Evelik çorbası - Ramazan Sofrası

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Evelik çorbası - Ramazan Sofrası
Yaşam Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ramazan sofrasında bugün Evelik Çorbası, Acem Pilavı ve Peynir Helvası yuvası var.

Evelik çorbası - Ramazan Sofrası - 1. Resim

MALZEMELER

>> 1 su bardağı yeşil mercimek
>> 1 kâse aşurelik 
buğday
>> 1 demet kurutulmuş evelik yaprağı
>> 1 adet soğan
>> 1 adet patates
>> 6 su bardağı et suyu
>> 1 yemek kaşığı 
tereyağı
>> 1 yemek kaşığı 
domates salçası
>> 1 çay kaşığı pul biber
>> Tuz

HAZIRLANIŞI

Evelik yapraklarının üzerine sıcak su ilave edilerek yaklaşık 10 dakika kadar bekletilir. Yeterince yumuşadıktan sonra süzülür ve sapları ayıklanır. Yeşil mercimekler de hafif diri kalacak şekilde haşlanır. Patates ve soğan yemeklik doğranır. Tereyağı kızdırılan tencerede soğan kavrulur. Salça ve pul biberi eklenerek kavurmaya devam edilir. Et suyu ilave edilerek çok fazla ısınmadan aşurelik buğday da eklenir. Patatesler ve mercimekler de çorbaya konulur. Son olarak tuzunu ilave ederek buğdaylar ve patatesler yumuşayana kadar pişirilir. Kıvamı koyulaşırsa sıcak su eklemesi yapılır. Sıcak olarak servise sunulur.

ACEM PİLAVI

Evelik çorbası - Ramazan Sofrası - 2. Resim

MALZEMELER

>> 2 su bardağı pirinç
>> 200 g kuşbaşı et
>> 2 adet havuç
>> 1 kuru soğan
>> 3 diş sarımsak
>> 2 yemek kaşığı 
tereyağı
>> 2 yemek kaşığı 
zeytinyağı
>> 3 su bardağı sıcak su
>> Karabiber, tuz

Üzeri için:
>> 1 çay bardağı 
çiğ badem
>> 1 yemek kaşığı 
dolmalık fıstık
>> 1 yemek kaşığı 
sıvı yağ
>> 1 tutam maydanoz

HAZIRLANIŞI

Pirinç, bol tuzlu ılık su içerisinde yaklaşık yarım saat kadar bekletilir. Etler ısıtılmış tencerede kavrulur. Suyunu salıp tekrar çekene dek kavurma işlemi sürdürülür. Etler suyunu çektikten sonra üstlerine geçecek kadar sıcak su ilave edilir. Ara ara karıştırılarak bütün suyu çekene dek pişirilir. Etler piştikten sonra içine bir yemek kaşığı tereyağı ve tuz konularak güzelce karıştırılır. Soğanlar yarım ay şeklinde ince ince doğranır. Havuçlar da kibrit çöpü gibi incecik kesilir. Pilav tenceresine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı alınır. Soğanlar pembeleşene dek kavrulur. İçine havuçları eklenir. Suyu süzülüp bol suda yıkanan pirinçler de tencereye ilave edilir. Baharatlar ve 3 su bardağı sıcak su konulur. Kaynamaya başladıktan sonra kapağı kapatılır. Altı kısık şekilde pirinçler suyu çekene dek yaklaşık 15 dakika kontrollü pişirilir. Öte yandan bademler bir kabın içerisinde sıcak suda yumuşamaları için bekletilir. Yeterince yumuşadığında kabukları soyulur. Ayrı bir tavada dolmalık fıstıklarla birlikte yağda kavrulur. Pilav piştikten sonra altı kapatılır. Üzeri örtülerek 15 dakika demlenmeye bırakılır. Servis tabağına alınan pilavın üzerine etler gezdirilir. En üste ise kavrulan badem ve dolmalık fıstıkları serpilir. Arzuya göre ince kıyılmış maydanozlarla süslenerek sıcak şekilde servis edilebilir.

PEYNİR HELVASI

Evelik çorbası - Ramazan Sofrası - 3. Resim

MALZEMELER

>> 1 kg tuzsuz 
lor peyniri 
>> 1,5 su bardağı irmik
>> 3,5 su bardağı şeker
>> 1 yumurta sarısı
>> 150 g tuzsuz 
tereyağı

HAZIRLANIŞI

Peynir derin bir tencereye konulur ve ocağın altı açılır. Tencereye yumurta sarısı ve tuzsuz tereyağı da eklenip karıştırılarak pişirilir. Peynir sulandıktan sonra irmik de ilave edilerek kısık ateşte pişirme işlemine devam edilir. Karışıma konulan toz şeker eriyene kadar karıştırılarak kaynatılır. Helva piştikten sonra bir fırın tepsisine boşaltılır ve üzeri kaşık yardımıyla düzeltilir. Önceden yaklaşık 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar kontrollü şekilde pişirilir. Fırından çıkan tatlı eşit dilimlere ayrılır. Ilık ya da soğuk olarak arzuya göre dondurma eşliğinde servise sunulur.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...