samdan
camii
hayirli-ramazanlar

Mevlana Halid-i Bağdadi'nin türbedarı Türkleri görünce duygulandı: 2010 yılından beri kimse gelmedi!

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Gündem Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan İslam alimi Mevlana Halid-i Bağdadi türbesinin bakımından sorumlu 85 yaşındaki Zekeriya Vanlı, 14 yıl sonra türbeyi ziyaret eden Türkleri görünce duygu dolu anlar yaşadı. Türbedar Vanlı, Esad rejiminin devrilmesinin ardından Türkiye'den ziyaretçileri beklediğini söyledi.

İslam dünyasının önemli tasavvuf alimlerinden olan ve 1827 yılında 49 yaşındayken vefat eden Mevlana Halid-i Bağdadi Hazretlerinin türbesi, Suriye'nin başkenti Şam'da Kasiyun Dağı'nın eteğinde yer alan kabristanda bulunuyor.


Mevlana Halid-i Bağdadi'nin türbedarı Türkleri görünce duygulandı: 2010 yılından beri kimse gelmedi! - 1. Resim

Kabrin son hali görüntülendi

Mevlana Halid-i Bağdadi, başta akaid, fıkıh ve kelam olmak üzere birçok eser yazdı, binlerce talebe yetiştirdi.


Mevlana Halid-i Bağdadi'nin türbedarı Türkleri görünce duygulandı: 2010 yılından beri kimse gelmedi! - 2. Resim

TÜRBESİ TÜRKİYE TARAFINDAN 2009 YILINDA RESTORE EDİLDİ

Mevlana Halid-i Bağdadi'nin türbesi, 2009 yılında Türkiye'de faaliyet gösteren bir vakıf tarafından restore edildi. Ayrıca türbenin bakımı yaklaşık 100 senedir Van'dan Suriye'ye gelen Vanlı bir aile tarafından yapılıyor. Ancak Suriye'de yaşanan iç karışıklık sonucu türbeye 14 yıldır Türkler gelemedi.

Esad rejiminin 8 Aralık'ta devrilmesinin ardından Türk gazeteciler Mevlana Halid-i Bağdadi'nin türbesini ziyaret etti. 


Mevlana Halid-i Bağdadi'nin türbedarı Türkleri görünce duygulandı: 2010 yılından beri kimse gelmedi! - 3. Resim

"2010 YILINDAN SONRA BURAYA HİÇBİR TÜRK GELMEDİ"

Türbenin bakımını yapan 85 yaşındaki Zekeriya Vanlı, Türklerin 14 yıl sonra ilk defa türbeyi ziyaret ettiğini söylemesiyle duygu dolu anlar yaşandı.

55 yıldır görev yapan Zekeriya Vanlı şöyle konuştu:

“Mevlana Halid-i Bağdadi, Nakşibendilerin efendisidir. Bizler 100 yıldır bu türbenin bakımını yapıyoruz. Benden önce babam, babamdan önce de dedem bu türbenin bakımını yapardı. Ben de 55 yıldır görev yapıyorum.

2010 yılından sonra buraya hiçbir Türk gelmedi. Çok sevindik. Ayrıca Sednaya Hapishanesi'nden çıkan insanları görünce çok sevindik. Benim damadım da oradaydı, ancak kendisinden 40 yıldır haber alamıyoruz.”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...