Kademe kademe emeklilikte adalet kaçınılmaz!

A -
A +

Sosyal güvenlik sistemimizin tarihsel gelişim sürecine bakıldığında çalışanların statülerine göre çoklu teşkilat esas alınarak inşa edilmesine rağmen başlangıçta bilimsel, objektif sağlam temellere göre kurgulandığı görülmektedir. Hatta 2. Dünya Savaşı sonrasında faaliyete geçirilen İşçi Sigortaları İdaresi (SSK) için Milletlerarası Çalışma Teşkilatından uzmanlar getirilerek sistem tüm yönleriyle gözden geçirilmiştir. 1950’li yıllarda işçiler (SSK’lılar) için emeklilik yaş şartı 60, Bağ-Kur’lular için başlangıçta cinsiyete göre 55-60 ve memurlar için genel olarak 55 olarak kurgulanmıştı.

 

Özellikle 1990’lı yıllara gelindiğinde sosyal güvenlik sistemi politikacıların âdeta seçim kazanma oyuncağı hâline gelmiştir.

 

Popülist politikalarla yaş şartı indirilerek ya da tamamen ortadan kaldırılarak veya “süper emeklilik” gibi... vaat ve uygulamalarla tıkır tıkır işleyen sistem âdeta dinamitlenmiştir. Bu oynamalar yetmemiş; toplanan primler de politik amaçlarla rasyonel ve rantabl olmayan alanlara yatırılarak buharlaştırılmıştır. 

 

IMF diretmesiyle 1999 yılında Marmara depremi esnasında üçlü koalisyon yönetimi tarafından sistemin düzeltilmesi gayesiyle yürürlüğe konan 4447 Sayılı Kanun ile sonradan getirilen “Yaş” engeli ile hemen hemen her aileyi ilgilendiren milyonlarca EYT mağduriyeti ortaya çıkmıştır. Zira bu yasa çıkarılırken emekçilerin, emekçi kuruluşlarının ve kamuoyunun desteği ve görüşüne başvurulmadan emrivaki bir şekilde geriye dönük işletilerek yürürlüğe konulmuştur.

 

Hâl böyle olunca müktesep hakları elinden alındığı noktasından hareketle EYT mağdurları 23 yılı aşkın süren hak arama mücadelesine girişmişlerdir.

 

Netice itibarıyla genel seçimlerin hemen öncesinde hükûmet 2023/Mart ayında yürürlüğe koyduğu kanun ile EYT meselesine çözüm getirmeye çalışmıştır. Ancak getirilen çözüm 5000 gün primle ve kısmi emeklilik bekleyen EYT’lileri memnun etmediği gibi yeni büyük bir problem ortaya çıkarmıştır.

 

 

 

EMEKLİLİKTE ADALET 

 

 

 

8 Eylül 1999 ve öncesinde bir gün bile sigorta girişi olanlar yaşa takılmadan derhâl emekli olurken; bu tarihten hemen 1 gün sonra işe girişi olan aynı kuşaktaki kişiler sırf bir gün sonra işe girişleri yapıldığı için erkeklerde 17 yıl kadınlarda ise 20 yıla kadar geç olmaktadır!.. Belirtilen tarihte SSK Başmüfettişi olmam hasebiyle kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında yaptığımız denetimlerinden çok iyi biliyorum ki o dönem neredeyse çalışanların yarısından fazlası maalesef kaçak sigortalı olarak çalıştırılıyordu. Kaçak çalışmadan ya da staj-çırak olarak çalışmadan veya askerlik görevini yapmak veyahut üniversite eğitimine devam etmekten dolayı 8 Eylül 1999 tarihinden hemen sonra sigorta girişi olanlardan kadınlar 58, erkek ise 60 yaşını beklemek zorunda kalmaktadır. Bir düşünün aynı kuşakta ve yaşta olmalarına rağmen belirttiğim sebeplerle EYT’liler yaş şartı aranmadan 5000-5975 gün primle emekli olurken sırf 1 gün sonra sigortası yapılanlar 7000-8000 ve daha fazla primleri olmasına rağmen belirtilen yaşı beklemek zorunda kalmaktadır. Bu durum dayanışma ilkesine dayanan sosyal güvenlik sistemine aykırılık teşkil ettiği gibi hakkaniyete de aykırıdır.

 

Bu bağlamda cinsiyete göre 17-24 yıla varan bu uçurumun kademeli olarak yeniden tanzim edilerek daha adil hâle getirilmesi elzemdir.

 

 

 

KADEME BEKLEYENLERİN ÖRNEK DAYANIŞMASI

 

 

 

Geçen sene EYT kanununun hemen akabinde ortaya çıkan emeklilikte adalet bekleyenlerin hak arama mücadelesi son derece demokratik ve hukuksal hudutlar dâhilinde devam ettirildiği görülmektedir.

 

Emeklilikte kademe; EYT gibi hemen hemen her aileyi dolayısıyla toplumun çoğunluğunu ilgilendiren bir mesele… Hâl böyle olunca âdeta yazılı ve görsel medyanın gözdesi konumuna gelmiştir. Hatta sosyal güvenlik alanında hiç çalışmamış sosyal güvenlikle yakından uzaktan ilgisi ve eğitimi bile bulunmayan yüzlerce kişinin isminin altına sosyal güvenlik uzmanı yazıp fütürist yorumlar yaptığı enteresan bir konu hâline gelmiştir.

