Dikkat! Artık kolay emeklilik için statü değişikliği zorlaşıyor!

A -
A +

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında tek çatıda birleşmesine rağmen SGK çatısı altında tek tip sigortalılık bulunmamaktadır.

 

Hâl böyle iken bir kişinin aynı anda ya da değişik dönemlerde farklı statüde birden fazla sigortalı olma durumu söz konusu olmaktadır.

 

Sigortalılık statüleri arasında emeklilik şartları ve sağlanan sosyal güvenlik yardımları bakımından da farklılıklar söz konusudur.

 

Hâl böyle olunca çok sayıda vatandaş en az primle en yüksek maaş almaya imkân veren sigortalılık statüsü yönünde emekli olmayı tercih etmektedir.

 

Bu durumlardan en yaygın olanı Bağ-Kur’luların (4/1-b) emeklilikte tercihlerini SSK (4/1-a) yönünde kullanmaları teşkil etmektedir.

 

Zira kadın olsun erkek olsun Bağ-Kur’dan normal şartlarda emeklilik için en az 9000 gün prim ödemek gerekirken SSK’dan sigortalılık başlangıcına göre 1800 ila 2000 gün daha az prim ödemek söz konusu olmaktadır.

 

Emekli olacak kişi Bağ-Kur’lu ise bu fark daha da artmaktadır.

 

Yine çalışma dönemlerine göre bağlanacak emekli maaşı miktarı ve diğer avantajlar SSK yönünde emekliliği tetiklemektedir.

 

 

SON 1.260 GÜN İLE SSK’LI OLMA AVANTAJI BİTİYOR!

 

 

SGK uygulamasında hâlen sigortalıların, birden fazla sigortalılık hâline tabi hizmetlerinin bulunması durumunda, sigortalılık başlangıç tarihi en eski olanı, sigortalılık süresinin başlangıcı olarak dikkate alınmaktadır.

 

Farklı sosyal güvenlik kanunlarına SSK (4/1-a), Bağ-Kur (4/1-b) ve Emekli Sandığına (4/1-c) tabi hizmetleri bulunanların hizmet birleştirilmesi SGK reformu öncesinde sigortalılığı bulunanların mülga 2829 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılmaktadır.

 

Buna göre son yedi yıllık hizmet süresi içinde fiilî hizmet süresi fazla olan sigortalılık statüsüne sigortalılığın emekli olacağı statü belirlenmektedir.

 

Örneğin tüm çalışmaları Bağ-Kur (4/1-b) kapsamında geçen bir esnaf ya da diğer Bağ-Kur’lular son 1.260 gün ve üzeri çalışmalarının tamamı SSK (4/1-a) kapsamında geçmişse avantajlı şartlarla SSK’dan emekli olabilmektedir.

 

Oda-Borsa ve Banka Sandıkları ile 506 sayılı Kanun’un geçici 20. maddesine göre kurulan diğer sandıklara tabi olarak çalışmış olanların da hizmetleri bu şekilde yapılmaktadır.

 

Sigortalıların hizmet birleştirme işlemleri başvuru şartı aranmaksınız mevcut uygulamada emeklilik sürecinde otomatik olarak SGK tarafından yapılmaktadır. Ancak, sigortalılar emeklilik sürecini hızlandırmak için SGK’ya müracaat edebilmektedir.

 

 

 

Emekliliğe son 1.260 gün ve üzeri kala statü değiştirme avantajı artık SGK reformu sonrasında sigortalı olanlar için geçerli olmayacak.

 

 

SGK REFORMU SONRASI SİGORTALI OLANLAR

 

 

Son 7 yılda yani 1.260 gün Bağ-Kur’dan SSK’ya geçiş imkânından ilk defa 2008/Ekim ayı itibarıyla sigortalı olanlar faydalanamayacaktır.

 

Belirtilen tarihten itibaren hangi statüde olursa olsun sigortalı çalışanların tüm çalışmaları dikkate alınacaktır.

 

SGK, yapacağı değerlendirme sonunda örneğin; 23 yıl çalışmış olan bir vatandaşın son 7 yılı tamamen SSK kapsamında geçmiş olsa bile diğer tüm çalışmaları Bağ-Kur kapsamında ise SSK’dan değil Bağ-Kur’dan emekli edecektir. Bağ-Kur’dan emekli olabilmesi için ise 25 yıl yani 9000 gün primi doldurmuş olması şartı aranacaktır.

 

SGK reformu sonrası iş hayatına girenler artık emeklilik planlamasını bu şartlara göre yapmalı. Zira son 1260 gün statü değiştirme avantajı bu kişiler için mümkün olmayacaktır.

 

 

HİZMET ÇAKIŞMALARINDA DİKKATE ALINACAK STATÜ

 

 

2008 yılı ekim ayı başı itibarıyla yürürlüğe giren SGK (5510 sayılı) Kanunu ile sigortalının; 4/1-a, 4/1-b, 4/1-c sigortalılık hâllerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması durumunda; öncelikle 4/1-c kapsamındaki sigortalılık geçerli olacaktır.

 

4/1-c kapsamında çalışma yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak geçerli sigortalılık tespit edilecektir.

 

Bu uygulama ise 1 Mart 2011 tarihinden itibaren sigortalıların 4/1-a ve 4/1-b’de yer alan sigortalılık statülerinin birleşmesi hâlinde 4/1-a sigortalılığının esas alınacağı yönünde değiştiğinden belirtilen tarihten sonra 4/1-a ve 4/1-b hizmet çakışmalarında 4/1-a kapsamındaki sigortalılık geçerli olacaktır.

 

Son olarak 4/1-b kapsamında sigortalı olmaları gerekirken kendilerine ait veya ortak oldukları iş yerlerinden dolayı 4/1-a kapsamında kendilerini sigortalı bildirenlerin bu sigortalılıklarının geçerli olmayacağının altını çizelim.

 

 

 

İsa Karakaş'ın önceki yazıları...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.