Yaşlanmanın şifresi çözüldü... 100 yaşını sağlıklı olarak görmek mümkün mü?

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yaşlanmanın şifresi çözüldü... 100 yaşını sağlıklı olarak görmek mümkün mü?
Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yaşlanmaya sebep olan faktörler arasında hücrenin enerjisiz kalması, kök hücre üretiminin durması ve kronik iltihaplanma bulunuyor. Bu doğal süreçlere modern hayatın getirdiği hareketsizlik, stres, paketli gıda tüketimi de eklenince hücre yaşlanması hızlanıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK - Dünyada olduğu gibi ülkemizde de doğuştan beklenen hayat süresi giderek artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021-2023 yılı Hayat Tabloları verilerine göre Türkiye’de 2020-2022 döneminde erkeklerde 74,8 yıl olan doğuşta beklenen hayat süresi, 2021-2023 döneminde 74,7 yıl, kadınlarda ise 80,3 yıl iken 80 yıla yükseldi. Dünyada 2030 yılında 100 yaşını gören kişi sayısının bir milyonu aşması bekleniyor.

İnsanların yaşama süresi arttıkça bilim dünyasının “sağlıklı yaş almanın” sırlarını çözmenin peşine düştüğünü söyleyen Dr. Mustafa Kalkan “Bilimsel araştırmalar yaşlanmanın 13 kök sebebini buldu. Yaşlanmanın şifreleri olarak tarif edebileceğimiz bu sebeplerin büyük bir bölümü hayat tarzı değişiklikleri ve hücrelerimizi yeniden harekete geçiren takviyelerle yavaşlatılabilecek hatta durdurulabilecek nitelikte. Artık sağlıklı şekilde 100 yaşına ulaşmak hayal değil” dedi. 

MODERN HAYAT YAŞLANMAYI HIZLANDIRIYOR

Teknoloji ve modern hayatın bir taraftan ömrün uzamasına destek olurken diğer taraftan da sağlığı kötüleştirdiğine dikkat çeken Dr. Kalkan, hücre yaşlanmasının sebeplerini şöyle sıraladı: 

Sağlıklı yaş almanın önündeki en önemli engeller arasında hücrelerin enerjisiz kalması (mitokondriyal disfonksiyon), kronik iltihaplanma (inflamasyon) ve bağırsak sağlığı problemleri yer alıyor. Modern hayatın getirdiği paketli gıdalarla beslenme, hareketsizlik ve stres, hücre yaşlanmasını daha da hızlandırıyor. Diğer sebepler arasında ömrün uzunluğunu belirleyen DNA parçacıkları olan telomerlerin yıpranarak kırılması, yeni kök hücre üretiminin tükenmesi, düzensiz besin algılama yani sürekli bir şeyler tüketme isteği, hücresel yaşlanma ve hücreler arası iletişimin değişmesi sayılabilir. 

LONGEVITY’İ ÇOK KONUŞACAĞIZ

Antibiyotiklerin keşfi ve tıptaki gelişmeler sayesinde ortalama hayat süresinin her geçen sene daha da uzadığına işaret eden Dr. Mustafa Kalkan “Ancak önemli olan sağlıklı şekilde uzun yaşamaktır. Bunun için hayat süresi ile sağlık süresini eşitlemeyi hedefleyen longevity (sağlıklı uzun hayat) kavramı yeni bin yılın en popüer sağlık trendlerinden biri hâline geldi. ABD ve Avrupa’yı uzun zamandır etkisi altına alan longevity, Türk tıbbında da yerini almaya başladı. Bundan sonra longvityi çok konuşacağız” dedi.

YEDİKLERİMİZDE VİTAMİN KALMADI

Uzun ve sağlıklı yaşamanın ilk basamağının iyi ve yeterli bir uyku, stresten uzak bir hayat, günlük egzersiz ve sağlıklı beslenme olduğunun altını önemle çizen Dr. Kalkan “Ancak, modern hayat bunların hiçbirine izin vermiyor. Her ne kadar sağlıklı beslendiğimizi düşünsek de yediklerimizin vitamin ve mineral değeri yok. Bu yüzden bilim dünyası uzun yaşayan kişilerin hayatlarını inceleyerek onları örnek alan yeni hayat ve beslenme modelleri geliştiriyor” diye konuştu. 

Yaşlanmanın şifresi çözüldü... 100 yaşını sağlıklı olarak görmek mümkün mü? - 1. Resim

HÜCRENİN PİLİ BİTİYOR HASTALIKLAR ÇIKIYOR

Yediklerimizi enerjiye dönüştüren NADH molekülünün âdeta genç kalmanın sırrı olduğunu söyleyen NBT İlaç Pazarlama Müdürü ve Akılcı Bilimsel Takviye Rehberi kitabının da yazarı olan Dr. Mustafa Kalkan “Yaşlanma araştırmaları yürüten uzmanlar, yaşlılık sürecinde NADH seviyelerinin giderek azaldığını, yaşlılıkla ilgili sorunların çoğunun da bu azalmadan kaynaklandığını düşünüyorlar. Uzmanlarına göre, eğer yeterli NADH seviyelerine sahip olabilirsek kronik hastalıklara yakalanma ihtimaliniz azalacak, bedenlerimiz daha dirençli ve güçlü kalacak, sağlıklı, formda ve fit yaşlanma ihtimaliniz daha da artacaktır.  Aralıklı oruç, şekerli ve unlu yiyecekleri azaltmak gibi beslenme düzenlemeleri ile artırılabilen NADH seviyeleri dışarıdan alınan beslenme takviyeleri ile de yükseltilebiliyor. Besin desteği olarak alınan NADH, tatlı krizlerini azaltıyor. Kan şekeri ve kolesterol seviyelerini de düzenliyor. Kan beyin bariyerini geçebilen yeni nesil moleküller sayesinde etkili sonuçlar almak mümkün. Etkin, kan düzeylerini artırabilen, beyne geçebilen NADH molekülleri takviye olarak piyasada bulunuyor” açıklamasını yaptı.

Yaşlanmanın şifresi çözüldü... 100 yaşını sağlıklı olarak görmek mümkün mü? - 2. Resim

OKİNAWALILARIN  SAĞLIKLI HAYAT SIRRI

Dünya üzerinde senteneryan adı verilen 100 yaşını aşmış kişilerin bulunduğunu ifade eden Dr. Kalkan “Dünyada Blue Zones (mavi bölgeler) denilen insanların sağlıkla uzun yaşadığı yerler var. Buradaki kişiler 120-130 yaşına kadar yaşıyor. Bu kişilerin yiyip içtiklerini, hayat tarzlarını inceleyen bilim dünyası uzun yaşamanın sırrını da çözmeye başladı. Bu mavi bölgelerden biri de Japonya’nın Okinawa adası. Okinawalıların sağlıklı ve uzun yaşamasının sırrının Fucoidan molekülünü içeren kahverengi deniz yosunu olduğu görüldü.  Fucoidan’un diyabet, kolesterol, bağırsak onarımı gibi birçok sağlık faydası ortaya çıktı. Ayrıca özellikle kanser ve metastazlar üzerinde de etkili olduğu görüldü” diye konuştu.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...