Ekşili Pilav - Ramazan Sofrası

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ekşili Pilav - Ramazan Sofrası
Yaşam Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ramazan sofrasında bugün Ekşili Pilav, Tavuk Sarma ve Süt Helvası var.

ADNAN ŞAHİN'DEN RAMAZAN SOFRASI

EKŞİLİ PİLAV 

Ekşili Pilav - Ramazan Sofrası - 1. Resim

MALZEMELER

>> ¼ çay bardağı sıvıyağ
>> 1 adet soğan 
>> 2 yeşil biber 
>> Yarım yemek kaşığı 
domates salçası
>> 1 su bardağı bulgur 
>> 2 su bardağı su
>> Bir tutam dereotu 
>> Bir tutam taze nane 
>> ¼ demet maydanoz
>> 3 yaprak asma yaprağı
>> 1 çorba kâsesi yoğurt
>> ¾ su bardağı su 
>> Tuz, karabiber
Üzeri için;
>> 1 yemek kaşığı tereyağı
>> Kırmızı toz biber, nane

HAZIRLANIŞI:

Tencereye yağ eklenir. Üzerine yemeklik doğranan soğanlar ilave edilir. Biraz pişirdikten sonra ince doğranan biberler konulur. Salçası eklenir, kokusu çıkana kadar kavrulur. İki üç defa bol suyla yıkanan bulgurlar da konularak karıştırılmaya devam edilir. Suyu ayarlanır, kapağı kapattıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır. Suyunu biraz çektikten sonra ince kıyılmış yeşillikleri eklenir. Yine karıştırılıp tencerenin kapağı kapatılarak suyunun biraz daha çekmesi sağlanır. Bir yandan yoğurt ve su güzelce çırpılır. Bu yoğurtlu karışıma, tuz ve karabiber konularak tencereye ilave edilir. Hızlıca karıştırılır.  Tereyağında yakılan toz kırmızı biber ve nane de yemekle buluşturulur. Bir taşım daha kaynatıldıktan sonra 15 dakika dillendirilir. Sıcak şekilde servise sunulur.

TAVUK SARMA 

Ekşili Pilav - Ramazan Sofrası - 2. Resim

MALZEMELER

>> 3 adet tavuk göğsü
>> 1 kâse garnitür
>> Kaşar peyniri
>> 2 yemek kaşığı 
zeytinyağı
>> Karabiber, 
toz biber, tuz

HAZIRLANIŞI:

Tavuklar incecik filetolara ayrılarak yağ ve baharatlarla harmanlanır. Tavuğun kısa tarafına garnitürden konularak sıkıca rulo yapılır. Yağlanmış fırın kabına dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat pişirilir. Sürenin sonunda çıkarılıp üzerine rendelenen kaşar peyniri serpilerek eriyene kadar bir süre daha pişirilir. Sıcak şekilde servise sunulur.

SÜT HELVASI

Ekşili Pilav - Ramazan Sofrası - 3. Resim

MALZEMELER

>> 100 g tereyağı
>> 1 su bardağı un
>> 1 litre süt
>> 1 yumurta sarısı
>> 1 su bardağı şeker
>> 1 paket vanilya

HAZIRLANIŞI:

Sütün yarısı bir tencereye alınır ve şekeri ilave edilir. Şeker tamamen eriyene kadar ocakta pişirin. Daha sonra ocaktan alınan tencereye kalan süt ve yumurta sarısı eklenir. Güzelce çırpıldıktan sonra soğumaya bırakılır. Bir tavada eritilen tereyağında un hafif pembeleşene kadar kavrulur. Unun kokusunun çıkmasına özellikle dikkat edilir. Daha sonra kavrulmuş un yavaş yavaş sütle buluşturulur. Çırpılarak koyulaşması sağlanır ve kıvam alana kadar pişirilir. Vanilyası da eklenen karışım ısıya dayanıklı kaplara bölüştürülür. Fırın sadece ızgara bölümü ısınacak şekilde 200 dereceye ayarlanır. Yaklaşık 15-20 dakika sadece üzeri kızarana kadar kontrollü pişirilir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...