Mantar yedi, felç oldu! Bilim insanları şoke eden gerçeği araştırıyor

Fransa'nın Alpler bölgesinde bir köy, akıllara durgunluk veren bir sağlık krizinin merkezi haline geldi. Yıllardır sahte kuzugöbeği mantarlarını tüketen Montchavin sakinlerinde, sinir sistemini hedef alan ölümcül bir hastalık olan Motor Nöron Hastalığı (MND) patladı. Bazı hastalar konuşamaz, hareket edemez hale gelirken; bilim insanları bu sessiz felaketin nedenini bulmak için adeta seferberlik ilan etti.
Fransa'nın Alpler bölgesindeki Montchavin köyü, bilim dünyasını sarsan gizemli bir hastalık kümesiyle gündeme geldi. Sahte kuzugöbeği mantarlarının tüketimiyle bağlantılı olduğu düşünülen vakalarda, kasları yavaşça felç eden Motor Nöron Hastalığı (MND) tanısı alan çok sayıda köylü tespit edildi.
BİLİM İNSANLARINDAN ÇARPICI İDDİA: SU DEĞİL, MANTAR OLABİLİR
Grenoble Alpes Üniversitesi Hastanesi’nde görevli nörolog Dr. Emmeline Lagrange liderliğinde yürütülen hükümet destekli araştırma, köyün su kaynağından inşaat malzemelerine kadar her detayı inceledi. Ancak hiçbir faktör, artan MND vakalarını açıklamakta yeterli olmadı. Asıl kırılma noktası ise, Amerikalı nörolog Dr. Peter Spencer'ın 2017 yılında sahte kuzugöbeği mantarına dikkat çekmesiyle yaşandı.
HAYATTA KALAN TEK İSİM: İNGİLİZ STEVE ISAAC
2007’de ailesiyle birlikte Montchavin'e taşınan ve 2009’da MND teşhisi konulan 66 yaşındaki İngiliz Steve Isaac, kümedeki hastalardan hayatta kalan tek kişi. Göz izleme teknolojisiyle iletişim kuran Isaac, "Bildiğim kadarıyla hiç sahte kuzugöbeği yemedim" diyerek bu gizemin derinliğini ortaya koydu.
HALK İKİYE BÖLÜNDÜ: TESADÜF MÜ, TOKSİN Mİ?
Yıllar boyunca mantarların yenildiği belirtilen köyde, son altı yıldır yeni bir MND vakasına rastlanmaması dikkat çekti. Ancak 76 yaşındaki köy sakini Mireille Marchand, "20 yıldır her bahar onları yerdim. Sebebin onlar olduğuna inanmıyorum" diyerek şüphecilere ses verdi.
BİLİM İNSANLARINDAN UYARI: KORELASYON, NEDENSELLİK DEĞİLDİR
Dr. Spencer, "Korelasyon her zaman nedensellik anlamına gelmez" sözleriyle kesin bir yargıdan kaçınılması gerektiğini vurguladı. Köydeki ilk vakaların, Montchavin kömür madenlerinin kapatılmasından sonra görülmesi ise araştırmanın başka yönlere evrilebileceğini gösteriyor.