3-5 kişi uğraşıyordu, bütün köye yayıldı! Farklı rengiyle herkesin yeni gelir kapısı oldu
Artvin'de farklı renkte bal keşfeden köylüler, yeni keşiflerini analize gönderdi. Analiz sonrası değeri oldukça yüksek çıkan bal için sipariş kuyrukları oluştu. Arıcılık, 3-5 kişinin uğraşı iken şimdilerde ise köyün yeni gelir kapısı oldu.
Artvin'in Ardanuç ilçesine bağlı Zekeriya köyünde yaşayan vatandaşlar, yıllar önce farklı renklerde bal keşfetti. Bu balların tüketilip tüketilmeyeceği konusunda kararsız kalınınca köy halkı, analiz yaptırdı. Ummadık bir sonuçla karşılaşan köylüler, balın değerinin oldukça yüksek olduğunu öğrendi.
Balın ilk müşterisi analizleri yapan uzmanlar oldu. Ünü kısa sürede yayılan balı duyanlar, köyden üreticiye ulaşarak sipariş vermeye başladı.
ARICILIK KÖY GENELİNE YAYILDI
25 haneli köy halkı genellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşırken, arıcılık sadece 3-5 kişi tarafından yapılıyordu. Balın yaygınlaşan ünü sonrası köydeki herkes arıcılıkla ilgilenmeye başladı.
2.400 ila 3.000 rakım arasında bulunan köyün balının kalitesiyle ilgili resmi çalışmalar devam ediyor. Orman Bölge Müdürlüğü, bu gelişme üzerine köyde bir bal ormanı kurma kararı aldı. Zekeriya köyü, bu bal ormanı ile aynı zamanda ilçedeki tek bal ormanına sahip oldu.
YÜKSEK ANTİOKSİDANA SAHİP
10 yıldır arıcılıkla uğraşan köy halkından Erhan Altuntaş, "Yıllar önce köyümüzde farklı renkte bal keşfettik. Tüketilebilir mi diye tahlillere gönderdik. Çıkan sonuçlarda bu balın çok yüksek antioksidan değerlerine sahip olduğunu gördük. Bu süreçten sonra köyümüzdeki bal incelemeye alındı" dedi.
10 GÜN İÇİNDE TÜKENİYOR
Daha önce bal satmakta zorlandıklarını söyleyen Altuntaş, "Şimdi ise siparişlere yetişemiyoruz. Özellikle Aksu Yaylası'nda endemik türler bulundu. Bunun ardından Orman Bölge Müdürlüğü buraya bir bal ormanı ve konaklama yerleri yapmaya karar verdi. Biz de çok mutlu olduk, artık arılarımızı buraya getiriyoruz. Daha önce bal satışında zorlanırken, şimdi telefonla sipariş alıyoruz. Sağım yaptıktan 10 gün sonra balımız tükeniyor. Biz de bu nedenle daha fazla kovanla arıcılığı geliştirmeye karar verdik" ifadelerini kullandı.
KÖYDE ARICILIK FAALİYETLERİ ARTTI
20 yıldır arıcılık yapan Ahmet Pehlivan ise, "Yıllar önce buradan alınan bal numunelerinde farklı renklerde ballar keşfedildi. Bu balları tahlile gönderdiğimizde, balın endemik türlere ait çiçeklerden elde edildiği ve çok kıymetli olduğu söylendi. Sonrasında yapılan testlerde bu balın her yıl aynı bölgede üretildiği tespit edildi. Bu durum köydeki arıcılık faaliyetlerini artırdı; eskiden 3-5 kişiyle yapılan arıcılık, şimdi 700-800 kovanla yapılıyor" dedi.