Kuzey Kore "evet" dedi, ABD "hayır"! ABD Uluslararası Umut Günü'ne karşı oy kullanan tek ülke oldu

Trump yönetimi, Birleşmiş Milletler’in (BM) 12 Temmuz’u Uluslararası Umut Günü olarak ilan eden kararına karşı çıkan tek ülke oldu.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 12 Temmuz'un Uluslararası Umut Günü olarak kabul edilmesine yönelik tarihi kararı 161 ülkenin desteğiyle kabul etti.
Kararın amacı, evrensel barışı, hoşgörüyü ve barış içinde bir arada yaşamayı teşvik etmekti. Ayrıca, sürdürülebilir kalkınma, yoksulluğun ortadan kaldırılması ve ekonomik büyüme yoluyla tüm halklar için mutluluk ve umudu teşvik eden daha kapsayıcı ve adil bir yaklaşım benimsenmesi hedefleniyordu. Ancak bu tarihi karar, tek bir ülke tarafından reddedildi: ABD.
Trump yönetimi, kararın içeriğinde yer alan çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık (DEI) ifadelerinin ABD politikalarıyla çeliştiğini öne sürerek karara ret oyu verdi. ABD'nin BM temsilcisi, kararın "her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırmayı ve eşit fırsatlar getirmeyi amaçlayan politikalarla örtüşmediğini" savundu.
KUZEY KORE "EVET" DERKEN ABD "HAYIR" DEDİ
Karara Kuzey Kore bile destek verirken, ABD'nin karşı çıkması sosyal medyada yankı bulduç Oylamada; Hindistan, Peru ve Paraguay çekimser kalırken, ABD karara karşı çıkan tek ülke oldu. ABD'nin bu tavrı, küresel barış ve dayanışma mesajına ters düştüğü gerekçesiyle eleştirildi.
Trump yönetiminin bu kararının arkasında, Elon Musk’ın liderliğindeki Hükümet Verimliliği Departmanı (DOGE) politikalarının etkili olduğu belirtildi.
DOGE, federal DEI programlarını tersine çevirmeyi ve ortadan kaldırmayı hedefleyen kemer sıkma politikalarını savunmakta. Trump yönetimi, ayrıca ABD'nin "çok fazla uluslararası gün olduğu" görüşünde olduğunu ve bu tür girişimlere sıcak bakmadığını belirtti.
BM'nin kararında yer alan kapsayıcılık ve çeşitlilik vurgusu, Trump yönetiminin iç politikalarına ters düştüğü için bu ret kararının geldiği ifade edildi.