Türkiye’den Fildişi Sahili’ne dev savunma hamlesi!

Türkiye, Afrika’daki askeri işbirliklerini genişletmeye devam ediyor. Yonca Tersanesi, Fildişi Sahili donanmasına 60 metrelik bir nakliye gemisi tedarik etmeyi teklif ederek bölgedeki savunma sanayii varlığını güçlendirmek için önemli bir adım attı.
Türk savunma ve sanayi sektörü, Afrika’daki varlığını güçlendirmek için yeni adımlar atmaya devam ediyor.
Yonca Tersanesi, Fildişi Sahili donanmasına 60 metrelik bir nakliye gemisi tedarik etmeyi teklif ederek, bölgedeki askeri işbirliklerini genişletmeye yönelik ilk adımı attı.
Türkiye’nin kıtadaki etkisi yalnızca savunma sanayisiyle sınırlı değil. Türk üreticilerinin, Fildişi Sahili’ne makarna ihracatı yapmaya hazırlandığı belirtildi. Africaintelligence'nin haberine göre bölgedeki firmalar, Türkiye'nin gıda sektöründeki güçlü üretim kapasitesinden faydalanmak istiyor.
TÜRKİYE İLE FİLDİŞİ SAHİLİ ARASINDA ASKERİ EĞİTİM VE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI
İki ülke arasındaki anlaşmaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Fildişi Sahili Savunma Bakanı Tene İbrahim Katara imza atmıştı.
Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nın düzenlendiği İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen imza töreninin ardından iki bakan, bakanlık armalarını karşılıklı hediye etti.
AFRİKA PAZARINDA TÜRKİYE RÜZGARI!
Türkiye, Afrika’daki varlığını her geçen gün güçlendiriyor.
Ankara'nın Afrika kıtasına yönelik ihracatı 2025 yılının ocak ayında 1,5 milyar dolara ulaşırken, bu rakamın 1 milyar dolarlık kısmı Kuzey Afrika ülkelerine gerçekleştirildi. Mısır, Fas ve Libya gibi ülkeler, Türkiye’nin en büyük ticaret ortakları arasında yer alırken, Libya ve Sudan’a yapılan ihracatta rekor artış yaşandı.
TÜRKİYE'NİN HAMLELERİ AFRİKA BASININDA YANKI BULDU
Türkiye, kıtada yalnızca askeri ve ticari yatırımlarla değil, eğitim ve insani yardım projeleriyle de etkisini artırıyor.
Fransa’nın Sahel bölgesinden çekilmesiyle, Türkiye ve Rusya kıtada nüfuz mücadelesine girmiş durumda. Ancak GİS Report’a göre, Rusya’nın paralı asker stratejisi Afrika’da sivil kayıpları artırırken, Türkiye’nin eğitim, yatırım ve altyapıya dayalı politikaları kıtada daha fazla kabul görüyor.
Raporda, "Moskova'nın paralı askerlerinin Afrika'ya gelişi, sivillerin durumunu katlanarak kötüleştirdi. Türkiye ise yıllardır süregelen diplomatik ve sosyal yardım stratejileriyle bu boşluğu dolduruyor." ifadelerine yer verildi.