Yapay zekâda global atak! Yüzlerce Türk girişimci dünyaya açıldı

‘Yapay Zekâ ve Ekonomi’ temasıyla 5-6 Aralık’ta düzenlenecek İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde 20’den fazla ülkeden 1.500 katılım yer alacak. Türk beyin gücünün dünyanın her yerinde olduğunu ifade eden İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş “Bugüne kadar bizden 480 yapay zekâ girişimi dünyaya açıldı” dedi.
ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ - İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin 8’incisi 5-6 Aralık’ta ‘Yapay Zekâ ve Ekonomi’ temasıyla Çırağan Sarayı’nda düzenlenecek. Teknolojinin iş dünyasına etkisinin ele alınacağı zirvede 1.500 akademisyen, bürokrat ve iş dünyası temsilcisi yer alacak. Zirveye 20’den fazla ülkeden katılım olacak. Zirve öncesi düzenlenen toplantıda konuşan İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, zirve süresince 10 panel ve kilit konuşmacılarla hemen her alanda yapay zekânın ekonomiye etkilerinin konuşulacağını söyledi. Dünya genelinde şirketlerin yüzde 37’sinin yapay zekâyı kullandığını ifade eden Saltık, Türkiye’de bu oranın yüzde 5 olduğunu ifade etti. Türkiye’de 1.195 firmanın yapay zekâ alanında çalıştığını kaydeden Saltık, robot stokuyla Türkiye’nin 18’inci sıraya olduğunu, yapay zekânın önümüzdeki dönemde 300 milyon insanın işini ilgilendireceğini vurguladı. Yapay zekâ pazarının bu yıl itibariyle 136,5 milyar dolar olduğunu belirterek, “2030’da 1,81 trilyon dolar büyüklüğe ulaşacak” dedi.
İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer de Türkiye’nin önümüzdeki yüzyıla damgasını vuracağını belirterek, zirvenin dünya markası olma iddiası olduğunu söyledi.
YURT DIŞINDAN 1.000’E YAKIN GİRİŞİMCİ GELDİ
İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Üyesi ve İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş ise kendilerine her yıl 7 binden fazla girişimcinin başvurduğunu ve bunların yüzde 60’ının yapay zekâ teknolojileri ekseninde çalışma yaptığını söyledi. Dikbaş “Onların ticarileşme oranı diğerlerinden fazla. Türk beyin gücü dünyanın her yerinde. Bu yıl 1.000’e yakın girişimci yurt dışından Türkiye’ye geldi. Türkiye özellikle girişimcilik ekosisteminde globalde hiçbir zaman yapay zekâ alanında geride değil. Bugüne kadar 480 yapay zekâ girişimi dünyaya açıldı bizden” diye konuştu.
İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Vispera CEO’su Prof. Dr. Aytül Erçil de yapay zekânın önemine vurgu yaparak “Hepimiz birer yürüyen veri merkeziyiz” dedi. İstanbul Ekonomi Zirvesi ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Yıldırım Taş ise yapay zekânın turizm sektörüne olumlu katkı sağladığını anlattı.