Dosta güven düşmana KORKUT! Gök Vatan’ı koruyacak sistemlere bir yenisi daha eklendi

Çelik Kubbe’nin katmanlarından KORKUT artık TSK’nın emrinde. Çift namlulu silah sistemi ile donatılmış, hareket hâlinde atış yapabilen KORKUT, dakikada 1.100 atımlık yüksek ateş gücüne sahip.
YEŞİM ERARSLAN'IN HABERİ - İsrail’in Filistin dışındaki komşu ülkelere yönelik saldırı açıklamalarının yanı sıra ABD de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile savunma anlaşması imzalayarak Kıbrıs adasında dengeleri sarsarken, Türkiye ise Gök Vatan’ın güvenlik çemberini “çelikleştirmek” için elini hızlandırdı.
Bu çerçevede, Gök Vatan’ın korunması ve Türkiye’ye havadan gelecek tehditlerin bertaraf edilmesi amacıyla başlatılan Çelik Kubbe Projesi, Türk şirketlerinin son dönemde geliştirdikleri yerli ve millî sistemlerle “eşsiz” bir kalkan oluşturulmasını sağlayacak. Çelik Kubbe’nin önemli koruma katmanları arasında yer alan Alçak İrtifa Hava Savunma Komuta Kontrol ve Silah Sistemi olan “KORKUT” artık Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) envanterinde. Böylece, Çelik Kubbe’nin katmanlarından bir tanesine daha ‘tik atılmış’ oldu.
DAKİKADA 1.100 ATIM
Çok farklı nitelik ve güçteki silahları bir araya getireceği için “sistemler sistemi” olarak nitelendirilen Çelik Kubbe Projesi’nde yerli savunma şirketleri ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE ile MKE firmaları iş birliğine giderken, son olarak KORKUT’un muayene ve kabul faaliyetlerinin tamamlandığı duyuruldu. KORKUT Sistemi; hareketli unsurlar ile mekanize birliklerin hareketi hâlinde dahi yüksek isabet oranı sağlanması, gece-gündüz her türlü arazi ve hava şartlarında hava savunmasının etkin şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla geliştirildi. KORKUT, üç Silah Sistemi Aracı (SSA) ve bir Komuta Kontrol Aracından (KKA) oluşan takımlar hâlinde görev yapıyor. Ateş gücü MKE tarafından üretilen iki adet 35 milimetrelik toptan oluşan KORKUT, dakikada 1.100 mermi atabiliyor. Ayrıca, havada parçalanan 35 milimetrelik parçacıklı mühimmatı da kullanılabiliyor.
Çelik Kubbe’de KORKUT’un yanı sıra ASELSAN tarafından geliştirilen HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+ ve SİPER gibi hava savunma sistemlerinden de yararlanılacak. Bu arada, Çelik Kubbe’nin katmanlarından olan drone avcıları İHTAR ve ŞAHİN ile HİSAR A+ Füze Fırlatma Sistemi ve HİSAR-O+ Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi de tüm unsurlarıyla TSK’ya teslim edildi.
KAAN’DA DA KULLANILACAK
Savunma şirketleri bir taraftan da Çelik Kubbe’nin önemli koruyucuları arasında yer alacak olan balistik füzelerin envanterini genişletmek için çalışılıyor. Türkiye’nin ilk görüş içi havadan havaya füzesi BOZDOĞAN ve ilk görüş ötesi havadan havaya füzesi GÖKDOĞAN, geçtiğimiz aylarda envantere kazandırıldı. GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN, havadan havaya füze alanındaki dışa bağımlılığın sonlandırılması açısından da kritik öneme sahip. Temelde F-16 savaş uçakları için geliştirilen bu iki füze ile bu proje üzerinden geliştirilecek yeni füzeler, ilerleyen süreçte Millî Muharip Uçak KAAN’da da kullanılacak. Ayrıca, Bora füzesi, TSK’nın envanterinde yer alırken, daha uzun menzilli Tayfun ve Cenk balistik füzeleri için çalışmalar sürüyor.
SİPER-1 GÜN SAYIYOR
Türkiye’nin uzun menzilli hava savunma ihtiyacını karşılayacak olan SİPER -1 sisteminin yıl sonuna kadar TSK envanterine girmesi bekleniyor. Menzili 150 kilometreden fazla olacak SİPER-1, bu gücüyle Türk hava sahasını koruyacak. SİPER-2’nin atış testleri de başarılı bir şekilde tamamlanırken, SİPER-3’ün geliştirme çalışmaları devam ediyor.
YUNAN'I KORKU SARDI: TÜRKLERDEN HABERSİZ KUŞ BİLE UÇAMAYACAK
Türkiye’nin yerli ve millî hava savunma şemsiyesi Çelik Kubbe, dünyada gündem olmaya devam ediyor. Yunan Kathimerini gazetesi, Çelik Kubbe’nin özelliklerine geniş yer ayırırken, sistemin çok çeşitli hava savunma araçlarını birbirlerine entegre etmeyi, gerçek zamanlı operasyonel görünürlük sağlamayı ve yapay zekâ destekli olacağını aktardı.
“Türklerden habersiz artık gökyüzünde kuş bile uçamayacak” ifadelerine de yer verilen haberde, şöyle denildi:
Çelik Kubbe, ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE iş birliğiyle geliştirildi. Çok katmanlı bu hava savunma şemsiyesi, kapsamlı hava sahası koruması için mevcutta bulunan ve gelecekte üretilecek radarları, iletişim ağlarını ve hava savunma silahlarını bir sistem hâlinde koordine edebilecek. Çelik Kubbe, çok çeşitli hava savunma araçlarını entegre etmeyi, gerçek zamanlı operasyonel görünürlük sağlamayı ve yapay zekâ yardımıyla sistemlerin merkezî olarak kontrol edilmesini sağlamayı amaçlıyor.
Projenin amacının Türkiye’yi drone ve füze gibi hava tehditlerine karşı savunabilecek birleşik bir savunma ağının meydana getirilmesi olduğunun altı çizilen haberde ayrıca “ASELSAN’ın geliştirdiği sistem tamamen hayata geçtiğinde millî Çelik Kubbe, Türk hava sahasına giren hatta girmesi muhtemel olan tüm tehditleri hemen her irtifadan bertaraf edebilecek” değerlendirilmesine yer verildi.