun “Genesis” sergisi ise Tophane-i Amire’de görülebiliyor.
KLASİKLER GEÇİDİ
- “Carmina Burana” temsili ile başlayan İstanbul Kültür Yolu Festivali, klasik müziğin önemli sanatçı ve eserlerini de sanatseverlerle buluşturacak. Deutsches Symphonie Orchester Berlin 5 Ekim’de AKM’de konser verecek. İranlı sanatçı Alireza Ghorbani, Kazakistanlı çellist Bagjan Oktyabr, Rus opera sanatçısı Ekaterina Shelehova gibi isimler de festival çerçevesinde AKM’de müzikseverlerle buluşacak.
Kaynak: Türkiye GazetesiEditör: Baki Sancak