Güney Kore’de halk seçime gidiyor! Tarih belli oldu

Kaynak: Dış Haberler
- Güncelleme:
Güney Kore’de halk seçime gidiyor! Tarih belli oldu
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

Anayasa Mahkemesi’nin görevden aldığı devlet başkanının ardından Güney Kore, yeni liderini seçmeye hazırlanıyor. Seçim tarihi için gözler Bakanlar Kurulu toplantısına çevrildi.

Güney Kore'de siyasi sular durulmuyor. Geçtiğimiz hafta görevden alınan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un yerine gelecek ismi belirleyecek erken başkanlık seçimleri için 3 Haziran geçici tarih olarak açıklandı. Tarihin bu hafta yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında resmi olarak onaylanması bekleniyor.

Yonhap Haber Ajansı, ismini vermeyen üst düzey bir hükümet yetkilisine dayandırdığı haberinde, Başkan Vekili Han Duck-soo’nun Salı günü yapılacak kabine toplantısında bu tarihi kesinleştirmeyi planladığını aktardı.

"YOON'UN GÖREVDEN ALINMASI SİYASİ DEPREM"

Anayasa Mahkemesi, geçtiğimiz hafta Yoon’u Aralık 2024’teki başarısız sıkıyönetim girişimi nedeniyle görevden almıştı. Yasalara göre, böyle bir durumda 60 gün içinde yeni bir seçim yapılması gerekiyor. Bu çerçevede, 3 Haziran en geç tarihlerden biri olarak dikkat çekiyor.

TAKVİM NETLEŞİYOR: KAMPANYA MAYIS'TA BAŞLAYACAK

 Adaylar 11 Mayıs’a kadar başvuru yapabilecek. Ayrıca 12 Mayıs itibarıyla resmi seçim kampanyası başlayacak. Kamu görevlisi adayların en geç 3 Mayıs’ta istifa etmesi gerekecek. Seçim sonrası belirlenen yeni başkan, herhangi bir geçiş ekibi olmadan göreve başlayacak.

NE OLACAK? GÖZLER HEM İÇERİDE HEM DIŞARIDA

Siyasi analistler, bu seçimin Güney Kore'de sadece iç politikayı değil, Kuzey Kore ile ilişkiler, ABD-Çin dengesi ve ekonomik reformlar açısından da belirleyici olacağını vurguluyor. Yeni başkan, görevine adımını attığı anda yüksek tansiyonlu bir dönemin tam ortasında olacak.

Kaynak: Dış Haberler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...