Otomotivde Trump şoku! Amerikalı üreticilerin dengesi şaştı, işten çıkarmalar başladı

Yeni tarife açıklamaları sonrası küresel markaların hisse fiyatlarında sert düşüşler yaşandı. İlk toplu işten çıkarma haberi ikonik Amerikan markası Jeep’ten geldi. Zam sonrası ABD caddelerinde pankartlı gösteriler başladı…
ALİ ÇELİK'İN HABERİ - ABD Başkanı Donald Trump, sadece siyaset sahnesinde değil, otomotiv dünyasında da şok dalgalarına devam ediyor. Yeni gümrük tarifeleriyle gündemi değiştiren Trump, Kanada’dan Meksika ve Avrupa Birliği’ne, Çin ve Güney Kore’den Japonya’ya kadar tüm dünyada otomotiv üreticilerinin dengesini bozmuş durumda. Kararın açıklanmasının ardından ikinci şok dalgası borsalarda yaşandı. Avrupalı ve Japon otomobil üreticilerinin ardından ABD’li markaların da hisse fiyatları düşmeye başladı.
Ford Motor CEO’su Jim Farley, bu tarifelerin şirketlerine milyarlarca dolara mal olabileceğini ve bunun da potansiyel işten çıkarmalara yol açabileceğine dikkat çekti. Ayrıca General Motors, yeni tarifelerin şirket için daha az yatırım, istihdam kaybı ve maaşlarda düşüş anlamına geleceği uyarısında bulundu. İlk toplu işten çıkarma haberleri ise Stellantis çatısı altındaki Jeep’ten geldi. Şirket kâr dengesini koruyabilmek için ABD’de yaklaşık bin çalışanı ile yollarını ayıracağını duyurdu.
Öte yandan Toyota, VW, BMW gibi küresel markalar ABD sevkiyatlarını askıya aldıklarını duyurdu. Meksika gümrüğünde ise 100 binlerce araç beklemeye alınmış durumda. Ülkede otomobil satışlarını derinden etkilemesi beklenen yeni tariflerin, üreticiler tarafında ise kârlılığı %17’lere varan oranlarda azaltacağı konuşuluyor. Sektör analistleri, bozulan küresel dengenin ABD’de üretim yapan yerli markaları da etkileyeceğine dikkat çekiyor. Öte yandan Çin başta olmak üzere birçok ülkenin tarifelere karşı tedbir açıklamaları küresel ticareti de önemli ölçüde tehdit ediyor.
TÜRKİYE İÇİN AVANTAJ!
Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Cengiz Eroldu, Trump’ın tarife çıkışıyla ilgili yaptığı açıklamada; “Ülke bazında %10 ila %50 aralığında değişen ve 5 Nisan’da devreye giren ilave gümrük vergileri, Türkiye için %10 seviyesinde uygulanacak. Bu durumun ABD’ye ihracatta bizim adımıza rekabet avantajı sağlaması söz konusu. Karar otomotiv üretiminde kullanılan bazı parçalar için geçerli. Dolayısıyla bir kısım tedarik sanayi açısından göreceli bir avantaj oluşması beklenebilir. Motorlu kara taşıtları ve ana komponentler için tüm ülkelere getirilen %25 ilave gümrük vergisi, ABD’ye ihracatta ülkeler arası rekabetçilikte bir değişim sağlamayacak. Ancak ithal üretim girdilerinde ve ithal araçlarda oluşacak maliyet artışı, ABD’de araç fiyatlarında artış ve talep daralmasına, kârlılıklarda azalmaya sebep olacak” dedi.
ÖNEMLİ RİSKLER ORTAYA ÇIKTI
Kararın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Çin gibi büyük otomobil ihracatçılarını doğrudan etkilediğine vurgu yapan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Yakup Birinci; “Örneğin Çin’den ithal edilen otomobillere uygulanan toplam vergi oranı %54’e yükselirken, AB ülkelerinden ithal edilen araçlar %20’lik ek vergi yüküyle karşı karşıya kaldı. Türkiye’nin otomotiv ürünleri ithalatında %10’luk vergi diliminde kalması, Çin ve AB ülkelerine karşı sektörümüze göreceli bir rekabet avantajı sunuyor. Evet; bu durum kısa vadede ABD pazarındaki konumumuzu korumamıza katkı sağlayabilir. Ancak uzun vadede Çin’in üretim avantajları ve agresif ihracat stratejileri göz önüne alındığında risk oldukça büyük. Sektör olarak ihracat pazarlarında oluşabilecek yeni dinamiklere karşı da proaktif olmalıyız. ABD’ye ihracatta navlun maliyetlerini dengeleyecek lojistik çözümler geliştirilmeli ve markalaşmaya yönelik stratejiler güçlendirilmelidir” dedi.