Sır gibi saklanan tutmaç çorbasının tarifi: Tüm dertlere derman olduğu biliniyor

Tutmaç çorbası, Türk mutfağının geleneksel ve besleyici bir çorbasıdır. Özellikle İç Anadolu Bölgesi'ne ait bir yemek olarak bilinse de, Türkiye'nin pek çok yerinde yapılır ve sevilerek tüketilir. Tutmaç çorbası, doyurucu ve lezzetli yapısıyla sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alır. İşte bu lezzetin yapılış aşamaları...
Hem lezzetli hem de dertlere derman olan şifalı formülüyle bilinen tutmaç çorbasının sır gibi saklanan orijinal tarifini sizler için derledik. İşte tutmaç çorbasının yapılış adımları...
TUTMAÇ ÇORBASININ MALZEMELERİ
- 1 küçük kase haşlanmış nohut (1 su bardağı )
- 1 küçük kase haşlanmış yeşil mercimek (1 su bardağı)
- 1 küçük kase erişte (1 su bardağı)
- Çeyrek demet taze nane
- 6,5 su bardağı sıcak su (bardak ölçüsü 200 ml)
ÇORBANIN SOSU İÇİN:
- 1 adet ince doğranmış soğan
- 1,5 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
ÇORBANIN TERBİYESİ İÇİN:
- 1,5 su bardağı yoğurt (süzme ve ev yoğurdu karışık kullandım)
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
TUTMAÇ ÇORBASI NASIL HAZIRLANIYOR?
İlk olarak tencereyi ocağa alıyoruz ve suyu ekliyoruz. Suyumuz kaynadığında nohut, mercimek ve erişteyi ilave ettikten sonra da pişmesi için kapağını kapatıp bırakıyoruz.
Şimdi de sıra terbiyesini hazırlama aşamasına geldi. Geniş ve derin bir kaseye yoğurt, yumurta sarısı ve unu koyup, çırpıcı yardımıyla pürüzsüz bir hale getiriyoruz.
Daha sonra da sosu için tavamızı ocağa alıyoruz. Tereyağını ve sıvı yağı ilave ediyoruz.
Tavadaki yağ eridikten sonra yemeklik doğradığımız soğanlarımızı içine atalım ve güzelce kavuralım.
Sonra da çorbamızın erişteleri tam pişmek üzereyken (Bu yaklaşık 15.dakikaya denk geliyor) terbiyesi kesilmesin diye 1-2 kepçe çorbanın suyundan alarak terbiyemizi bununla ılıştırıyoruz, sonra da karıştırarak yavaş yavaş çorbaya ilave ediyoruz. Çorbanın terbiyesinin ılık olmasına çok dikkat ediyoruz.
Bu karışım kaynayana kadar karıştırmaya devam edelim. Ezmeden incecik doğradığımız taze naneyi ilave ederek 3-4 dakika kadar daha kaynatıyoruz ve bu süreçte birkaç kere karıştırmayı unutmuyoruz.
Bu esnada karamelize olan soğanlarımızın yanmaması için karıştırmayı unutmuyoruz.
Tavamızdaki soğanlarımızın içine tuz, kuru nane ve pul biberini koyup karıştırarak ocakta kaynamakta olan çorbamıza döküp ocağın ateşini kapatıyoruz.
Çorbamız artık hazır. Sıcak bir şekilde servis ediyoruz.
Afiyet olsun…