Domuz eti skandalıyla gündeme gelen Köfteci Yusuf'a kumpas mı kuruldu? Berrin Şenöz incelemenin nasıl yapıldığını anlattı

Köfteci Yusuf'un ürünlerinde domuz eti çıkmasının ardından şirket sahibi Yusuf Akşam, kumpas kurulduğunu iddia etmişti. Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı Müdürlüğü Müdürü Dr. Berrin Şenöz, incelemenin yapılma şeklini tek tek anlattı.
Ürünlerindedomuz eti çıkan Köfteci Yusuf'un sahibi Yusuf Aktaş, kumpas kurulduğunu iddia etmişti. Birçok vatandaş, mafyanın Köfteci Yusuf restoran zincirlerine çöktüğü iddialarını desteklemişti.
Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı Müdürlüğü Müdürü Gıda Mühendisi Dr. Berrin Şenöz, 'kumpas' iddialarına ve incelemenin nasıl yapıldığına dair açıklamalarda bulundu.
KÖFTECİ YUSUF'A KUMPAS MI KURULDU?
Sabah'ın haberine göre; laboratuvara gelen numune ve analizlere ilişkin bilgi ver Şenöz, dünya standartlarında yapılan analizlerde, numune kabında gelen ürünlerin etiketlerinin kapalı bir biçimde geldiğini ve analizlerin tamamen dijital ortamda gerçekleştirildiğini söyledi.
Dr. Berrin Şenöz yaptığı açıklamada, "Numune kabında gelen ürünler, tarafsızlık ilkesi açısından etiketi kapalı bir biçimde geliyor. Markayı görmeden yapılan analizlerin sonucunda bir uygunsuzluk tespit edildiyse dijital sistemde bu bildiriliyor ve raporlaştırılıyor. İlçe Müdürlüğü'ne iletilen raporlar sonucu uygunsuzluk yapılan firmalara mevzuatta belirtilen işlem uygulanıyor" diyerek Köfteci Yusuf'un kumpas iddialarına cevap verdi.
DOMUZ ETİ TESPİTİ NASIL YAPILIYOR?
Dr. Berrin Şenöz, Köfteci Yusuf'taki domuz eti tespitinin nasıl yapıldığını da açıkladı. Şenöz, "PCR cihazında kitlerle 1000'de 1 oranında tespiti yapılabiliyor. Yani çok hassas bir tespit limiti. Her canlının DNA'sı farklı olduğu için domuz etini dana etinden veya koyun etinden ayırabilmek için DNA bazlı analiz yapıyoruz." dedi.
Dr. Şenöz, "1000'de 1 oranında domuz DNA'sına rastlandığında domuz etinin kullanıldığı tespit edilmiş oluyor." şeklinde konuştu.
Öte yandan Dr. Berrin Şenöz, halal test kitleri kullanılarak, domuz etine maruz kalan yüzeyler tespit edilebildiğini açıkladı.