Azerbaycan’ın yönetim şekli nedir? Azerbaycan’ın yönetim yapısı hakkında bilgiler

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Azerbaycan’ın yönetim şekli nedir? Azerbaycan’ın yönetim yapısı hakkında bilgiler
Güncel Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Azerbaycan yönetim şekli nedir? | Kardeş ülke Azerbaycan’ın idari yapılanması kadar yönetim biçimi de merak edilen konular arasında yer alıyor. Azerbaycan siyasi sisteminin yapısal oluşumu, yeni Anayasanın 12 Kasım 1995 tarihinde kabul edilmesiyle tamamlanmıştır. Peki, Azerbaycan’ın yönetim şekli nedir? İşte Azerbaycan’ın yönetim biçimi…

Azerbaycan’ın yönetim şekli nedir? Azerbaycan siyasi sisteminin yapısal oluşumu, yeni Anayasanın 12 Kasım 1995 tarihinde kabul edilmesiyle tamamlanmıştır. Peki, Azerbaycan’ın yönetim şekli nedir? İşte Azerbaycan’ın yönetim biçimi hakkında bilgiler…

AZERBAYCAN’IN YÖNETİM ŞEKLİ NEDİR?

Azerbaycan Anayasası’na göre Azerbaycan devleti demokratik, laik ve üniter bir Cumhuriyet’tir. Azerbaycan yönetiminde kuvvetler ayrılığı prensibi benimsenmiş olup; yasama yetkisi Milli Meclis'e, yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına, yargı yetkisi ise mahkemelere aittir.

Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı tarafından atanmakta ve Milli Meclis tarafından onaylanmaktadır. Azerbaycan Milli Meclisi’nde 125 üye bulunmakta olup, milletvekilleri beş yıl için seçilmektedirler. 9 Şubat 2020 tarihinde yapılan Meclis seçimlerini Cumhurbaşkanı Aliyev’in liderliğini yaptığı Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) geçerli oyların % 58’ini alarak kazanmıştır. YAP, Meclis’te 72 milletvekiliyle temsil edilmektedir.

1992 yılında Ermenistan tarafından işgal edilen Yukarı Karabağ ve çevresindeki 7 rayon, 27 Eylül 2020-10 Kasım 2020 tarihleri arasında gerçekleşen II. Karabağ Savaşı sonrasında işgalden kurtarılmıştır. Savaş fiilen bitmiş olmakla beraber, henüz barış anlaşması imzalanmamıştır. Ayrıca iki taraf arasında zaman zaman silahlı çatışmalar yaşanmaktadır.

Azerbaycan’ın yönetim şekli nedir? Azerbaycan’ın yönetim yapısı hakkında bilgiler

Azerbaycan’da, 66 rayon (vilayet) ve bir özerk cumhuriyetten (Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti) oluşan idari yapılanma mevcuttur.

İcra, Yasama ve Yargı bölümlerinden oluşan Anayasa başkanlık cumhuriyeti olduğunu belirtiyor. Yasama yetkisi, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ndeki tek meclisli Millî Meclis ve Yüksek Millî Meclis tarafından tutulur. Millî Meclis olarak adlandırılan Azerbaycan Parlamentosu, 125 milletvekilinden oluşmakta ve seçilen her üye için 5 yıl olmak üzere, çoğunluk oylaması sistemine göre seçilmektedir. Seçimler her beş yılda bir Kasım ayının ilk Pazar günü yapılır. Parlamento hükûmetin oluşumundan sorumlu değildir, ancak Anayasa, Millî Meclis, Bakanlar Kurulunun onayını ve hâlihazırda Parlamentonun neredeyse 125 sandalyesinin tamamına sahip olan iktidar hükûmeti Yeni Azerbaycan Partisi'ne sadık bağımsızlar olmasının önemli şartlarındandır.

Azerbaycan’ın yönetim şekli nedir? Azerbaycan’ın yönetim yapısı hakkında bilgiler

AZERBAYCAN’DA MEVCUT CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN KİMDİR?

Azerbaycan’da mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Başbakan ise Ali Esedov’dur. Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı seçimleri 7 yılda bir yapılmaktadır.

Düzenleyen:  - Güncel
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...