Avrupa’da EV satışları artmaya başladı, Çin’de ise büyüme rekor seviyede

Toparlanma sürecine giren Avrupa piyasasının da etkisi ile küresel çapta elektrikli araç satışları eylül ayında yüzde 30,5 oranında artış gösterdi. Uluslararası pazar araştırma şirketi Rho Motion tarafından açıklanan verilere göre Çin’in büyüme hızı küresel çapta bir rekor niteliğinde.
ALİ ÇELİK- Çinli otomobil üreticileri, yüzde 45'e varan ithalat vergileri ve elektrikli otomobillere yönelik küresel talebin azalmasına rağmen AB'deki satışlarını artırmaya çalışıyor. Rho Motion verilerine göre, dünya genelinde satılan tamamen elektrikli (EV) ve şarj edilebilir hibrit (PHEV) araç sayısı eylül ayında 1,69 milyona ulaştı. Çin'de satışlar Eylül ayında yüzde 47,9 artarak 1,12 milyon araca ulaşırken, ABD ve Kanada'da ise yüzde 4,3 artarak 0,15 milyona çıktı.
Rho Motion yöneticisi Charles Lester’in Reuters'a verdiği bilgilere göre Çin'in Ağustos ayında kaydettiği rekor rakamları aşması ve Avrupa'nın büyümeye devam etmesi, küresel olarak tamamen elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araç satışlarının Eylül ayında yıllık bazda yüzde 30,5 artmasına neden oldu. ABD piyasalarındaki kazanımların 5 Kasım seçimleri beklentisiyle yavaş ve istikrarlı seyrettiğini dile getiren Laster, bu durumun ülkedeki gelecekteki eğilimleri tahmin etmeyi zorlaştırdığını söyledi. Lester ayrıca, Avrupa'da elektrikli araç satışlarının Birleşik Krallık'taki yüzde 24'lük artış ve İtalya, Almanya ve Danimarka'daki kazanımlar sayesinde yüzde 4,2 artarak 0,3 milyon adede çıktığını dile getirdi.