Tarifeler sonrası otomotivde gözler ABD’de! Çetin bir ticaret dönemi başlıyor

OSD Başkanı Eroldu tarifelere ilişkin; “Etki sınırlı ama dikkatle izliyoruz. Toplam otomotiv ihracatımızda ABD payı %4, sektörümüz son 10 yılda 10 milyar dolar yatırım yaptı, bizim için artık büyüme ve geri dönüş zamanı” dedi.
ALİ ÇELİK'İN HABERİ - Otomotiv sektöründe Türkiye’nin çatı kuruluşu olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, düzenlenen basın toplantısında gündeme özel önemli açıklamalarda bulundu. Ülkemizde üretim kapasitesinin 2,2 milyon adede ulaştığına dikkat çeken Eroldu, “2024 yılında da otomotiv sanayi olarak 1,2 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Son 10 yılda sektörümüzün Türkiye’de yaptığı yatırımlar toplamda 10 milyar dolara ulaştı. Geçen yılı 1 milyon 365 bin adetlik bir üretimle kapattık. Bu, bir önceki seneye göre yüzde 7’lik bir azalmayı işaret etse de 2024 zor bir yıldı ve geride kaldı. Bundan sonra otomotiv sanayi olarak yaptığımız yatırımların sonuçlarını alıp 2025 ve sonrasında bu rakamları yukarı doğru çıkartma hedefindeyiz” dedi.
ŞARTLAR DEĞİŞİYOR
Eroldu, toplantıda Trump tarifeleri ile ilgili gelen sorulara net cevaplar verdi. Otomotiv başta olmak üzere, dünyanın giderek çetinleşen ve karmaşıklaşan küresel ticaret ortamına girdiğine dikkat çeken OSD Başkanı Cengiz Eroldu, “Hepimiz bunun etkilerinin ne olacağını, ülkeleri, sektörleri, şirketleri nasıl etkileyeceğini ve kendi hesaplarımızı, yorumlarımızı yapmaya çalışıyoruz. Diğer taraftan tabii, iklim değişikliği de bu dönemde belki bazı ülkelerde farklılık gösterecek, buradaki hedefler gözden geçirilecek. Dolayısıyla şu anda çok boyutlu bir denklemin içindeyiz” şeklinde konuştu.
OTOMOTİVDE ABD PAYI %4
ABD’nin ilave gümrük vergileriyle Türk otomotiv sanayii özelinde vergi yükünün yüzde 25’lik bir dilime çıktığına dikkat çeken Eroldu, “Otomobil ve ticari araç ihracatından ziyade ABD ile ticari ilişkilerimiz ağırlıklı olarak parça üzerine. Bizim UİB ve TÜİK rakamlarına göre Amerika’ya 1,4 milyar dolarlık ihracatımız var. Toplam otomotiv ihracatımızın sadece yüzde 4’ünü oluşturuyor. Bizim görüşümüz, buradan sanayimiz adına bir miktar artı çıkabilir ama çok çok büyük bir rakam beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.
AVRUPA ÖNE GEÇEBİLİR
OSD Başkanı Eroldu açıklamasına şu sözlerle devam etti: Tabii bu durumun ABD’ye etkileri de çok önemli. Bir tanesi, bu kararlarla kapalı bir ekonomiye dönüşüyor olmaları. Bu, orta-uzun vadede ülkenin ihracat yeteneklerini azaltır. Amerika’da da fiyatların arttığı, artacağı bir döneme giriyoruz. Rekabet olmadan gelişim zor. Otomotiv sanayinin 1950’li–60’lı yıllarına baktığımızda, Avrupa’nın bir ara Amerika’nın çok ilerisine geçtiğini görüyoruz. Aynı durum söz konusu olabilir.
OSD BAŞKANI’NDAN VİZYON MESAJI
OSD Başkanı Cengiz Eroldu, sektör olarak erişilebilir hedeflere odaklandıklarını belirterek; “Otomotiv sanayi olarak dünyada 14. sıradaydık, 12. sıraya kadar yükselmeyi başardık. Şimdi hedefimiz, ilk 10’a girmek. Kapasitemizi 2,5 milyon adede çıkarmayı planlıyorduk; şu anda zaten 2,2 milyona ulaştık. Togg’un üretim rakamlarını da eklediğimizde 2,4 milyon adetle ilk hedefimize büyük ölçüde yaklaşmış durumdayız. Yakın gelecekte dünyada 10’uncu, Avrupa’da ise 3’üncü sıraya yükselmeyi hedefliyoruz” dedi.