Evelik çorbası - Ramazan Sofrası

Ramazan sofrasında bugün Evelik Çorbası, Acem Pilavı ve Peynir Helvası yuvası var.
MALZEMELER
>> 1 su bardağı yeşil mercimek
>> 1 kâse aşurelik
buğday
>> 1 demet kurutulmuş evelik yaprağı
>> 1 adet soğan
>> 1 adet patates
>> 6 su bardağı et suyu
>> 1 yemek kaşığı
tereyağı
>> 1 yemek kaşığı
domates salçası
>> 1 çay kaşığı pul biber
>> Tuz
HAZIRLANIŞI
Evelik yapraklarının üzerine sıcak su ilave edilerek yaklaşık 10 dakika kadar bekletilir. Yeterince yumuşadıktan sonra süzülür ve sapları ayıklanır. Yeşil mercimekler de hafif diri kalacak şekilde haşlanır. Patates ve soğan yemeklik doğranır. Tereyağı kızdırılan tencerede soğan kavrulur. Salça ve pul biberi eklenerek kavurmaya devam edilir. Et suyu ilave edilerek çok fazla ısınmadan aşurelik buğday da eklenir. Patatesler ve mercimekler de çorbaya konulur. Son olarak tuzunu ilave ederek buğdaylar ve patatesler yumuşayana kadar pişirilir. Kıvamı koyulaşırsa sıcak su eklemesi yapılır. Sıcak olarak servise sunulur.
ACEM PİLAVI
MALZEMELER
>> 2 su bardağı pirinç
>> 200 g kuşbaşı et
>> 2 adet havuç
>> 1 kuru soğan
>> 3 diş sarımsak
>> 2 yemek kaşığı
tereyağı
>> 2 yemek kaşığı
zeytinyağı
>> 3 su bardağı sıcak su
>> Karabiber, tuz
Üzeri için:
>> 1 çay bardağı
çiğ badem
>> 1 yemek kaşığı
dolmalık fıstık
>> 1 yemek kaşığı
sıvı yağ
>> 1 tutam maydanoz
HAZIRLANIŞI
Pirinç, bol tuzlu ılık su içerisinde yaklaşık yarım saat kadar bekletilir. Etler ısıtılmış tencerede kavrulur. Suyunu salıp tekrar çekene dek kavurma işlemi sürdürülür. Etler suyunu çektikten sonra üstlerine geçecek kadar sıcak su ilave edilir. Ara ara karıştırılarak bütün suyu çekene dek pişirilir. Etler piştikten sonra içine bir yemek kaşığı tereyağı ve tuz konularak güzelce karıştırılır. Soğanlar yarım ay şeklinde ince ince doğranır. Havuçlar da kibrit çöpü gibi incecik kesilir. Pilav tenceresine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı alınır. Soğanlar pembeleşene dek kavrulur. İçine havuçları eklenir. Suyu süzülüp bol suda yıkanan pirinçler de tencereye ilave edilir. Baharatlar ve 3 su bardağı sıcak su konulur. Kaynamaya başladıktan sonra kapağı kapatılır. Altı kısık şekilde pirinçler suyu çekene dek yaklaşık 15 dakika kontrollü pişirilir. Öte yandan bademler bir kabın içerisinde sıcak suda yumuşamaları için bekletilir. Yeterince yumuşadığında kabukları soyulur. Ayrı bir tavada dolmalık fıstıklarla birlikte yağda kavrulur. Pilav piştikten sonra altı kapatılır. Üzeri örtülerek 15 dakika demlenmeye bırakılır. Servis tabağına alınan pilavın üzerine etler gezdirilir. En üste ise kavrulan badem ve dolmalık fıstıkları serpilir. Arzuya göre ince kıyılmış maydanozlarla süslenerek sıcak şekilde servis edilebilir.
PEYNİR HELVASI
MALZEMELER
>> 1 kg tuzsuz
lor peyniri
>> 1,5 su bardağı irmik
>> 3,5 su bardağı şeker
>> 1 yumurta sarısı
>> 150 g tuzsuz
tereyağı
HAZIRLANIŞI
Peynir derin bir tencereye konulur ve ocağın altı açılır. Tencereye yumurta sarısı ve tuzsuz tereyağı da eklenip karıştırılarak pişirilir. Peynir sulandıktan sonra irmik de ilave edilerek kısık ateşte pişirme işlemine devam edilir. Karışıma konulan toz şeker eriyene kadar karıştırılarak kaynatılır. Helva piştikten sonra bir fırın tepsisine boşaltılır ve üzeri kaşık yardımıyla düzeltilir. Önceden yaklaşık 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar kontrollü şekilde pişirilir. Fırından çıkan tatlı eşit dilimlere ayrılır. Ilık ya da soğuk olarak arzuya göre dondurma eşliğinde servise sunulur.