Yazılımcısı olmayan yazılım şirketleri göreceğiz

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yazılımcısı olmayan yazılım şirketleri göreceğiz
Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dünyada adeta yapay zekâ devrimi yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl 5 trilyon dolara ulaşan bilişim ve iletişim teknolojisi yüzde 8 büyürken, yazılım sektörü yüzde 14, yapay zekâ ise yüzde 20 ile en fazla büyüyen sektör oldu.

ÖMER TEMÜR - Dünyada yapay zekâ teknolojisi geliştiren şirket sayısının da 70 bine ulaştığına dikkat çeken Bimser CEO’su Murat Atıcı, “Türkiye’de bu rakam 1.195. Yani Türkiye’de de yapay zekâya ciddi bir yatırım var. 2023’te 150 milyar dolar büyüklüğe sahip yapay zekânın 2030 yılında 1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bunun üçte biri yapay zekânın sağladığı verimlilikten gelecek. Biz de yazılım geliştirmede yapay zekâ kullanıyoruz. Bimser olarak yüzde 35 yapay zekâ kullanma mecburiyeti getirdik” dedi. Atıcı, yapay zekâ yatırımlarına rağmen bu alandaki istihdamın azaldığına dikkat çekerek “ABD’de yazılımcılarda işe alım oranı giderek düşüyor. Çünkü yapay zekâ kodlama yapabiliyor. Yakın zamanda yazılımcı çalıştırmayan yazılım şirketleri görebiliriz” ifadelerin kullandı. 

Yazılımda ürün ve servis ihracatı hakkında da bilgi veren Atıcı “Yazılım ihracatında ABD, Avrupa, Hindistan ve Çin öne çıkıyor. Mesela Hindistan 2023 yılında 193 milyar dolar bilişim teknolojisi ihracatı yapmış. Sadece 4 firma 10 milyar dolar üstünde yıllık gelire ulaşmış durumda. Bunlardan sadece birisinin 30 milyar mertebesinde olduğunu görüyoruz. Bize daha yakın başka bir örnek olarak Polonya’nın 2024 yüksek teknoloji ihracatı 40 milyar dolara yaklaşmış durumda. Polonya, devlet olarak son 20 yıldır teknoloji yatırımlarını desteklemeye devam ediyor. Ülke olarak 1 milyar dolarlık üretim bilişim şirketine ihtiyacımız var. Bunun için sektörde kümeleşme teşvik edilmeli” diye konuştu. 

Türkiye’nin geçtiğimiz yıl 4,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğin hatırlatan Atıcı şöyle devam etti: Bunun yüzde 90’ı yazılımdan geldi.  Bunu 10 milyar doların üzerine çıkarmalıyız. Türkiye bunu savunma sanayiinde başardı, yazılımda da potansiyelimiz var. Nüfusumuz genç ve konuya ilgili. Öncelikle odaklanmamız gereken ürünleşmek ve markalaşmak.  Markalı ürünlerle bunu en az ikiye üçe katlamamız gerekiyor. İhracatın yeni lideri yazılım ve bilişim olabilir.

BİR MİLYON KULLANICIYA ULAŞTI

 Enerjiden tekstile, otomotivden savunma sanayiine, medyadan gıdaya kadar hemen hemen bütün sektörlerde müşterileri bulunan Bimser, ürünleriyle bir milyondan fazla kullanıcıya ulaştı. Şirketin gelirlerinde ihracatın payının ise yüzde 15 civarında olduğunu söyleyen Atıcı “Üç yıl içinde ciro içindeki ihracat oranını yüzde 30’lara, beş yıl içinde de yüzde 50’ye çıkarmak istiyoruz. Djital çözümlerimizle yüzde 30 ile 50 arasında verimlilik artışı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. İhracatı artırma hedefiyle ABD ve Birleşik Arap Emîrliklerinde (BAE) ofis açan Bimser, Afrika pazarını da yakın markaja aldı. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...