Guinness Rekortmeni doktor, Parkinson hastalarına umut ışığı oldu

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Guinness Rekortmeni doktor, Parkinson hastalarına umut ışığı oldu
Sağlık Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Parkinson hastalarına umut olan Doç. Dr. Ali Zırh, hareket bozukluklarına yönelik iki bininci ameliyatını gerçekleştirdi. Beyin pili yöntemiyle titreme ve kasılmaların kontrol altına alınabildiğini belirten Doç. Dr. Zırh, hastaların hayat kalitesini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Parkinson hastalığı, ilerleyici yapısıyla titreme ve hareket kısıtlılığına yol açarak hastaların günlük hayatını zorlaştırıyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh, hareket bozukluklarına yönelik gerçekleştirdiği 2 bininci beyin ameliyatını başarıyla tamamladı.

''TIBBİ TEDAVİDEN CEVAP ALAMAYAN HASTALAR İÇİN UMUT IŞIĞI''

Parkinson hastalığı başta olmak üzere titreme ve kasılmalara sebep olan nörolojik rahatsızlıklarda uygulanan beyin pili ameliyatının, hastaların hayat kalitesini önemli ölçüde artırdığını belirten Doç. Dr. Zırh, özellikle tıbbi tedaviden yeterli cevap alamayan hastalar için bu yöntemin büyük bir umut ışığı olduğunu vurguladı.

Guinness Rekortmeni doktor, hastalara umut ışığı oldu - 1. Resim

''KONRTOL EDİLEBİLİR VE AYARLANABİLİR BİR TEDAVİ YÖNTEMİ''

Doç. Dr. Zırh, "Fonksiyonel beyin cerrahisi dediğimiz beyin cerrahisinin bu alt bölümünde Parkinson hastalığı başta olmak üzere tremor ve esansiyel tremor dediğimiz titremeler, distoni dediğimiz aşırı vücut kasılmaları ve diğer bazı rahatsızlıklarda eğer tıbbi tedavi istediğimiz sonucu vermiyorsa bizim yaptığımız cerrahi girişimlerle hastalara yardımcı oluyoruz. Bu girişimlerin adı halk arasında beyin pil ameliyatı olarak biliniyor. Beyin pilleri basitçe beynin içine yerleştirdiğimiz iki ince elektrot, birer uzatma kablosu ile onları pil cihazına bağlayan bir sistemden oluşuyor. Pil cihazının kendisini köprücü kemiğinin altında cilt altına yerleştiriyoruz. Dışarıdan bilgisayar aracılığıyla programladığımızda beyne verebildiğimiz elektrik akımının frekansını, dalga boyunu, şiddetini ve yönünü değiştirebiliyoruz. Dolayısıyla bizim için kontrol edilebilir, ayarlanabilir, geri dönüşümlü bir tedavi yöntemi" ifadelerinde bulundu.

Guinness Rekortmeni doktor, hastalara umut ışığı oldu - 2. Resim

İKİ BİNİNCİ AMELİYATINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Bugün tek bir cerrahın gerçekleştirdiği hareket bozukluklarına yönelik iki bininci beyin ameliyatını gerçekleştirme şansını bulduğunu söyleyen Doç. Dr. Zırh, "Toplam sayısı bin 480'i geçen beyin pili ameliyatlarına, önceki yıllarda sıklıkla yapmış olduğumuz lezyon cerrahisi ameliyatlarını da bir arada değerlendirdiğimizde bugün toplam iki bininci vakaya geldik. Bugünkü hastamız 51 yaşında, 6 yıllık Parkinson hastalığı öyküsü olan ve titremenin ön planda olduğu bir hastaydı. Parkinson hastalığının önemli belirtilerinden bir tanesi titremedir ve özellikle istirahat halinde olan ve bizim daha çok para sayar tarzda diye tarif ettiğimiz bir titremedir. Pakistan hastalığında titreme dışında katılık, tutukluk, yavaşlık, ağırlık, hareket etme güçlüğü gibi ilave bulgular vardır. Bir ileri yaş hastalığı olan bu rahatsızlıkta genelde biz bulguları 60-65 yaş üzerinde toplumda her 200-300 kişiden birinde görürüz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...