22 yıllık helvacıdan lezzet tüyosu! İrmik helvasının lezzetini katlıyormuş

İrmik helvası, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Güzel ve kıvamlı bir helva yapmak isteyen vatandaşlar, bu işin püf noktalarını sıklıkla merak ediyor. Biz de işin ustası Erdin Daşlıpınar'ın paylaştığı lezzet sırlarını sizler için derledik. İşte bilmeniz gereken müthiş kıvamlı helva tarifi...
Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biri olan irmik helvası, şekerli, fındık veya cevizli olarak tüketilir. Ancak, gerçek bir irmik helvasının lezzeti, içerisindeki malzemelerin doğru oranı ve pişirme tekniği ile elde edilir. Bu noktada, 22 yıllık helvacı Erdin Daşlıpınar'ın paylaştığı lezzet sırları devreye giriyor.
İşte, Erdin Daşlıpınar'ın irmik helvasına lezzet katan 5 tüyosu:
1. Fıstıkları Kavurun
İrmik helvasında kullanacağınız fıstıkları tereyağı ile kavurmanız, tatlıya farklı bir aroma kazandıracaktır. Fıstıkların kavrulması sırasında tereyağı da eriyecek ve helvanın yapısına lezzet katacaktır.
2. İrmikleri Kavurun
İrmikleri tencereye aktardıktan sonra sürekli karıştırarak kavurmanız, irmiğin içerisindeki nişastanın pişmesini sağlayacaktır. Bu da, irmik helvasının kıvamını tutturmanızı kolaylaştıracaktır.
3. Şerbeti Azar Azar Ekleyin
Şerbeti tencereye eklerken azar azar eklemek, irmik karışımının topaklanmasını engeller ve homojen bir kıvam elde etmenizi sağlar. Ayrıca, şerbeti sıcak olarak eklemek de önemlidir. Böylece, irmik karışımının pişmesini hızlandırabilirsiniz.
4. Karıştırmaya Devam EdinŞerbeti ekledikten sonra da karıştırmaya devam etmeniz gerekiyor. Böylece, irmik karışımının şerbeti tamamen çekmesini ve homojen bir kıvam elde etmenizi sağlayabilirsiniz.
5. Dinlendirin
Helvanın pişmesinin ardından üzerine bir kapak kapatarak dinlendirmeniz, içerisindeki malzemelerin birbirine iyice karışmasını sağlar. Bu sayede, irmik helvasının lezzeti daha da artar.
Malzemeler:
-1,5 su bardağı irmik
- Yarım yemek kaşığı çam fıstığı
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 su bardağı su
- 1,5 su bardağı süt
- 1,5 su bardağı toz şeker
- Servis için; 2 tatlı kaşığı toz tarçın kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
Tenceremize 3 yemek kaşığı tereyağını eritelim, çam fıstığını içerisine atıp kavurmaya başlayalım.
Fıstıkların kavrulmasının ardından yukarda belirtilen miktardaki irmiği tencereye aktarın ve sürekli karıştırıp ocağın atını kısıp 20 dakika kadar kavurun.
Tatlı'nın şerbetini yapmak için; 1,5 su bardağı su,1,5 su bardağı sütü küçük bir sos tenceresinde karıştırıp kısık ateşte ocağın üstüne kaynamaya bırakın.
İrmik iyicene kavrulduktan sonra şerbeti azar azar tencereye ekleyin.
Sıcak şerbetin etkisiyle fokurdayan irmik karışımını karıştırmaya devam edin.
Helvanın altını kısıp 10 dakika kadar pişirmeye devam edin. Dinlenmesi için üzerine bir kapak kapatalım.
Demlenmiş olan irmik helvasını kaselere alıp servis edelim.