Fransa'da hükümetin en zor sınavı! "Ülkenin yasasızlığından Macron sorumludur"

Fransa Başbakanı Michel Barnier'e yönelik bir güvensizlik oylaması bugün Ulusal Meclis'te gerçekleştirildi. Fransız milletvekilleri güvensizlik önergesini oyladı, Başbakan Michel Barnier'nin hükümeti düştü. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, düşen hükümetin Başbakanı Michel Barnier'e karşı muhalefetin sunduğu gensoru önergesinin Meclisten geçmeyeceğine inandığını belirtmişti.
Fransız milletvekilleri güvensizlik önergesini oyladı, Başbakan Michel Barnier'nin hükümeti düştü.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, parlamentonun kararıyla görevden alınamaz ve görev süresi 2027 ortasına kadar devam ediyor. Michel Barnier'e yönelik güvensizlik oylaması kabul edilse bile Macron'un istifa etmesi gerekmiyor.
MACRON'A GÖRE İSTİFA ÇAĞRILARI ANLAMSIZ
Macron, 3 ay önce atanan Başbakan Michel Barnier'nin hükümetine karşı verilen gensoru önergesinin Meclisten geçmemesi için "bir yol" olduğunu ve istifa çağrılarını "anlamsız" bulduğunu belirtti.
Macron'un muhalefeti, onun ne yapması gerektiği konusunda bölünmüş durumda.
Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi Başkanı Jordan Bardella, Macron'un "Görevden ayrılması için şu anda hiçbir gerekçe yok" dedi.
Sky News'in haberine göre, sol ittifak Yeni Halk Cephesi'nin (NFP) önde gelen partilerinden Boyun Eğmeyen Fransa'nın üyesi Eric Coquerel, Macron'un istifa etmesi ve başkanlık seçimlerinin yapılması çağrısında bulundu.
"HÜKÜMETİN MEŞRUİYETSİZLİĞİ MACRON'A AİTTİR"
Coquerel, "Bu hükümetin hiçbir zaman meşruiyeti olmadı ve bunun sorumluluğu Bay Barnier'den çok Bay Macron'a aittir." dedi.
Macron, istifa etmesine yönelik çağrıların "siyasi kurgudan" ibaret olduğunu savunarak, "(İstifa etmemin) Bunun anlamı yok. Bu tarz şeyler söylemek beklentinin çok altında kalıyor. Eğer karşınızdaysam, bu iki defa seçildiğim içindir." dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin, sol ittifakı Yeni Halk Cephesi'nin (NFP) hükümete karşı sunduğu gensoru önergesine oy vereceğine inanmadığını belirterek, "hükümetin düşmemesi için bir yol" olduğunu ifade etmişti.
Macron, "Ulusal Birlik'in milletvekillerinin, kendilerine ve seçmenlerine hakaret eden bir gensoru önergesine oy verebileceğini samimi olarak düşünmüyorum." diye konuşmuştu.