Borsa İstanbul’da BİST100 endeksi geçen hafta %0,87 değer kaybıyla 9.821 puandan kapandı. Endeks, geçen ayki zirve (11.252) seviyesinin %12,70 gerisine düştü. Böylece XU100, yılın ikinci yarısının başından itibaren, en düşük performans gösteren ülke borsaları arasında yer aldı.
***
Pozitif hususlara bakıldığında;
-EUR/USD paritesi 1,10’a yükseldi. İhracatçı şirketler, parite kaynaklı ek gelir yazabilir.
-Petrol 80 doların altında yer arıyor. Yakın gelecekte yüksek seviyeler beklenmiyor. İthalatçı Türkiye’nin dengeleri için olumlu.
-FED’in faiz indirimi süreci yaklaşıyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere fon akışı için pozitif…
-Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in, eylülün ilk haftasındaki not güncellemesi yaklaşıyor. Not artışı bekleniyor.
-Borsa, son ayların en düşük seviyelerinde iken işlem hacmi de düşük. Piyasaya alıcı gelmese de satıcılar da şu anda çok baskın değil.
***
Dikkat edilmesi gereken hususlar, şunlar olabilir mi:
-Yeni zamlar geliyor. Yıl sonu TÜFE beklentileri, TCMB’nin ağustos anketinde aylar sonra yükselişe geçti. Bu konu önemli. TÜFE’de yüksek seyir “daha uzun süre sıkı para politikası” anlamına gelebilir.
-Orta Doğu’daki riskler, Maymun çiçeği virüsünün yayılması, bilançoların beklenti altında kalması, dünyada resesyon ve içeride stagflasyon endişeleri, yabancı yatırımcı satışlarının devamı şeklinde diğer hususları da sıralayabiliriz.
***
Bu olumsuzluklar fiyatlara epey yansımış olabilir. Soru şu; ne kadar bekleyeceğiz? BİST100’de kısa vadede destek ve direnç aralığı 9.700-10.200 olarak takip ediliyor. Endeks, bu seviyelerin hangisinin dışına çıkarsa, o yönde hareketlilik hızlanabilir. Borsanın bulunduğu seviyeleri ve gelişmeleri dikkate alırsak; beklentisi ve hikâyesi olan sektörlerde ve hisselerde, orta-uzun vadede fırsatlar aranabilir.