 

Emeklilikte kademe bekleyenler kimdir? Sorusunun cevabı ise hemen belirtelim ki bu gruba en çok muhalefet sahip çıkmaya çalışmasına rağmen organize herhangi bir ideoloji ya da parti ile bir ilgileri bulunmamaktadır.

 

Tek ortak noktaları alınan emeklilik haklarının iade edilmesi için demokratik yasal hak arama yollarına başvurmalarıdır.

 

                   ***

 

“Emeklilik umudu olanların hayalleri vardır. Hayalleri olanların ise her şeyi vardır demektir.” İsa Karakaş

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hüseyin 21 Ağustos 2024 06:56

Çok teşekkür ederiz Sayın İsa Hocam Eyt sonrası 1 günle 17, 20 yıl uçurum oluştu kademeli geçiş haktır

Mehmet20 Ağustos 2024 21:31

Desteğiniz için çok teşekkürler hocam biz sadece hakkımızı istiyoruz.

Ergün Balcı20 Ağustos 2024 13:58

Kademe kademe geliyoruz

Ergün Balcı20 Ağustos 2024 13:57

İsa hocam Kademeli Emeklilik konusundaki söylemleriniz ve destekleriniz için teşekkür ederiz Adalet Mülkün Temelidir

Adanalı20 Ağustos 2024 13:49

3600 gün kısmi emeklilik yaşı 50 55 olarak düzeltilmelidir.

Serpil TAM 20 Ağustos 2024 13:37

Her daim desteğinizi hissetmek bize güç veriyor, umut taşıyor teşekkür ederim.

Konfiçyusmusa20 Ağustos 2024 11:52

Kral noktayı koymuş. Böyle yazarlar vardı da biz mi okumadık. Teşekkürler hocam

Adnan20 Ağustos 2024 10:34

sizin gibi degerli yazarlar oldugu surece yapilan yanlislar dile getirilip duzeltilecektir

Adnan20 Ağustos 2024 10:31

“EMEKLİLİK ÇALIŞARAK PİRİM ÖDEYEREK KAZANILAN BİR HAKTIR” Yaşı küçük pirimi az olanlar emekli olurken bizlere 60-65 yaşında emekli olacaksınız DİYEMEZSİNİZ ❗️❗️ #EytninKademesiUnutuldu @EmadDernegi

Hakan keskin 20 Ağustos 2024 09:48

Sn İsa KARAKAŞ bey, Haklı davamıza verdiğiniz destek için minnettarız çok teşekkürler

Tolga Güver20 Ağustos 2024 09:39

Değerli hocam yıllardır Sosyal güvenlik sisteminde hizmetiniz var Başuzman, Başmüfettiş unvanlarınız ile fark yaratıyorsunuz Sizden ricam bu mağduriyeti birebir görüşmelerinizde hem mevcut genç SGK uzmanları hem de karar alıcılarla paylaşmanızdır Teşekkürler #KademeliEmeklilik

Murat 20 Ağustos 2024 09:29

Adil Adaletli Kademeli Emeklilik istiyoruz Türkiye şartlarında çalışma saatleri göz önünde bulundurarak ağır tehlikeli işler yapan işçiler göz önünde bulundurarak 50 yaş üstü Türkiye çalışma şartlarında zor iş garantisi yok özel sektör 40 yaşından sonra işe almıyor o yaşlarda nasıl iş bulacağız bulsak nasıl çalışacağız kalıcı kapsayıcı geride mağdur bırakmadan bir emeklilik yasası gelmelidir

MURAT DOĞAN20 Ağustos 2024 09:25

Teşekkür ederiz İsa bey kaleminize sağlık …

Gökçehan20 Ağustos 2024 09:19

bugun tam 7700 gün sgk var 13.01.2000 girişim diyorki bana sen den 3 ay önce işe gireni 42 yaşında emekli ettim sen 60 a kadar onun maaşını ödeyeceksin. Bu hangi adalete hangi vicdana sığar

Ahmet 20 Ağustos 2024 00:13

Merhaba. Ağzınıza kaleminize sağlık.

Emad_Tuğba 19 Ağustos 2024 21:03

Kademeli Emeklilik elzemdir

Gülseren Dayan 19 Ağustos 2024 19:54

1 gün geç sigorta girişi yüzünden 17-20 yıl fazla çalışmak adalet degildir vekabul edilemez.Kademeli Emeklilik yasal hakkımızdır ve bir an önce yasalaştırılmalıdır.

Süleyman Altunkeyik 19 Ağustos 2024 19:05

Ağzına yüreğine sağlık İsa hocam Kademeli Emeklilik Hakkımızdır @Emadderneği üyesi

Horozkentli19 Ağustos 2024 18:54

Çok teşekkür ederiz üstad. Ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi bu haklı mücadelemiz. Kalemine sağlık.

Necmettin dünyadaki en büyük adaletsizlik budur bir günde 17 yıl fark eder mi ya Allah aşkına dünyadaki en büyük adaletsizlik budur neye mal olursa olsun maddi ya da manevi bu adalet sağlanmalıdır mutlaka ama mutlaka19 Ağustos 2024 15:36

Kademeli emeklilik mutlaka gelmelidir dünyadaki en büyük adaletsizlik budur bir günle 17 yıl fark edilir mi bu kadar fark olur mu Allah aşkına neye mal olursa olsun bu adaletsizlik düzeltilmelidir maddi ya da manevi neye mal olursa olsun mutlaka ama mutlaka düzeltilmelidir